on

Diode – ce sunt si la ce se folosesc?

24 septembrie, 2022

comenteaza trimite unui prieten printeaza

O dioda este un dispozitiv electronic semiconductor cu doua terminale. O dioda este folosita ca componenta electrica în care curentul are un flux unidirectional numai daca dioda functioneaza sub tensiunea specificata. Aceasta componenta are doua terminale în care un terminal are o rezistenta mare, în timp ce celalalt are o rezistenta scazuta. Avem un alt tip de dioda care se numeste ideala deoarece are rezistenta (ideal) zero doar într-o directie si rezistenta (ideal) infinita într-o alta directie.


Din ce sunt compuse si cum functioneaza diodele?


Diodele sunt compuse din semiconductori, cum ar fi siliciu sau germaniu, care au fost introduse pentru a produce legaturi ”PN”. Semiconductorii de tip P si de tip N sunt combinati pentru a produce o jonctiune PN. Literele P si N reprezinta pozitiv si, respectiv, negativ. Semiconductorii au un cost pozitiv sub forma de gauri si un cost negativ sub forma de electroni liberi.

Când curentul circula în acest fel, se numeste polarizare directa. Când mergi pe cealalta parte, sageata are o bara care indica faptul ca valul este blocat. LED-urile sunt diode emitatoare de lumina proiectate sa emita lumina. Când diodele Zener sunt polarizate invers, ele se comporta în loc sa se distruga. Varietoarele sunt reversibile cu diode Zener si pot rezista la 1.000 de volti.

 

Sa ne reamintim simbolul diodei, pe care l-am invatat la orele de fizica:

 

 

 

Utilizarea diodelor

Diodele sunt utilizate într-o varietate de aplicatii. Prin eliminarea componentei semnalului, mai multe dintre ele convertesc curentul AC în curent continuu. Ele sunt cunoscute ca redresoare atunci când sunt utilizate în aceasta pozitie. Acestea actioneaza ca întrerupatoare electrice si pot bloca vârfurile de tensiune, facându-le ideale pentru dispozitivele de protectie chirurgicala.


Cu ele se realizeaza si sursa de alimentare si dublarile de tensiune. Senzorii, precum si lumina de pe dispozitivele de iluminat si laserele, se bazeaza pe LED-uri.

Diodele Zener, cum sunt cele din catalogul TME, sunt folosite ca regulatoare de tensiune, varactorii sunt folositi pentru reglarea electronica, iar varistoarele sunt folosite pentru comprimarea tranzitorilor în liniile de curent alternativ. Tranzistoarele si amplificatoarele operationale sunt construite pe baza diodelor.
 

Sticla extrudata sau un tub electronic de metal cu doi electrozi - un catod prost încarcat si un anod bine încarcat - a fost prima dioda. Acestea sunt folosite în circuite electronice, cum ar fi receptoarele de radio si televiziune.

Cautati mai multe componente electrice de înalta calitate?

Va invitam sa vizitati site-ul companiei TRANSFER MULTISORT ELEKTRONIK (TME) unde puteti alege dintre cele peste 500.000 de produse disponibile.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Panoul electric: cum adaptezi instalatia electrica veche la cerintele actuale Panoul electric: cum adaptezi instalatia electrica veche la cerintele actuale
Facturi mai mici la energie – Strategii de economisire a energiei electrice Facturi mai mici la energie – Strategii de economisire a energiei electrice
Circuitele electrice in casa Circuitele electrice in casa
Tot ce trebuie sa stii despre bransamentul la reteaua electrica Tot ce trebuie sa stii despre bransamentul la reteaua electrica
Instalatiile electrice din scarile de bloc – Probleme si Solutii Instalatiile electrice din scarile de bloc – Probleme si Solutii
Generatorul de curent electric - Ce trebuie sa ai in vedere cand alegi unul Generatorul de curent electric - Ce trebuie sa ai in vedere cand alegi unul

Vezi mai multe articole