Legea chiriilor va intra in vigoare in primul semestru al acestui an

16 ianuarie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Legea chiriilor va intra in vigoare in primul semestru al acestui an, dupa ce va fi dezbatuta si analizata de specialisti internationali, sunt de parere reprezentanti din Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT). „In prezent, aceasta lege circula prin minister in vederea avizarii. MTCT urmeaza sa organizeze o licitatie internationala pentru consultanti straini, experti din tari membre UE care, alaturi de specialisti romani, vor participa la adoptarea intregului pachet de legi pe acest domeniu“, ne-au declarat sursele citate.
 
Patru legi, intr-un singur pachet
Potrivit reprezentantilor MTCT, actul normativ care va fi adoptat, va cuprinde, in fapt, patru legi, respectiv Legea Chiriilor, a Locuintei, Legea privind administrarea cladirilor de locuinte si cea referitoare la finantarea locuintelor in parteneriate publice-private. In ceea ce priveste valoarea chiriilor de stat, aceasta va fi cunoscuta abia la vara. „In luna iunie vom putea calcula si valoarea acestei chirii. Consultantii care vor participa la elaborarea pachetului legislativ vor analiza exemplele de cea mai buna practica si le vor adapta la conditiile romanesti“, au explicat sursele citate. Acestea au adaugat ca beneficiarii locuintelor cu chirie vor plati diferit, in functie de categoria sociala, in sensul ca cei defavorizati vor fi subventionati. Anul trecut, ministrul Radu Berceanu a declarat ca viitoarea lege a chiriilor reprezinta un proiect pe termen lung al MTCT, care va fi studiat cu atentie inainte de primi o forma juridica finala. 
 
Cresc salariile, cresc si chiriile la apartamente
Pe de alta parte, presedintele Uniunii Nationale Imobiliare (UNIM), Gabriel Zamfir, ne-a declarat ca, deocamdata, nu putem vorbi de o scadere a chiriilor. „In acest an, se asteapta o crestere a veniturilor, ceea ce inseamna ca va creste si valoarea chiriilor. Este o cerere prea mare pe acest sector“, a spus Zamfir.
 
Acesta a adaugat ca, in aproape toate cartierele din Bucuresti, spre exemplu, chiriile au crescut foarte mult, depasind, in multe cazuri, valoarea unui credit lunar, contractat pentru cumpararea unei locuinte.
 
In schimb, analistul imobiliar Liviu Ureche crede ca in urmatoarea perioada, chiriile in apartamentele vechi vor scadea cu cateva procente, pentru ca va fi mai usor de contractat un credit pentru o casa. Ureche a adaugat ca Romania se va alinia, din acest punct de vedere, cu celelalte state UE. „La noi este cel mai inalt nivel al dobanzilor bancare in comparatie cu alte tari europene. De aceea, va exista o politica de aliniere la politica celorlalte state“, crede analistul. El a dat ca exemplu Franta, unde studentii iau credite cu 1% dobanda.
 
Totusi, potrivit Raportului de prognoza imobiliara pentru 2007, alcatuit de SGA Romania - Institutul de Consultanta Imobiliara si coordonat de analistul Artur Silvestri, daca se face o medie generala, preturile locuintelor ar putea creste cu pana la 5% in acest an, din cauza diverselor taxe si asigurari obligatorii.
 
Sursa: Gardianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Imobiliarele au provocat \ Imobiliarele au provocat \"mutatii\" in Top 300
Tehnologia digitală contribuie la îmbunătățirea proceselor legate de securitatea la incendiu Tehnologia digitală contribuie la îmbunătățirea proceselor legate de securitatea la incendiu
Zilele Atelierelor Deschise de Sculptura, editia a 3-a, aprilie 2019, Bucuresti Zilele Atelierelor Deschise de Sculptura, editia a 3-a, aprilie 2019, Bucuresti
Dremel lanseaza noua unealta multifunctionala Seria 200 Dremel lanseaza noua unealta multifunctionala Seria 200
Persoanele fizice vor plati TVA imobiliar - 30 Septembrie 2009 Persoanele fizice vor plati TVA imobiliar - 30 Septembrie 2009
Bosch inaugureaza noua cladire de birouri a Centrului de Inginerie din Cluj Bosch inaugureaza noua cladire de birouri a Centrului de Inginerie din Cluj

Vezi mai multe articole