on

Ingrijirea gladiolelor – boli si daunatori

06 aprilie, 2015

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Saptamana trecuta am deschis subiectul ingrijirii gladiolelor, subiect pe care il continuam astazi cu daunatorii si bolile acestei frumoase flori. 

Gladiolele au 5 mari daunatori:

Viermele sarma - Atat larvele, cat si viermii adultii ataca gladiolele, in special dimineata si seara, ducand la ingalbenirea sau chiar distrugerea plantelor. Pentru a tine la distanta acesti viermi, aplica ingrasaminte chimice pentru a stimula cresterea viguroasa a plantelor si pentru a crea un mediu nefavorabil dezvoltarii larvelor.

Insectele Thysanoptera - Cand acestea ataca gladiolele, frunzele si florile acestora cresc in forme ciudate. In acest caz trebuie sa tratezi florile cu solutii speciale impotriva acestor insecte.

Coropisnita traieste sub pamant si consuma tuberobulbii gladiolelor, taindu-le radacinile si distrugandu-le. Combaterea coropisnitei se face cu Sintogril, care se incorporeaza in sol, langa plante.

Tripsul este periculos pe vreme calduroasa si uscata, afectand frunzele si florile. In timp, plantele se ingalbenesc si pot muri. Pentru a preintampina aceasta situatie, trebuie sa tratezi plantele cu solutii precum Mitac 0,2% sau Tedion 0,15%.

Carabusul este un alt daunator al gladiolelor. Acesta apare in luna mai, iar larvele acestuia consuma bulbii si tulpinile. Combaterea carabusului se face atat prin adunarea si distrugerea gandacilor si a larvelor, cat si prin metode chimice.

In ceea ce priveste bolile gladiolei, mentionam “patarea bruna a frunzelor” sau septorioza, care afecteaza tuberobulbii si frunzele. Cu timpul, frunzele raman ciuruite sau sunt total distruse, iar tesuturile tuberobulbilor devin tari, uscate. Combaterea se realizeaza cu Captan 0,2% sau zeama bordeleza 1%. Prevenirea presupune dezinfectarea tuberobulbilor si rotatia culturilor.

“Patarea neagra a frunzelor” se manifesta pe frunze si tijele florale, sub forma unor pete negre ovale, difuze, pe suprafata carora se observa o pulbere de aceeasi culoare. Se combate prin igiena culturii si stropirea cu zeama bordeleza 1%, mai ales inainte ca gladiolele sa infloreasca.

Putregaiul uscat al tuberobulbilor are ca rezultat aparitia unor pete adancite pe tuberobulbi. Daca initial acestea sunt brun-roscate, in timp devin cenusii si provoaca uscarea tuberobulbilor. Atacul este favorizat de umiditate si temperaturi excessive. Se recomanda folosirea la plantare a unui material sanatos si dezinfectat, precum si conditii optime de pastrare a tuberobulbilor.

Acestea fiind zise, acum stii cum trebuie sa ingrijesti si sa protejezi gladiolele pentru a te putea bucura de aceste flori deosebite.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

10 plante comestibile si decorative care alunga daunatorii 10 plante comestibile si decorative care alunga daunatorii
Gradina vesnic verde. Incalzirea in exterior Gradina vesnic verde. Incalzirea in exterior
Compresoarele de aer: de ce sunt utile in gospodarie si ce trebuie sa stii despre folosirea lor Compresoarele de aer: de ce sunt utile in gospodarie si ce trebuie sa stii despre folosirea lor
Amenajarea unui iaz Amenajarea unui iaz
Produse de fertilizare special create pentru agricultura organica Produse de fertilizare special create pentru agricultura organica
Masina de tuns gazonul – cum o manevrezi in siguranta, scurt ghid de tuns gazonul Masina de tuns gazonul – cum o manevrezi in siguranta, scurt ghid de tuns gazonul

Vezi mai multe articole