Afla cum se monteaza o priza

27 ianuarie, 2015

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Pe perioada iernii cele mai frecvente incendii de locuinte se datoreaza faptului ca oamenii incearca sa se incalzeasca si fac diverse improvizatii fie ca este vorba de sobe, cosuri de fum sau instalatii electrice. La cele din urma suprasolicitarea sau contactele imperfecte duc la producerea multor evenimente neplacute.

In acest articol vom invata cateva lucruri despre banalele prize pe care le gasim in orice locuinta racordata la energia electrica. Vei invata sa alegi o priza noua, sa o montezi si sa o folosesti corect. Sfaturile noastre nu trebuie considerate litera de lege, insa te vor ajuta sa te orientezi la produsul dorit intr-o oferta numeroasa de prize; de montaj insa te sfatuim sa te apuci doar daca ai ceva experienta in domeniu, in caz contrar cel mai bine este sa apelezi la un electrician autorizat.

Pentru inceput trebuie sa hotarasti ce priza ai nevoie si o prima evaluare se va face dupa modul de montare; exista prize care se monteaza pe tencuiala (lemn, gips carton etc), numite si aparente sau prize care se monteaza in tencuiala, ingropate. In acest articol vom discuta despre prizele montate in tencuiala, cela mai intalnite in locuintele noastre.

Urmatorul pas este sa te gandesti daca vei folosi o priza cu impamantare sau fara; este necesar daca circuitul dvs. a fost prevazut cu conductor de impamantare sa alegeti o priza care contine si contactele pentru acest tip de protectie. In principiu daca ati ales din greseala o priza cu impamantare, dar nu aveti circuit pentru asa ceva, aceasta se poate monta cu mentiunea ca la un momentdat cineva se poate baza pe acel circuit ca fiind protejat prin impamantare.

Avand si aceste lucruri stabilite, urmatoarea alegere se face pe considerente tehnice si calitative. In primul rand lucru bun si ieftin nu prea exista, iar daca vrem sa cumparam o priza care sa ne tina cativa ani, mai ales daca este una utilizata des, vom alege un produs al unei firme consacrate in domeniu. Daca nu ai habar de firmele consacrate in domeniu poti arunca o privire pe forumul Misiunea Casa la sectiunea Instalatii electrice pentru a afla si parerile celor care au testat mai multe produse.
Este bine sa demontezi priza veche si sa iti faci o idee de doza in care va trebui montata noua priza, pentru a fi mai usor sa te orientezi la alegerea ei. Exista chiar posibilitatea montarii unei prize duble in locul uneia simple.

Constructia prizelor moderne se bazeaza pe materiale plastice. In ciuda conceptiei invechite cum ca prizele ceramice sunt cele mai bune, vin materialele moderne din care sunt realizate atat placa cu suportii contactelor cat si corpul prizei. Aceste materiale plastice moderne sunt rezistente la temperatura, nu intretin arderea si nu devin casante in timp, deci le poti utiliza cu incredere.
Mai trebuie sa stii ca o priza dintr-o gama superioara, mult mai scumpa nu va suporta un curent mai mare, insa este realizata din materiale premium si are finisaje speciale, in special partea aparenta cu care utilizatorul intra in contact.
Curentul electric nu iarta, asa ca inainte de orice interventie de demontare a prizei asigura-te ca ai intrerupt alimentarea electrica pe circuitul respectiv sau general. Verifica intotdeauna cu un creion de control prezenta tensiunii inainte de a incepe demontarea.

O priza clasica se demonteaza in 3 pasi:
- se desurubeaza suruburile care tin capacul aparent;
- se slabesc suruburile care antreneaza ghiarele de fixare in doza;
- se extrage corpul prizei din doza si se slabesc suruburile care tin conductoarele pentru extragerea acestora;

Priza noua se monteaza efectuand operatiunile in sens invers. Trebuie sa tinem cont ca suruburile care fixeaza conductoarele trebuie stranse ferm pentru a permite un contact bun, iar suruburile ghiarelor trebuie stranse in asa fel incat priza sa se fixeze bine in doza si sa se elimine riscul smulgerii acesteia din perete. Daca circuitul este realizat cu conductor multifilar trebuie sa acordati atentie litelor din conductor care pot atinge suruburi sau alte componente metalice ale prizei care nu trebuie sa fie sub tensiune.

Spor la treaba!

Adauga un comentariu


2 Comentarii

Baboo Hausmeister

23 februarie, 15:13

Dle Alexandru Șerban, Eu ințeleg că incercați sa va cautați de lucru sau sa dați de lucru electricienilor. Părerea mea este ca înlocuirea unei prize defecte care se face intro instalație EXISTENTĂ (fara o o modifica) si fara tensiune(se intrerupe de la tablou pe circuitul in cauza) nu necesită o autorizație de la ANRE. La fel cum nu așteptați sa vina cei de la ENEL sa va cupleze siguranța automata de la BMP.

Alexandru Serban

07 noiembrie, 15:15

Nu aș recomanda nicio intervenție la instalația de curent electric decât de catre un electrician autorizat ANRE. Pe langă posibilitatea defectării echipamentelor conectate in priza, există și pericolul de a muri. Logica electricității este greu de stapânit și pot apărea fenomene ce nu le poți prevedea decât studiind ( de unde și necesitatea unei autorizații). Va rog să scoateți articolul sau să puneți mai mult accent pe necesitatea cosultării unui specialist.

Alte articole

Becuri de tip LED: Osram, Toshiba sau Samsung? Becuri de tip LED: Osram, Toshiba sau Samsung?
Cum sa produci curent electric cu ajutorul unei microhidrocentrale Cum sa produci curent electric cu ajutorul unei microhidrocentrale
Circuitele si intrerupatoarele cap scara: cum se monteaza Circuitele si intrerupatoarele cap scara: cum se monteaza
9 motive sa-ti instalezi panouri solare 9 motive sa-ti instalezi panouri solare
Necesitatea folosirii antigelului in centralele termice Necesitatea folosirii antigelului in centralele termice
Tainele luminii artificiale Tainele luminii artificiale

Vezi mai multe articole