on

Gradina | Beneficiile ingrasamantului ecologic si a repelentului natural

04 mai, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In agricultura, preocuparile privind evitarea poluarii mediului inconjurator, grija pentru sanatate, dar si obtinerea unor produse mai sanatoase au determinat in ultima vreme trecerea de la o agricultura conventionala, bazata pe folosirea ingrasamintelor chimice si a pesticidelor de sinteza, ca si a multor tehnici intensive de cultura, la o agricultura ecologica (biologica sau organica), mult mai „prietenoasa” cu mediul inconjurator si sanatatea populatiei. Aceasta evolutie se poate observa in toata lumea, iar cererea pentru alimente produse pe cale naturala, fara a se folosi ingrasaminte chimice si pesticide de sinteza, creste constant.

Prin agricultura ecologica (biologica, sau organica) se intelege acel sistem de cultura care tinde sa valorifice si sa pastreze sistemele biologice productive, fara a se recurge la substante chimice de sinteza. Ea exclude folosirea ingrasamintelor chimice, a pesticidelor de sinteza si a erbicidelor.

Agricultura ecologica are la baza o buna interactiune intre sol, plante, animale, mediul inconjurator si oameni, iar in zootehnie sunt vizate bunastarea si cresterea calitatii vietii animalelor. Acest lucru (practicarea agriculturii ecologice) aduce multe avantaje atat pentru producatori, consumatori, plante si animale, cat si pentru mediul inconjurator.

Pentru a beneficia de o recolta bogata, cu frunze si fructe din belsug, solul trebuie sa contina cantitatile potrivite de azot, fosfor, fier, potasiu, calciu, magneziu si alti nutrienti. Pentru ca nu orice sol beneficiaza de nutrienti necesari, acesta trebuie ajutat folosind un ingrasamant/fertilizator, de preferat, ecologic.

Ingrasamantul ecologic este compus din substante neprocesate chimic, obtinute din surse organice sau minerale. Iar daca iti doresti sa ai parte de fructe si legume de cea mai buna calitate crescute chiar la tine in gradina, ar trebui sa acorzi o atentie  deosebita ingrasamintelor ecologice.

 

Beneficiile aplicarii ingrasamantului ecologic

 

Pentru o recolta bogata si cat mai naturala avem nevoie de un teren sanatos, ingrasamantul ecologic va asigura solului necesarul de nutrienti si, in acelasi timp, va imbunatati structura acestuia, va asigura aerarea, va reduce eroziunea (in special la solurile nisipoase) si va favoriza retentia de apa.

Ingrasamantul ecologic este usor biodegradabil si nu duce la poluarea mediului inconjurator (a apelor subterane si a mediului acvatic cu nitrati sau pesticide), va proteja clima si este eficient din punct de vedere energetic. Iar produsele alimentare obtinute contin, in medie, de 180 de ori mai putine reziduuri de pesticide (substante chimice nocive) fata de produsele conventionale.

In agricultura conventionala sunt administrate substante nutritive minerale de sinteza, pe cand agricultura ecologica va furniza culturilor nutrienti sub forma de resturi de recolta, balegar, compost si ingrasaminte verzi, care au scopul de a hrani plantele in primul rand prin sol. Fertilitatea solului va fi obtinuta in urma proceselor biologice, si nu al substantelor chimice asa cum se intampla in agricultura conventionala, iar organismele din sol au un rol foarte important, caci ele vor transforma resturile mentionate mai sus in humus si alti nutrienti minerali ce pot fi absorbiti cu usurinta de catre plante.

Ingrasamantul natural ofera plantelor o crestere sanatoasa, o aprovizionare naturala, echilibrata si bazata pe necesitatile solului, iar acest lucru se datoreaza in primul rand ingredientelor naturale provenite din prelucrarea ramasitelor animale si vegetale din industria alimentara; a formulei echilibrate NPK (N – azot, P – fosfor, K – potasiu), care sustine dezvoltarea reglementara a radacinii si incurajeaza o crestere sanatoasa; formei de granule care reduce pierderea de nutrienti (in special azot) si asigura cantitatea adecvata de nutrienti, datorita eliberarii rapide in apropierea radacinii si datorita continutului ridicat de materie uscata (90%) si materie organica (65%) care imbunatateste retentia apei. Toate aceste beneficii pot fi obtinute prin utilizarea produselor Unichem.

Compania, lider de piata in Slovenia, comercializeaza produse de inalta calitate destinate ingrijirii si protectiei plantelor. Unichem acorda o atentie speciala gradinaritului ecologic si protectiei eficiente a spatiilor de locuit impotriva insectelor si rozatoarelor, astfel ca investeste constant in cercetare si dezvoltare, avand ca rezultat produse ecologice din ingrediente 100% naturale, eficiente cand vine vorba de combaterea bolilor si a daunatorilor si dezvoltarea sanatoasa a plantelor.

Ingrasamantul universal Bio Plantella (pentru flori si gradinile ecologice) – a fost votat produsul anului 2019. Premiul “Votat Produsul Anului” este cel mai mare premiu din lume pentru produse si servicii inovatoare de larg consum, unde consumatorii voteaza pentru produsele castigatoare. Conceptul a fost stabilit in Franta acum 30 de ani si functioneaza in prezent in mai mult de 40 de tari.

Bio Plantella (ingrasaminte ecologice, suplimente de vitamine, insecticide si produse organice impotriva bolilor si ingrijirea plantelor), Urban Jungle (produse organice pentru ingrijirea plantelor din gradinile mici, a ierburilor aromatice, a florilor etc.), Plantella (ingrasaminte universal si fertilizatoare cu eliberare lenta, sol si alte accesorii), Effect (produse destinate protectiei impotriva insectelor) si Ratimor (produse destinate protectiei impotriva rozatoarelor) sunt principalele branduri de top ale acestei companii.

In oferta Partenerului nostru de Incredere, Verdon, vei regasi o gama variata de produse Bio Plantella, Plantella si Effect, cum ar fi ingrasaminte ecologice, moluscocid organic, repelent natural, capcane lipicioase si mastic pentru altoit si tratarea ranilor pomilor.

 

Beneficiile repelentului ecologic

 

Dar pentru a beneficia de o cultura bogata si sanatoasa, nu ai nevoie doar de un sol sanatos, ci trebuie sa asiguri plantelor si o protectie impotriva insectelor si a rozatoarelor daunatoare.

Pesticidele folosite in acest scop vor ajunge (la fel ca in ingrasamintelor chimice, pesticidelor de sinteza sau a erbicidelor) atat in cultura, cat si in sol, daunand mediului in inconjurator.

In cultura ecologica se folosesc diferite extracte din plante, iar impotriva bolilor fungice, pe langa extractele de plante se folosesc si preparate din sulf, cupru si argila sulfuroasa. Dar cu toate acestea, cuprul trebuie folosit in cantitati mici, caci fiind un metal greu se va acumula in sol, iar o cantitate mare va afecta organismele din sol.

Gamele profesionale Effect si Bio Plantella te pot ajuta in lupta impotriva insectelor si a rozatoarelor daunatoare si, in acelasi timp, vor asigura protejarea mediului de efectele negative pe care pesticidele chimice le au asupra mediului.

Daca esti in cautarea unor ingrasaminte ecologice si/sau repelenti naturali, verifica si ofertele partenerului nostru de incredere, Verdon. Verdon este un magazin online, cu specific verde (Verde Online) care pune pe piata din Romania o gama variata de produse (Casa si Gradina, Agricultura, Zootehnie, Padure, Pet Shop, Igiena Publica, Echipamente de Protectie etc.)

Verdon asigura transparenta tranzactiilor, cumparatorii beneficiind de un discount per cantitate. Sloganul “Imparte cu tine” este o expresie care sugereaza promisiunea brandului, aceea de a furniza produse de calitate, economii pentru achizitionarea unei cantitati mai mari si servicii de livrare impecabile. “Imparte cu tine” inseamna discount per cantitate, discountul este oferit in mod public, direct pe site, inca de la adaugarea produselor in cosul de cumparaturi.

Taxa de livrare este de doar 19 lei, indiferent de cantitatea comandata, de dimensiunea produselor sau locatia cumparatorului, diferenta de cost fiind suportata de Verdon.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum ne pregatim gradina pentru sezonul rece Cum ne pregatim gradina pentru sezonul rece
Proiecte DIY pentru gradina Proiecte DIY pentru gradina
Obiectele vechi dau un suflu nou gradinii tale Obiectele vechi dau un suflu nou gradinii tale
Taierea vitei de vie - Lucrari de sezon in viticultura – Partea I Taierea vitei de vie - Lucrari de sezon in viticultura – Partea I
Cum sa acorzi atentie plantelor din ghivece si dupa venirea primaverii Cum sa acorzi atentie plantelor din ghivece si dupa venirea primaverii
Deciziile inspirate se iau vara Deciziile inspirate se iau vara

Vezi mai multe articole