Stadionul National din Beijing

Stadionul National din Beijing

06 februarie, 2012

comenteaza trimite unui prieten printeaza

 
Stadionul National din Beijing, numit si "Cuibul de pasare", este o constructie inovatoare care are la baza o idee originala si surprinzatoare. A fost proiectat in 2002 de arhitectii firmei "Herzog & de Meuron", din Elvetia, in vederea Jocurilor Olimpice din anul 2008. Proiectul a fost desemnat castigator in cadrul unei selectii finale la care au participat 13 ofertanti. Toate acestea s-au intamplat dupa ce China a primit, in 2001, permisiunea de a organiza Jocurile Olimpice.
 
Unul dintre cei doi arhitecti, Jaques Herzog, spunea despre proiect urmatoarele: "Infatisarea stadionului este structura pura, iar fatada si structura sunt identice”. Ideea revolutionara a arhitectilor inglobeaza structura de rezistenta a constructiei in insasi fatada acesteia. Practic, stadionul este o schela imensa, ale carei elemente se sprijina unele pe altele, intr-un echilibru perfect. Frumusetea ansamblului e data tocmai de faptul ca nimic nu tradeaza functionalitatea si calculele de rezistenta din spatele increngaturii de otel. De la departare, putem alege sa vedem fie o structura biologica necunoscuta, pe deplin dezvoltata, fie o minunata forma de agregare a materiei, asemenea unei uriase flori de mina asezate la marginea Beijingului.
 
Proiectul initial presupunea un acoperis mobil translucid, care ar fi asigurat necesarul de lumina pentru gazonul stadionului si ar fi putut transforma constructia, in acelasi timp, intr-o structura acoperita. In timpul constructiei stadionului, a fost luata decizia de a renunta la acoperisul mobil. Forma stadionului a ramas, insa, chiar daca elementul principal care o inspirase a disparut. Pentru ca nu multa lume stie care a fost una dintre justificarile principale in ceea ce priveste forma constructiei: increngatura aparent intamplatoare de grinzi de otel avea ca scop ascunderea grinzilor din structura de sustinere a acoperisului.
 
Pe langa design-ul inovator, stadionul este si o constructie ecologica, avand inglobat un sistem de colectare, purificare si folosire a apei de ploaie. Mai mult, constructia e facuta astfel incat sa permita ventilatia naturala, iar sub gazon sunt amplasate conducte care iarna incalzesc terenul iar vara il racesc.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Efecte luminoase ... Efecte luminoase ...
Barocul in amenajarile moderne Barocul in amenajarile moderne
Calitate arhitecturala sau non-valoare? Calitate arhitecturala sau non-valoare?
Design indian intr-un apartament romanesc Design indian intr-un apartament romanesc
Simplitatea avea culoarea cerului Simplitatea avea culoarea cerului
Cladire cu garantie de 25.000 ani Cladire cu garantie de 25.000 ani

Vezi mai multe articole