Inca doi ani de variatii semnificative de preturi

29 ianuarie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

- Apartamentele din blocurile vechi s-au mai scumpit cu 10-20% in ultimele sase luni
 
- Cele mai mari cresteri de pret au inregistrat apartamentele de doua camere, din cartierele periferice
 
- Pretul constructiilor noi ar putea urca in urmatoarea perioada, ca urmare a necesitatii majorarii salariilor in constructii
 
Apartamentele din blocurile construite inainte de ‘90 au continuat sa se scumpeasca in ultimele sase luni cu 10-20%, in ciuda predictiilor unor specialisti care estimau scaderi ale preturilor, in prima parte a anului. Pentru cresterea preturilor locuintelor din Bucuresti, analistii vad doua cauze. "Cererea mult mai mare decat oferta a dus la majorarea cu 5-6% a preturilor apartamentelor, in termeni reali. Daca adaugam si aprecierea monedei nationale fata de principalele valute, putem spune ca locuintele din blocurile comuniste s-au scumpit cu 9-10%", ne-a declarat analistul imobiliar Radu Zilisteanu. Reprezentantii agentiilor imobiliare spun ca cele mai mari cresteri ale preturilor s-au inregistrat la apartamentele cu doua camere din cartierele periferice - cele mai accesibile - care s-au scumpit chiar si cu 20%.
De altfel, acestea sunt si cele mai tranzactionate, alaturi de garsoniere. "Exista o mare presiune pe preturi, din cauza cererii, care este satisfacuta in proportie de doar 65-70%", explica Radu Zilisteanu. Capitala are un necesar locativ estimat la un milion de locuinte, in timp ce la nivelul intregii tari ar trebui livrate pe piata aproximativ un milion de apartamente, pentru a acoperi cererea. O piata imobiliara cu 20% mai scumpa este si cea din Timisoara, unde preturile nu au crescut lent in ultimele sase luni, ci au explodat in intervalul cuprins intre ultima luna a anului 2006 si prima luna din acest an. "Piata a fost blocata la sfarsitul anului trecut, astfel ca nu putem vorbi despre prea multe tranzactii. Multi timisoreni au stat in expectativa in prag de integrare si au scos apartamentele la vanzare in luna ianuarie la preturi mult mai mari", ne-a declarat Anca Vlad, directorul agentiei imobiliare timisorene Imo Serv Grup. Ea spune ca agentii imobiliari au "somat" din lipsa de tranzactii incepand cu luna noiembrie a anului trecut, insa piata si-a revenit in acest moment.
 
In schimb, preturile locuintelor noi, cumparate inca din stadiu de proiect, au ramas neschimbate, datorita conditiilor contractuale, care stabilesc un pret fix pana la finalizarea locuintei - acela de la semnarea contractului. Este posibil, insa, ca noile proiecte de apartamente sa se scumpeasca de acum inainte, crede Radu Zilisteanu. "Constructorii vorbesc despre o dublare a salariilor pe piata muncii, pentru ca nu prea mai are cine construi in Romania. Este nevoie de salarii europene pentru a-i convinge pe romanii plecati la munca in alte tari sa se intoarca inapoi", explica el.
 
O piata imobiliara echilibrata, fara fluctuatii semnificative, nu vom avea mai devreme de doi ani, crede analistul imobiliar. Abia prin 2009 s-ar putea inregistra o diminuare a preturilor locuintelor vechi, o data cu marirea ofertei de apartamente noi. Pana atunci, sunt posibile in continuare usoare majorari ale preturilor apartamentelor vechi, mai ales dupa eliminarea conditiilor restrictive la nivelul avansului cerut de catre banci pentru contractarea unui credit imobiliar. "O scadere a dobanzii la credite va duce la o marire a preturilor pe piata apartamentelor vechi", conchide Zilisteanu.
 
Sursa: Gandul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cat costa locuintele noi Cat costa locuintele noi
Primele dosare pentru Primele dosare pentru "Prima casa" - 08 Iulie 2009
TP-Link lanseaza noul router Wireless Dual-Band Gigabit Archer C64, care asigura conexiuni neintrerupte si performanta de inalta calitate TP-Link lanseaza noul router Wireless Dual-Band Gigabit Archer C64, care asigura conexiuni neintrerupte si performanta de inalta calitate
Ce locuinte cauta vizitatorii la targurile imobiliare Ce locuinte cauta vizitatorii la targurile imobiliare
VEM Proiect Lightining: “iluminatul comercial devine principalul driver de business in 2017” VEM Proiect Lightining: “iluminatul comercial devine principalul driver de business in 2017”
Preturile caselor se calmeaza in doi-trei ani Preturile caselor se calmeaza in doi-trei ani

Vezi mai multe articole