on

Fototapetul: sfaturi complete de montare pe cont propriu

28 noiembrie, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Una dintre modalitatile de decorare a peretilor de interior este reprezentata de utilizarea tapetului. Asa cum se stie, exista mai multe tipuri de tapet, iar diferenta dintre ele este data in primul rand de tipul materialului pe care este imprimat modelul decorativ. In acelasi timp, exista si fototapetul, o varianta de tapet pe care sunt reproduse diverse imagini: fotografii cu piesaje din natura, atractii urbane, personaje ale benzilor desenate sau alte elemente decorative.

Fototapetul reprezinta o modalitate rapida si unica de a decora orice perete din locuinta si chiar usile de interior. Este obtinut prin imprimare pe o hartie speciala care asigura o durabiliate mare a culorii, adica nu se decoloreaza in timp. In functie de destinatia locului unde este montat si de marimea totala a acestuia, poate fi livrat intr-o singura fasie sau in mai multe.

Odata ales fototapetul, se poate trece la gasirea unui specialist care sa se ocupe de montare. Pentru aceasta operatiune trebuie ales un mester sau o echipa specializată, dar la fel de simplu poate fi montat chiar de catre beneficiarul final cu putina rabdare si atentie. Fototapetul este livrat, de obicei, la pachet cu adezivul de montaj, care vine sub forma de praf. Prepararea adezivului se realizeaza prin amestecarea cu apa, intr-un vas din care se va putea lua si aplica direct pe tapet.

Inainte de trecerea la montarea fototapetului, trebuie urmarit daca produsul comandat are defecte si trebuie probata imbinarea prin potrivire simpla, fara adaugarea vreunui adeziv. Doar in aceste conditii poate fi reclamat defectul si invocata garantia. Odata lipit pe perete, indiferent de defect, obligatiile producatorului sau ale furnizorului inceteaza.

Sculele si instrumentele necesare pentru montarea fototapetului sunt:

  • o scara sau scaun care sa permita montarea in partea superioara a suprafetei
  • o galetusa in care va fi preparat adezivul
  • un nivel (sau poloboc)
  • un metru sau o ruletă
  • un cutter
  • o pensula mai lata sau o bidinea
  • creion
  • o carpa curata, eventual o rola de trafalet

Cu toate uneltele pregatite, se poate trece la montarea fototapetului. Inainte de a incepe, insa, sunt cativa pasi care trebuie respectati pentru o lucrare finalizata cu succes. Se incepe prin trasarea pe pereti a primei zone in cazul in care tapetul este impartit în mai multe bucati (panouri), de regula 4 la numar. Adezivul pentru lipirea fototapetului trebuie preparat cu apa curata, intr-o cantitate exacta, asa cum este mentionat pe ambalajul adezivului. Instructiunile trebuie citite cu atentie si respectate! Amestecul va fi apoi omogenizat si lasat sa se „odihneasca” pentru aproximativ 30 de minute, pana va deveni putin vascos.

Dupa aceea, primul panou va fi asezat cu fata in jos pe o suprafata dreapta, care poate fi o masa sau pardoseala. Pe aceasta va fi aplicat, cu ajutorul pensulei sau bidinelei, adezivul preparat anterior. Nu trebuie intins foarte mult, insa cantitate de adeziv folosita trebuie sa fie generoasa. Apoi, se vor lasa 4-5 minute pentru ca adezivul sa patrunda in hartia tapetului.

Acesta este momentul lipirii primului panou pe perete, la locul potrivit. Fiindca adezivul nu se usuca imediat, acesta poate fi repozitionat foarte usor in cazul gresirii pozitiei de aplicare.

Cu ajutorul ruloului, al palmelor si al unei carpe se va aplica presiune pe fototapet de la mijlocul acestuia spre extremitati, pentru impingerea catre margini a excesului de adeziv si golurilor de aer. Apasarea nu trebuie sa fie intensa, pentru a nu risca alungirea tapetului si, eventual, deformarea sau ruperea acestuia. De asemenea, este de evitat formarea unor bule de aer prea mari. Surplusul de pe marginile panoului poate fi taiat cu un cutter.

Dupa montarea primului panou, se poate trece la urmatoarele, in ordinea mentionata de producator, de regula panoul alaturat primului. Operatiunea va fi repetata pentru fiecare panou din componenta tapetului.

Dupa uscarea adezivului, geamurile si ferestrele ar fi indicat sa ramana inchise, iar temperatura din camera sa fie mentinuta in jurul a 20°C. Atat in cazul lipirii pe pereti, cat si pe usi, fototapetul va necesita existenta unei suprafeţe aborbante, cum este gletul. Pentru usi, aplicarea pe autocolant nu este posibila.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Fototapet – Cum il instalam? Fototapet – Cum il instalam?
Decorarea peretilor cu placi 3D Decorarea peretilor cu placi 3D
Cimentarea corecta a peretilor va scapa de igrasie Cimentarea corecta a peretilor va scapa de igrasie
“Peretele sufrageriei situate la etajul 7 este ud pana la jumatate. Ce solutie ajuta sa scap de problema?” “Peretele sufrageriei situate la etajul 7 este ud pana la jumatate. Ce solutie ajuta sa scap de problema?”
Variante de amenajari folosind caramizile din sticla Variante de amenajari folosind caramizile din sticla
Glet peste vopsea lavabila? Este posibil, dar numai in anumite conditii Glet peste vopsea lavabila? Este posibil, dar numai in anumite conditii

Vezi mai multe articole