Numarul constructiilor scade

30 iulie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Numarul autorizatiilor de constructii eliberate in primul semestru a fost de 29.394
 
Numarul autorizatiilor de constructie emise in luna iunie, in raport cu luna precedenta, a scazut cu 2,4%.
 
Scaderile din sectorul constructiilor de locuinte sunt compensate de cresterile la lucrarile de infrastructura.
 
Cu toate ca in iunie pe piata imobiliara s-a observat o incetinire in ceea ce priveste numarul autorizatiilor de constructii, in primul semestru din acest an s-a inregistrat o crestere cu 12,9% comparativ cu aceeasi perioada din 2007, potrivit datelor Institutului National de Statistica
      
(INS). Analistii imobiliari apreciaza scaderea din luna iunie ca fiind una deja previzionata, urmand tendinta generala a pietei de real estate, dar pe ansamblu se estimeaza ca pana la sfarsitul anului piata romaneasca a constructiilor isi va pastra pozitia fruntasa de crestere in spatiul european, la fel ca in 2007. 
 
30.000 de autorizatii in sase luni
Numarul de autorizatii de constructii pentru cladiri rezidentiale eliberate in primele sase luni a crescut cu 12,9% comparativ cu perioada corespunzatoare a anului precedent, la 29.394 permise, conform INS.
Suprafata utila pentru care au fost emise autorizatii s-a ridicat in iunie la 1,64 milioane de metri patrati, comparativ cu 1,1 milioane de metri patrati in luna iunie 2007.
 
In luna iunie au fost eliberate 6.137 autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, cu 6% peste nivelul din aceeasi luna a anului precedent.
Comparativ cu luna mai, numarul de autorizatii eliberate in iunie a scazut cu 2,4%.
"Numarul autorizatiilor de construire eliberate in luna iunie, mai mic decat cel din luna mai, nu reflecta ritmul constructiilor din Romania sau mersul pietei imobiliare, deoarece acest numar nu se refera strict la noile constructii. Atunci cand se elibereaza o autorizatie de construire, aceasta poate avea mai multe scopuri: pentru mici modificari care se efectueaza intr-un apartament banal de bloc, pentru imprejmuirea cu gard a unui teren viran, renovari exterioare ale unei case mai vechi sau constructia din temelii a unui nou imobil", a declarat Olga Chitan, consultant EuroMetropola.
 
Scaderi asteptate
Laurentiu Plosceanu, prese-dintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO), considera insa ca scaderea inregistrata in constructii in luna iunie este una simptomatica, fiind efectul generat de criza imobiliara generala manifestata in special in SUA, dar si pe continentul european. Plosceanu considera ca nu este vorba de o "scadere sezoniera", insa apreciaza ca nu exista motive deosebite de ingrijorare pentru piata din Romania: "Au existat estimari inca de la inceputul anului privind comprimari pe piata imobiliara. Pe ansamblu, in semestrul doi nu asteptam scaderi mai mari de 5-7%, ceea ce nu este ingrijorator daca privim la ceea ce se intampla in Spania, Franta sau alte tari din Uniunea Europeana.
 
COMPENSARE
Scaderile din sectorul constructiilor de imobile rezidentiale vor fi compensate de cresterile in domeniul infrastructurii, considera reprezentantii antreprenorilor. "La sfarsitul lui 2008 cresterea inregistrata in domeniul constructiilor va fi doar cu cateva procente mai mica decat cea inregistrata in 2007. Se vor reduce putin cresterile in domeniul rezidential, care vor fi insa compensate de lucrarile de infrastructura", a declarat Laurentiu Plosceanu, presedintele ARACO.
 
Sursa: Romania libera

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Locuinta veche, avans pentru o casa noua Locuinta veche, avans pentru o casa noua
REGATA - inca un an alaturi de comunitate REGATA - inca un an alaturi de comunitate
Piata imobiliara in 3 ani - 13 Noiembrie 2009 Piata imobiliara in 3 ani - 13 Noiembrie 2009
Casele noi Casele noi
Dupa doua luni de campanie, doar 0,5% dintre proprietari au asigurarea obligatorie a casei - 17 septembrie 2010 Dupa doua luni de campanie, doar 0,5% dintre proprietari au asigurarea obligatorie a casei - 17 septembrie 2010
De ce nu se vinde curentul la galeata De ce nu se vinde curentul la galeata

Vezi mai multe articole