Gips-carton sau design fara limite (I)

11 iulie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Viata intr-un apartament de bloc a fost asociata deseori cu disconfortul provenit din lipsa spatiului, pierderile de caldura si aspectul neingrijit. Acest cliseu a fost serios revizuit prin utilizarea pe scara larga a gips-cartonului, un material relativ nou pe la noi.

O noutate cu... vechime  

Cu ajutorul gips-cartonului, peretii strambi au fost indreptati, iar tavanele uniforme, plicticoase, cu o lustra cat toate zilele in mijloc, au fost transformate in adevarate opere de arta moderna, cu scafe si spoturi incastrate. Zidurile parca sunt mai calde, iar tevile pentru instalatii au disparut. Nu cumva apartamentul dumneavoastra asteapta cam de multa vreme o schimbare? Poate sperati ca preturile sa scada... E greu de presupus ca un asemenea material, impreuna cu accesoriile, va costa mai putin decat o tencuiala banala. Niste ornamente prefabricate din gips, „campioane“ ale kitsch-ului urban, nu vor face decat sa va adanceasca depresia. Ori poate nu aveti incredere inca, nestiind despre ce anume este vorba. Aici va ajutam noi!

 

Gips-carton“ este un termen generic pentru panourile compozite pe baza de ipsos (sulfat de calciu). Acesta din urma este un liant utilizat frecvent in constructii si obtinut prin deshidratarea ghipsului. Il mai intalnim la cei carora le-a cazut un ciocan pe picior... Apropo de sanatate, putem spune ca este un produs ecologic, intrucat energia consumata la producerea lui este relativ mica. De exemplu, varul si cimentul sunt de peste doua ori mai costisitoare din aceasta perspectiva. Un alt avantaj este greutatea redusa, ceea ce inseamna ca poate fi manipulat usor. Compartimentarile din gips-carton nu incarca structura de rezistenta a casei ca alte materiale similare (betonul, caramida sau BCA-ul). Datorita elementelor de sustinere din tabla de 0,6 mm sau lemn, pentru executie nu avem nevoie de autorizatie de constructie. Piata amenajarilor interioare din Romania a „adoptat“ gips-cartonul destul de tarziu, el fiind utilizat de aproape opt decenii in Statele Unite. Cercetarile specialistilor autohtoni au fost neglijate, deoarece economia socialista, preocupata de construirea de locuinte ieftine, nu era interesata si de calitatea finisajelor si utilizarea eficienta a energiei. Experienta ultimilor ani ne arata ca putem reduce cheltuielile de executie a unei constructii datorita faptului ca, in cazul finisajelor uscate, manopera este mult mai ieftina, deoarece lucrarea este realizata rapid si fara prea multa bataie de cap.

Pretentii estetice

Acum poate fi utilizat pentru o multitudine de amenajari interioare: renovarea apartamentelor de bloc, caselor vechi sau noi, care au nevoie de un design elaborat. La placarea peretilor si tavanelor denivelate putem opta pentru una dintre urmatoarele variante: vom lipi panourile din gips-carton cu ajutorul unor adezivi sau le vom prinde in suruburi, cu sau fara profile metalice care sa le sustina. In caz ca suprafetele sunt cat de cat plane si nu aveti nevoie de o izolare termica suplimentara, aplicarea fara structura metalica este cea mai ieftina solutie. Daca zidurile sunt denivelate prea mult, va sfatuim sa apelati la un sistem complex, compus din panouri, elemente de sustinere, suruburi, piese de ancorare si tot ceea ce va mai poate oferi furnizorul de materiale. Acest model are un mare avantaj: cu el puteti masca instalatiile (electrice si termice), iar pe tavan, in loc de lustra sau plafoniera, puteti monta spoturi care va vor ilumina uniform si eficient camerele. Dupa ce scapati de aceasta grija, puteti aplica orice tip de finisaj: vopsire, tapetare si chiar placare cu elemente din PVC sau ceramica. Atentie, insa! Rezistenta lor la greutati mari este mai redusa decat in cazul zidurilor clasice. Si inca ceva: gips-cartonul nu este potrivit exterioarelor, pentru ca vor fi distruse de precipitatii, diferentele de temperatura si radiatia solara. Totusi, daca aveti nevoie de o executie rapida cu finisaje uscate (tip panou) pentru fatada casei sau pardoseli, nu e nici o problema: puteti gasi produse pe baza de ciment la distribuitorii de profil.

Citeste si articolul: Gips-carton sau design fara limite (II)

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum sa iti decorezi dormitorul in conformitate cu regulile Feng Shui? Cum sa iti decorezi dormitorul in conformitate cu regulile Feng Shui?
Gresie si faianta rectificata | Idei de amenajare Gresie si faianta rectificata | Idei de amenajare
Cum sa transformi un perete in tabla de scris Cum sa transformi un perete in tabla de scris
Cum decoreaza romanii peretii interiori - vopsele in culori calde, tapet floral sau 3D si placari din lemn Cum decoreaza romanii peretii interiori - vopsele in culori calde, tapet floral sau 3D si placari din lemn
Amenajarile Interioare, intre alegerile bunului gust si efectuarea corecta a operatiunilor. Amenajarile Interioare, intre alegerile bunului gust si efectuarea corecta a operatiunilor.
Gletuirea si vopsirea peretilor Gletuirea si vopsirea peretilor

Vezi mai multe articole