Romania: 32 de blocuri reabilitate in sase ani

09 octombrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Romania: 32 de blocuri reabilitate in sase ani
 
Birocratia, lipsa de consens dintre locatari si politica de cocolosire practicata de stat i-au determinat pe romani sa nu adere la ideea economisirii energiei.
 
Locatarii blocului nr. 2 de pe Aleea Politehnicii nr. 2 din sectorul 6 n-au mai dat drumul la caldura din ianuarie. Nu s-au debransat, ci s-au „reabilitat“. Fatada nou-nouta a primului bloc reabilitat termic din Bucuresti le eclipseaza pe cele mohorate din jur. Factura la intretinere a scazut dramatic, iar achitarea datoriei pentru reabilitare se face esalonat, pe parcursul mai multor ani. „Asta-vara, pe caldurile alea, era aproape frig in casa“, explica Ana Lupsescu, o locatara de la parter.
 
La initiativa fostei administratoare, cele 20 de familii din imobil au convenit, in 2005, sa se inscrie in programul de reabilitare termica derulat de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL).
 
Consum redus cu o treime
 
Reabilitarea blocului din Aleea Politehnicii a durat doi ani si a costat 6,3 miliarde de lei vechi, din care un miliard a fost platit de locatari. Un apartament de 3 camere a avut de achitat 65 de milioane de lei (1.850 euro), iar unul de patru camere - 80 de milioane (2.300 euro). „E o investitie foarte rezonabila. Cu banii astia nu plateam decat termopanele“, admite Ana Lupsescu. Administratorul blocului spune ca, in comparatie cu decembrie, consumul de energie termica din ianuarie a scazut cu 35%.
 
Reabilitare cu obstacole
 
Programul de reabilitare termica a fost introdus in 2005, ca parte a planului de eficientizare energetica nationala, convenit cu Comisia Europeana. Din cele 693 de cladiri inscrise in program, pana acum au fost reabilitate doar 32 de blocuri in Bucuresti, Buzau, Medgidia, Moldova Noua, Ploiesti, Topoloveni, Miercurea Ciuc, Piatra-Neamt, Targovis te, Sfantu Gheorghe si Targu-Mures.
 
Presedintele Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri, Emilia Cerna Mladin, spune ca 95% din cladirile din Romania ar trebui reabilitate energetic. Programul derulat de minister se desfasoara insa greoi, iar multi nici n-au auzit de el. Pana in 2005 nu au existat solicitari de includere in program, desi OUG 174 a fost aprobata din 2002.
 
Un obstacol major e faptul ca toti locatarii trebuie sa aprobe investitia, acord aproape imposibil de obtinut in blocurile cu multi pensionari. Apoi, cererea e trimisa autoritatilor locale. Un auditor energetic expertizeaza cladirea si propune masurile de reabilitare termica. 33% din cheltuieli sunt achitate de asociatie in 10 ani, restul fiind suportat de bugetul ministerului (34%) si din cel al primariei (33%).
 
Lucrarile constau in „anveloparea“ cladirii, prin montarea pe fatada a unui strat izolator, inlocuirea tamplariei clasice cu geam termoizolator, refacerea hidroizolatiei terasei, a subsolului si a instalatiilor.
 
Sursa: Evenimentul zilei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Romexpo, intre 8 si 11 martie: vino la AMBIENT EXPO 2018, evenimentul stilurilor de amenajari interioare Romexpo, intre 8 si 11 martie: vino la AMBIENT EXPO 2018, evenimentul stilurilor de amenajari interioare
UE ieftineste apartamentele cu 15% UE ieftineste apartamentele cu 15%
Flanco își continuă strategia de extindere - Noi magazine în Sibiu și Roșiorii de Vede Flanco își continuă strategia de extindere - Noi magazine în Sibiu și Roșiorii de Vede
Lucrarile din constructii, crestere de 31% Lucrarile din constructii, crestere de 31%
Amenda de pina la 100.000 de lei la demolarea ilegala a apartamentului Amenda de pina la 100.000 de lei la demolarea ilegala a apartamentului
Notarii reduc taxele la tranzactiile imobiliare - 31 august 2010 Notarii reduc taxele la tranzactiile imobiliare - 31 august 2010

Vezi mai multe articole