Inflatia imobiliara umfla chiriile apartamentelor vechi cu 25%

03 mai, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Proprietarii de apartamente au marit chiriile dupa ce preturile locuintelor din blocurile vechi au crescut spectaculos.
 
Oferta redusa de locuinte spre inchiriere a determinat o crestere a preturilor practicate pe acest segment al pietei imobiliare. „Piata inchirierilor este foarte mica. Statisticile arata ca 92% dintre romani sint proprietarii locuintelor in care stau, astfel ca ramine un stoc de inchiriere de cel mult 8%“, spune Ion Radu Zilisteanu, purtatorul de cuvint al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare. Acest lucru se vede in preturi, mai ales ca cei care cumpara locuinte pentru a le inchiria doresc sa le amortizeze intr-un interval de timp egal cu cel valabil pentru perioada in care preturile apartamentelor era mai mic. Cea mai mare crestere, procentual vorbind, se inregistreaza in cazul garsonierelor, cel mai vinat produs pe aceasta piata.
 
250 de euro este in prezent chiria pentru o garsoniera situata intr-un cartier bucurestean. „O garsoniera mobilata sumar se poate inchiria cu 200-250 de euro lunar. Aceeasi garsoniera se inchiria acum un an cu un pret mediu de 150-200 de euro. Este o crestere de 20-25% pe acest segment“, spune Dan Titel, managerul agentiei Domus Imobiliare. Acesta spune ca in cazul in care este complet mobilata si utilata, chiria pentru o astfel de locuinta poate ajunge la 300 de euro. In cazul unui apartament cu doua camere procentul se mentine. In prezent, se practica un pret mediu de 300-350 de euro lunar pentru un apartament confort I, mobilat. In urma cu un an chiria era de 250-300 de euro. Cererea pentru apartamente cu trei si patru camere nu este mare, deoarece, spun agentii imobiliari, cresc cheltuielile de intretinere. In prezent, un apartament cu trei camere se inchiriaza cu 350-400 de euro.
 
Nivelul chiriilor se va modifica in luna septembrie. „In prezent, situatia este mai calma pe acest segment, deoarece studentii pleaca in vacanta, iar multora dintre ei nu le convine sa plateasca o chirie in aceasta perioada, in care nu locuiesc in apartamentul respectiv. Din toamna iarasi va creste cererea si vom vedea atunci cum evolueaza preturile“, mai spune Dan Titel.
Crestere pe termen lung
 
Specialistii considera ca preturile pe acest segment nu vor fi mai mici. „In prezent nu se pune problema unei scaderi a chiriilor. Totusi, acel indice de 92% al celor care stau intr-o locuinta proprietate personala tinde sa scada. In alte tari este 30-40%. Si in Romania se manifesta o concentrare a proprietatilor imobiliare in mai putine miini, iar acest fenomen va conduce la o crestere a pietei inchirierilor“, considera Ion Radu Zilisteanu.
 
Sursa: Cotidianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Terenurile s-au ieftinit cu 30-66%. Vezi cele mai bune oferte Terenurile s-au ieftinit cu 30-66%. Vezi cele mai bune oferte
Chiriile mari muta bucurestenii in Ploiesti Chiriile mari muta bucurestenii in Ploiesti
Refresh your life alaturi de Vitamin Well si Zlatan Ibrahimovic Refresh your life alaturi de Vitamin Well si Zlatan Ibrahimovic
Iti doresti un spatiu gourmet? KUMA poate fi raspunsul Iti doresti un spatiu gourmet? KUMA poate fi raspunsul
Ultima strigare: Luna mai ar putea fi ultima in care mai poti cumpara prin "Prima Casa" Ultima strigare: Luna mai ar putea fi ultima in care mai poti cumpara prin "Prima Casa"
Unitatea de Suport Medical Bucurestii Noi, amenajata de Auchan si Leroy Merlin, castigatoare in cadrul galei Smart City Industry Awards Unitatea de Suport Medical Bucurestii Noi, amenajata de Auchan si Leroy Merlin, castigatoare in cadrul galei Smart City Industry Awards

Vezi mai multe articole