Paletar

Folosirea culorilor in designul interior

22 august, 2013

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Pentru a intelege modul optim de intrebuintare a culorilor atunci cand iti decorezi casa, e bine sa intelegi principiile care stau la baza perceperii si clasificarii culorilor.

Culorile primare sunt rosu, galben si albastru. Toate celelalte deriva din aceste nuante pure.

Culorile secundare sunt obtinute prin amestecul a cate doua culori primare. Astfel, din rosu si galben obtinem oranj, din albastru si galben, verde si din rosu si albastru, violet.

Culorile tertiare sunt create prin combinarea unei culori primare alaturi de o culoare complementara ce ii corespunde: rosu/oranj, galben/oranj, galben/verde etc.

Culorile neutre pure sunt negrul, albul si griul obtinut doar din amestecarea celor doua. Mai exista o serie de culori neutre acceptate, printre care se numara alte griuri, marourile, bejurile, cremurile si nuantele similare.

O alta clasificare a nuantelor este cea a culorilor care apropie versus culorile care indeparteaza.

Toate culorile calde apropie – apar ca si cum ar veni catre privitor. Culorile calde si puternice pot aduce intimitate si confort unei incaperi, insa mare atentie in camerele mici, pentru ca pot avea un efect claustrofobic.

Toate culorile reci dau senzatia ca se indeparteaza. Nuantele mai pale ale acestor culori sunt potrivite pentru a crea iluzia spatiului.

Perceptia culorii depinde si de textura materialului colorat datorita modului in care lumina este absorbita sau reflectata de suprafata. Spre exemplu, satinul reflecta lumina, iar catifeaua o absoarbe. Astfel, daca ambele materiale ar fi vopsite in exact aceeasi culoare, satinul va aparea mai usor si mai deschis, iar catifeaua mai inchisa si cu o textura bogata. O textura asimetrica proiecteaza umbre asupra sa si de aceea influenteaza modul in care este perceputa culoarea, adica mai consistenta.

Cand vine momentul sa alegi culorile casei tale, retine faptul ca procesul implica atat un simt artistic, cat si putina stiinta.

Adauga un comentariu


1 Comentariu

ana

26 august, 09:28

trebuia sa specificati si culorile care sunt calde sau reci

Alte articole

Semineul cu flacara 3D si dotari de ultima generatie Semineul cu flacara 3D si dotari de ultima generatie
Interioarele vintage din nou la moda Interioarele vintage din nou la moda
Constructii vechi si noi Constructii vechi si noi
O suta de ani de "zgarie nori" O suta de ani de "zgarie nori"
Aeroportul care se scufunda Aeroportul care se scufunda
Hanul lui Manuc Hanul lui Manuc

Vezi mai multe articole