Instalatii electrice

Afla cele mai eficiente solutii pentru ca instalatia electrica a casei tale sa fie corect si eficient realizata, dar si despre sursele alternative de electricitate care ar putea reprezenta un adevarat cadou pentru bugetul tau.

Mana unui om care se indreapta spre priza

Regula celor 10 NU-uri pentru a nu te electrocuta

16 mai, 2016

Iti poti imagina o zi din viata ta fara curent electric? Cu siguranta nu. Intr-o astfel de zi nu ai putea sa urmaresti emisiunile de la TV, nu ai putea sa asculti postul de radio preferat, sa navighezi pe internet si pe site-urile de socializare, telefonul mobil ar deveni inutil dupa ce i s-a descarcat bateria, iar seara ai petrece-o la lumina lumanarii. E limpede, curentul electric face parte din viata noastra de zi cu zi, ne ajuta enorm, dar reprezinta in acelasi timp un mare pericol: electrocutarea poate fi fatala. Asa ca ne-am gandit sa formulam un decalog al celor 10 NU-uri pentru securitatea electrica. Nu scoate stecherul din priza tragand de cablu; Nu atinge firele aparatelor electrice cand ai mainile ude; Nu te apropia de conductoarele ce atarna suspect, sunt rupte sau aflate la sol…

mai mult >
Alee iluminata pe partea dreapta

Tipuri de senzori crepusculari

12 mai, 2016

Senzorul crepuscular este un intrerupator care comanda inchiderea unui contact atunci cand luminozitatea scade sub un nivel prestabilit si comanda deschiderea aceluiasi contact atunci cand luminozitatea creste peste un anumit nivel prestabilit. Senzori de lumina ambientala care sa aprinda lampi in momentul cand vine seara exista demult pe piata, insa de-a lungul timpului tehnologia a evoluat si multiple imbunatatiri au fost aduse acestor sisteme pe langa miniaturizarea caracteristica montajelor electronice moderne. Astfel acesti senzori au fost integrati in carcase mai mici iar puterea de comutare a crescut. Vom lamuri in continuare care sunt tipurile cele mai importante de senzori pentru aplicatiile uzuale folosite in curti, gradini sau alei. Acesti senzori se clasifica in primul rand in…

mai mult >
Doua becuri LED

Test becuri LED - Ieftin vs Scump

01 martie, 2016

Aducem in atentia dumneavoastra o noua dezbatere vizavi de produsele care ne sunt prezentate in marile magazine si calitatea acestora indoielnica. Despre ce gasim in prezentarea produsului, descrierea pe cutii si produsul in sine. Am testat si studiat in atelier doua becuri LED cu format clasic si fasung E27 care se gasesc in acest moment la vanzare, unul in magazinele de bricolaj cel de-al doilea in magazine specializate de corpuri si surse de iluminat LED. Pentru testul nostru pur intamplator am comparat doua produse aparent similare, cu pret diferit si evident producatori diferiti. Dorim prin acest articol sa scoatem in evidenta diferentele esentiale intre doua produse care aparent pe hartie si in prezentare au cam aceleasi performante insa in realitate diferentele sunt semnificative. Primul…

mai mult >
on

Cum sa produci curent electric cu ajutorul unei microhidrocentrale

08 octombrie, 2015

In cazul in care locuiesti la casa si se intampla ca pe terenul tau sau prin apropiere sa curga un parau, atunci ai putea deveni propriul tau furnizor de energie electrica. Cum? Investind intr-o microhidrocentrala de putere mica. Cursul de apa pe care instalezi o microhidrocentrala trebuie sa aiba un debit corespunzator si o cadere de apa. In functie de capacitatea microhidrocentralei, daca debitul este mai mare de 25 litri/secunda, atunci este suficienta chiar si o cadere de 1,5 metri. Cand alegi tipul de microhidrocentrala trebuie sa stii ca exista doua categorii. Pentru caderi mari de apa si debite mici, trebuie sa alegi o microhidrocentrala de impuls. Aceasta este mai ieftina, genereaza curent continuu si incarca niste acumulatori care pot sustine un consum redus de energie, pentru o perioada…

mai mult >
on

Despre energia termofotovoltaica

02 octombrie, 2015

Energia termofotovoltaica reprezinta o metoda relativ noua de a produce energie electrica. La baza acestei metode stau celulele de combustie. Acestea realizeaza conversia energiei termice (produsa prin arderea gazelor naturale) sau conversia radiatiilor infrarosii (obtinute prin concentrarea energiei solare) in energie electrica. Producerea energiei nu se realizeaza prin ardere, ci prin conversia chimica a substantelor. Reactia/conversia chimica Gazul natural desulfurizat este adus la temperatura de 1000oC si, in proximitatea celulelor termofotovoltaice, formeaza pile de combustie care rup moleculele in hidrogen si oxid de carbon. Hidrogenul rezultat din aceasta rupere intra in reactie cu oxigenul din aer, formeaza apa si electroni, generand energie electrica. Randamentul conversiei Pila de…

mai mult >