on

Infiltratii in beci - Hidroizolare si Termoizolare

07 ianuarie, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cum primavara nu este departe si iarna pare sa fie destul de calda, putem ajunge usor in situatia in care sa avem infiltratii de apa. Un beci poate fi semi-ingropat sau total ingropat si trenuie sa asigure un spatiu interior cat mai uscat si rece.

Ca acesta sa poata oferi mediul optim pentru depozitarea alimentelor si conservelor peste iarna, se impune in primul rand executarea unor lucrari exterioare care sa cuprinda atat partea de hidroizolare, cat si de termoizolare. Acest lucru este necesar pentru a proteja zidaria realizata din caramida, ce se poate degrada usor sub actiunea umiditatii din sol. Pentru aceasta se va urmari realizarea unui prim strat, hidroizolant, cu ajutorul materialelor bituminoase oferite de producatorii de profil, fie ca vorbim de o membrana bituminoasa autoadeziva sau de o membrana bituminoasa pentru lipire la cald - termosudabila.

Daca beciul repectiv nu are straturile corecte de hidroizolare, va trebui sa facem anumite lucrari suplimentare - in conditiile in care spatiul de pe langa constructie permite acest lucru. Se va executa sapatura pe toata suprafata exterioara a beciului, se va asigura uscarea zidariei (a se avea in vedere executarea sapaturilor in sezonul cald pentru o buna desfasurare a lucrarii) si vom pregati stratul suport prin umplerea rosturilor dintre caramizi cu un mortar. Dupa uscarea mortarului de zidarie vom trece la aplicarea amorsei bituminoase specifice membranei bituminoase alese. Acest strat de amorsa bituminoasa va permite lipirea usoara a membranei bituminoase autoadezive sau termosudabile. Imbinarile trebuie suprapuse cat mai bine, iar la partea superioara hodroizolatia trebuie inchisa cat se poate de bine. Acest sistem hidroizolant poate fi realizat pana la nivelul soclului cladirii -  daca avem demisol si va proteja structurile de umiditatea provenind din sol.

In continuare se va aplica o termoizolatie din placi de polistiren extrudat ce se vor lipi pe stratul hidroizolant cu ajutorul benzilor de butil dublu-adezive sau cu un mastic de etansare din cauciuc bituminos. Ulterior, se va realiza umplerea zonei decopertare initial cu pamant curat, iar daca este cazul, se poate adauga un drenaj pentru colectarea apei din zona exterioara beciului. Drenajul presupune introducerea unui tub prevazut cu gauri pe jumatatea superioara, astfel incat sa colecteze apa din sol si sa o dirijeze prin tubulatura catre o zona exterioara fundatiei. Acest drenaj se amplaseaza intr-un strat de pietris si va fi protejat cu o membrana geotextila care sa asigure protectia fata de scurgerea pamantului in dren, evitand astfel colmatarea.

Pentru lucrarile din interior trebuie sa avem in vedere realizarea unei pardoseli din beton, in mod obligatoriu prevazuta cu strat hidroizolant. Se va indeparta pe adancimea necesara pamantul actual si se va adauga sort de pietris 16-32 mm pentru ruperea capilaritatii, ulterior se va aplica hidroizolatie din  membrana bituminoasa si se va turna betonul in vederea realizarii pardoselii. Peste placa de beton si eventual peste zidaria rostuita se poate face un tratament pentru impermeabilizare utilizand pelicula hidroizolanta care aisgura cristalizarea materialului in elementul de zidarie. Aceasta se poate aplica atat pe suprafetele din beton, cat si pe cele din zidarie, in doua straturi, iar la muchii se va utiliza impreuna cu banda de etansare ce asigura elasticitatea si armarea zonei de colt, supusa la solicitari suplimentare. Dupa intarirea stratului hidroizolant realizat se va executa placarea pardoselii cu placi ceramice sau diverse piatre naturale pentru a proteja hidroizolatia de orice solicitare mecanica ce ar putea sa o deterioareze. Lipirea acestui finisaj se va realizat cu un adeziv flexibil  de interior, un adeziv clasic nu face priza pe stratul hidroizolant. In acest fel beciul va fi protejat de umiditatea exterioara si infiltratiile de apa, fiind utilizabil in conditii optime pentru pastrarea conservelor si celorlalte  lucruri specifice.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

5 sfaturi pentru a preveni deteriorarea cauzata de umezeala 5 sfaturi pentru a preveni deteriorarea cauzata de umezeala
Izolarea peretilor exteriori Izolarea peretilor exteriori
 Care e diferenta dintre vata minerala de sticla si vata minerala bazaltica? Care e diferenta dintre vata minerala de sticla si vata minerala bazaltica?
Utilizarea corecta a spumei poliuretanice si mituri despre toxicitatea acesteia Utilizarea corecta a spumei poliuretanice si mituri despre toxicitatea acesteia
Confortul oferit de o pardoseala izolata Confortul oferit de o pardoseala izolata
Caracteristicile izolatiei cu spuma poliuretanica  si influenta asupra comportarii constructiei Caracteristicile izolatiei cu spuma poliuretanica si influenta asupra comportarii constructiei

Vezi mai multe articole