Instalatii de incalzire

Centrala termica

Cum reduci factura la caldura – Recomandari de la profesionisti

11 noiembrie, 2016

In sezonul rece, una dintre principalele griji ale fiecarei familii este tinerea sub control a facturii la incalzire. In acest sens, cel mai bun control al situatiei il pot avea posesorii de centrale proprii, care au la dispozitie gestiunea absoluta a productiei de caldura. Totusi, cum se poate eficientiza consumul unei astfel de centrale? Am apelat la Viessmann, Parteneri de Incredere ai Misiunea Casa, pentru sfaturi avizate. Sfaturi profesionale de economie I-am intrebat pe profesionisti cum iti poti reduce simplu si eficient factura la incalzire. Iar ei ne-au facut urmatoarele recomandari: Aerisirea sistemului de incalzire Imediat ce sistemul de incalzire „bolboroseste“, distributia caldurii in radiatoare nu mai este uniforma deoarece apa nu mai circula corect. In acest caz, corpurile…

mai mult >
Panou solar nepresurizat

Presiunea apei in functie de inaltimea coloanei la panourile solare nepresurizate

02 septembrie, 2016

Am publicat in primavara acestui an un material dedicat panourilor solare nepresurizate pentru obtinerea apei calde menajere. Am prezentat principiul de functionare al panourilor solare nepresurizate, avantajele si dezavantajele acestora, si am precizat ca aceste panouri pot fi montate doar acoperisul casei deoarece trebuie sa existe o diferenta de nivel intre panoul solar si cel mai inalt consumator din casa. Dar cat trebuie sa fie aceasta diferenta de nivel? Ce presiune va avea apa calda menajera in functie de inaltimea coloanei de apa si care este inaltimea minima pentru a avea o presiune decenta? Din tabelul de mai jos reiese ca, daca diferenta de nivel dintre panoul solar si consumator (bateria de la chiuveta sau cabina de dus) este de 3 metri, atunci presiunea maxima rezultata prin caderea…

mai mult >
Un barbat si o femeie care masoara distantele pe un perete

Distante care trebuie respectate la instalarea unei centrale termice (murale)

10 iunie, 2016

Pentru a instala si pune in functiune o centrala termica de apartament, trebuie sa realizezi mai intai o instalatie interioara de gaze naturale, asa numita “separare de gaze”, cu o firma care trebuie sa fie autorizata de catre ANRGN (Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale). Apoi, cu o firma autorizata ISCIR trebuie sa realizezi montajul instalatiei de incalzire, cu radiatoare, tevi si centrala. Apropo, instalatia interioara de gaze naturale nu poate fi executata fara un proiect. Exista foarte multe reglementari pe care trebuie sa le respecti atunci cand inslatezi o centrala termica murala. In acest articol vom prezenta distantele care trebuie respectate la instalarea unei centrale termice murale - adica centrala termica care trebuie montata pe perete. Inainte…

mai mult >
on

Unde NU ai voie sa instalezi o centrala termica in apartament

18 mai, 2016

OK, acesta este un articol cu multe NU-uri. Exista reglementari multe si stricte in ceea ce priveste montarea centralelor termice de apartament. Este normal sa fie asa, este vorba de instalatii cu foc si presiune, care ard gazul metan pentru a produce apa calda menajera si agent termic pentru incalzirea locuintei. Daca montarea sau functionarea acestor instalatii este deficitara, se pot intampla accidente cu consecinte nefaste. Bun, sa trecem in rezista aceste NU-uri. NU ai voie sa instalezi o centrala termica cu mesteri sau instalatori care se pricep si au mai facut asta, ci DOAR cu o firma care este autorizata ISCIR (Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat) pentru montajul centralelor termice. Aceste firme autorizate ISCIR pot…

mai mult >
Panou solar presurizat

Panouri solare presurizate pentru apa calda menajera si incalzire

07 mai, 2016

Am prezentat, intr-un articol anterior, cum poti obtine apa calda menajera cu ajutorul panourilor solare nepresurizate, precum si avantajele si dezavantajele acestui tip de panouri. In continuare vom prezenta panourile solare presurizate, care vin cu o serie de avantaje comparativ cu varianta nepresurizata. Daca nu esti cunoscator al domeniului, ai putea foarte usor sa confunzi panourile solare presurizate cu cele nepresurizate, ele avand aspect asemanator. Exista 2 tipuri de panouri solare presurizate: - Cu rezervor deasupra tuburilor; - Fara rezervor deasupra tuburilor. Principiul de functionare al panourilor solare presurizate Fata de tubul de la panoul solar nepresurizat, tubul de panou presurizat este prevazut cu o tija metalica ce contine aditivi speciali si apa purificata. Aceste tije…

mai mult >