Iluminatul exterior

23 noiembrie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Iluminatul pentru curte si gradina, alei sau terasa. Felinare si spoturi. Senzori de miscare.

Ultima parte din serialul nostru despre sistemele electrice se refera la iluminatul exterior. Aceia dintre dumneavoastra care locuiesc la casa stiu cat sunt de importante o curte si o gradina luminate in asa fel incat sa fie puse in valoare florile, aleile sau terasa. Dar iluminatul exterior nu doar infrumuseteaza o  proprietate, ci ii creste si siguranta. Este o investitie care
merita facuta. O iluminare buna a intrarii principale ajuta la identificarea vizitatorilor si creeaza senzatia de spatiu primitor. Aceasta senzatie este accentuata de amplasarea laterala (stanga si dreapta) a felinarelor de perete. Indicat ar fi sa aveti o lumina si la intrarea in curte, pentru siguranta dumneavoastra si a bunurilor dumneavoastra. Chiar daca este o investitie in plus, este bine ca acest corp de iluminat sa fie pe baza de senzori de miscare. De asemenea, puteti conecta senzori direct pe gard sau pe poarta, iar becul se va aprinde doar atunci cand cineva incearca sa deschida poarta.
 
Sub veranda se pot folosi felinare suspendate. Pentru intrari secundare se instaleaza un singur felinar de perete in spatiul de deasupra usii. Pentru a economisi energie puteti opta pentru surse de lumina economice fluorescente sau cu vapori de mercur sau sodiu.
 
Garajul trebuie luminat pentru a putea fi folosit pe timp de noapte. Cea mai buna alegere este un corp de iluminat cu senzor de miscare echipat cu sursa de lumina cu sodiu sau un sistem conectat la poarta garajului ca lumina sa se apinda doar atunci cand ii deschideti usa.
 
Pentru a mari securitatea in zonele umbroase ale casei se pot monta corpuri de iluminat cu senzori de miscare. Aceste lumini pot fi programate pentru a sta aprinse o perioada noaptea se aprind numai daca detecteaza miscare. O alta intrebuintare este de a creea impresia unei case populate cit timp nu sunteti acasa.
 
Treptele si aleile trebuiesc luminate pentru a putea fi folosite in siguranta. Se pot instala lumini de poteca sau felinare pe stilp. Luminile de poteca au o imprastiere de forma circulara si lumineaza drumul cit si vegetatia din apropiere. Aceste corpuri de iluminat foarte apropiate de pamint sunt disponibile cu surse de lumina economice de mic voltaj. Se instaleaza simplu si se pot muta usor in functie de modificari. Ele pot fi amplasate si in apropierea plantelor pe care doriti sa le puneti in valoare inclusiv noaptea. Se mai folosesc pentru a defini granitele la aleile auto.
Pe piata au aparut tot felul de obiecte decorative pentru iluminatul gradinii si aleilor. Incepand cu celebrii pitici si terminanad cu lumini speciale incadrate de micute fantani arteziene. Alegerea depinde de bugetul si gusturile dumneavoastra.
 
Veranda necesita o lumina romantica de mica intensitate realizata cu mini lumini cu surse de lumina cu voltaj mic. Se mai pot instala spoturi de lumina pe crengile din copaci. Daca aveti un spatiu pentru luat masa in curtea interioara a locuintei, este ideal daca instalati doua tipuri de lumina. Unele mai reduse, pentru relaxare, dar si asa-zisele becuri tip far, care lumineaza puternic si care sunt practice cand pregatiti si serviti masa.
 
Indiferent de corpul de iluminat ales, puteti opta pentru becuri de diferite culori si intensitati, care sa se asorteze culorii exterioare a casei dumnevoastra sau culorii aleilor. Puteti face din curtea dumneavoastra un adevarat joc de umbre si culori doar folosind diferite corpuri de iluminat, sau puteti sa va inundati gradina cu lumina in mijlocul noptii. Este alegerea dumneavoastra.
 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Panourile solare - Tot ce trebuie să știi despre consumul de energie Panourile solare - Tot ce trebuie să știi despre consumul de energie
Codul de protectie electrica – cum il citesti si ce semnificatie are Codul de protectie electrica – cum il citesti si ce semnificatie are
Cum sa produci curent electric cu ajutorul unei microhidrocentrale Cum sa produci curent electric cu ajutorul unei microhidrocentrale
Codurile de culoare ale sistemelor electrice – Cum deosebim firele? Codurile de culoare ale sistemelor electrice – Cum deosebim firele?
Becuri LED cu filament Becuri LED cu filament
Mascarea cablurilor, o problema a designerilor? Mascarea cablurilor, o problema a designerilor?

Vezi mai multe articole