Cimentarea corecta a peretilor va scapa de igrasie

Cimentarea corecta a peretilor va scapa de igrasie

14 martie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Protejarea peretilor de igrasie se poate realiza si prin alte modalitati decat cele prezentate in articolul anterior.
O alta varianta la care puteti apela pentru a scapa de neplacuta umezeala este sa adaugati in mortarul de ciment pe care il aplicati pe perete un adaos special Tenpor. Acesta este un lichid galben vascos slab alcalin, neinflamabil. Se livreaza in flacoane sau bidoane de material plastic de 1-5 litri, iar termenul de pastrare in ambajalul original inchis este de minimum 5 ani. La temperaturi sub 0 grade Celsius se cristalizeaza, dar la temperaturi normale isi revine si se poate utiliza.
Se foloseste ca aditiv in mortare de ciment, la tencuirea peretilor cu continut ridicat de umiditate (peste 3%), cauzata fie ascensiunii capilare a apei din sol, fie infiltratiilor din panza freatica sau din instalatii de apa - canal.
Adaosul special Tenpor se poate utiliza in interior sau in exterior, pe pereti de caramida, piatra, beton, vaioaga etc, in subsoluri, depozite, spatii de locuit, camere frigorifice.
Acesta transforma partial sarurile care formeaza igrasia in saruri insolubile, hidrofobe si asigura pe un perete cu igrasie o suprafata uscata, fara eflorescente de igrasie datorita efectului hidrofob care se formeaza in timpul intaririi mortarului. Produsul asigura o aerisire mai buna a peretelui, prin marirea numarului si a dimensiunilor porilor deschisi si elimina posibilitatile de uscare osmotica a apei prin tencuiala datorita aceluiasi efect  hidrofob. Adaosul completeaza cu succes toate tipurile de lucrari de refacere ulterioara a hidroizolatiei, asigurand o evaporare intensa a apei deasupra liniei hidroizolatiei. Nu produce fenomen de urcare in perete a igrasiei deasupra nivelului vechi
Pentru aplicarea lui se va indeparta  tencuiala veche, compromisa, iar rosturile se vor curata pe o adancime de 2 cm. Se lasa asa peretele timp de cateva zile, dupa care se matura suprafata pe care a iesit igrasia din perete.
Mortarul cu adaos antiigrasie Tenpor se va pregati numai mecanizat in malaxor sau betoniera. Se va respecta urmatorul dozaj sau multiplu lui si ordinea de introducere: 0,10 - 0,15 litri de solutie se dizolva in 7-10 litri de apa si se introduce in malaxor.
Cantitatea de Tenpor se stabileste exact in functie de granulatia nisipului. Un nisip cu granulatie mai mare si mai bun necesita o cantitate mai redusa de solutie.
Cantitatea apei depinde de umiditatea nisipului; este bine ca la prima sarja sa se dozeze o cantitate mai redusa de apa si ulterior sa se completeze cu cantitatea necesara pentru asigurarea unei lucrabilitati optime, iar la sarjele urmatoare deja se poate introduce cantitatea integrala a apei. Componentii se malaxeaza timp de 10 minute. Pe suprafata amestecului trebuie sa apara o spuma consistenta uniforma. Cu cat malaxarea este mai profunda, cu atat lucrabilitatea se imbunatateste.
Este interzisa utilizarea varului in compozitia mortarului antiigrasie. Componentii din adaos care sunt destinati sa intre in reactie cu igrasia din pereti si s-o neutralizeze vor reactiona cu varul lasand igrasia sa-si exercite efectul in timp.
La 1 mc de mortar sunt necesari 4,5-5 litri de solutie. Cu aceasta cantitate se poate tencui o suprafata de 40 mp la grosime de 2,5 cm.
Inainte de tencuire zidaria se umezeste si se aplica un sprit din acelasi mortar, diluat mai mult cu 10 - 20 % apa. Tencuirea se va face dupa intarirea spritului in straturi de 1-2 cm grosime, fara compactare, prin nivelare usoara cu dreptarul.
Se va lucra la temperaturi intre +5C si +35C. In timpul calduros si la pereti expusi la soare, in mod obligatoriu peretii vor fi stropiti periodic cu apa timp de 2-3 zile. Grosimea tencuielii se va alege in functie de gradul de umiditate si de continutul de saruri din perete. In locurile ventilate si cu un continut redus de saruri (sub 0,5 %), sau la fatade, se va aplica in grosime de 2,5 cm. In pivnite si la pereti cu continut mai mare de saruri se va aplica in grosime de 3-4 cm.
De preferinta suprafata se va lasa negletuita. Daca totusi gletuirea este absolut necesara, atunci se va gletui numai cu glet de ciment care se va prepara cu apa in care se introduce 0,3 litri de adaos antiigrasie la 10 litri apa, iar amestecarea se va face cu o bormasina la care se va aplica un dispozitiv amestecator mortare. Gletuirea nu se face cu glet de ipsos sau cu ipsos-var.
Vopsirea se face cu vopsele de dispersie mate sau de var. Vopselele de dispersie lucioase sau semilucioase nu au porozitate suficienta si astfel diminueaza aerisirea peretelui. Vopselele cu huma distrug efectul solutiei antiigrasie.
Saptamana viitoare o sa va prezentam si alte modalitati de a scapa de igrasia de pereti, pentru a va da posibilitatea sa aveti o privire de ansamblu cat mai completa asupra produselor existente pe piata si care va pot rezolva aceasta problema.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Gips-carton sau design fara limite (I) Gips-carton sau design fara limite (I)
Tavanul dormitorului - Partea a II-a Tavanul dormitorului - Partea a II-a
GoodHome – Vopsea lavabila pentru interior GoodHome – Vopsea lavabila pentru interior
Sfaturi pentru placarea cu marmura Sfaturi pentru placarea cu marmura
Cum alegem vopseaua lavabila pentru baie? Cum alegem vopseaua lavabila pentru baie?
Lavabila si vopseaua cu efecte speciale Lavabila si vopseaua cu efecte speciale

Vezi mai multe articole