Ferestre inteligente - "ochelari de soare" pentru casa ta

03 aprilie, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Umbra inteligenta reprezinta un tratament special al ferestrelor care functioneaza asemenea unor ochelari de vedere care isi schimba culoarea lentilelor in functie de intensitatea luminii. Imediat ce ai pasit intr-o zona mai luminoasa aceste lentile devin fumurii sau chiar negre.
 
Ce se intampla de fapt cu acesti ochelari care isi schimba culoarea lentilelor in functie de intensitatea luminii? De ce nu-si schimba culoarea si atunci cand sunt expusi luminii artificiale?
Toate aceste schimbari se datoreaza unei substante chimice ce reactioneaza la impactul razelor UV. Lentilele fotocromatice sunt lentilele care isi schimba culoarea atunci cand sunt expuse radiatiilor cu raze UV. Motivul pentru care aceste lentile nu-si schimba culoarea si la interior, in prezenta luminii artificiale, este ca lumina din camera nu contine raze UV. In cazul oglinzilor heliomate, este vorba de un gel eletrocromatic care este controlat de un senzor care detecteaza intensitatea luminii.
 
Este adevarat ca o casa nu se poate misca asemenea unei persoane care poarta astfel de ochelari, insa soarele se misca in jurul casei iar tu esti cel care poate modifica setarile prin simpla atingere a unui buton.  
Cu aceasta telecomanda poti reseta cantitatea de lumina ce trece prin fereastra ta. Poti programa cantitatea de lumina pe care o lasi sa patrunda in casa prin transformarea culorii ferestrei tale de la nuanta cea mai deschisa la cea mai inchisa. Aceasta inventie poate influenta in mod direct costurile energiei electrice consumata de aparatele de aer conditionat.
 
Razele UV pot patrunde prin ferestrele traditionale decolorand mobilierul. Aceasta inventie poate preveni acest fenomen de decolorare provocat de razele UV, insa principalul beneficiu este consumul redus de energie.
Mai mult, aceasta tehnologie inmagazineaza energie solara si chiar lumina ambientala din camera pentru a-si sustine aplicatiile telecomandate, facand astfel intretinerea lor mult mai usoara, asa ca nu este necesara urcarea pana la sursa de lumina pentru schimbarea bateriilor.
 
In afara de a fi un aparat de inmagazinare a energiei solare, acesta este o simpla acoperire semi-rigida, din plastic rezistent la zgarieturi, montata pe conturul ramei de la fereastra astfel incat sa se potriveasca exact pe suprafata ferestrei la interior. Din pacate tocmai aici ideea devine mai banala (faptul ca se monteaza pe rama).
Aceasta idee ar fi fost fantastica daca ar fi fost inclusa in alcatuirea geamului fiind parte integrata a ferestrei.
 
Avand in vedere tendinta de evolutie a tehnonologiei, n-ar fi exclus sa avem rezolvata si aceasta problema cat de curand!
 
Ferestre inteligente

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Interviu cu Marius Ionescu Coordonator de Vanzari al Salamander Interviu cu Marius Ionescu Coordonator de Vanzari al Salamander
Interviu cu Aurel Vlaicu - Director General al GEALAN Romania Interviu cu Aurel Vlaicu - Director General al GEALAN Romania
Usa de exterior si usa de interior: sfaturi de alegere si de montare Usa de exterior si usa de interior: sfaturi de alegere si de montare
Influenta suprafetelor vitrate in proiectarea si constructia caselor Influenta suprafetelor vitrate in proiectarea si constructia caselor
Cum evitam aparitia condensului pe ferestrele de tip termopan? Cum evitam aparitia condensului pe ferestrele de tip termopan?
Fereastra buna trece primejdia rea Fereastra buna trece primejdia rea

Vezi mai multe articole