Patru firme de asigurare prezinta polite facultative pentru locuinta ca fiind obligatorii

08 martie, 2011

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Politele au acelasi pret si aceeasi suma asigurata ca si asigurarile obligatorii pentru locuinte, fiind insotite de bonusuri pentru bunurile din casa. "Nu e nimic ilegal. Se bazeaza pe faptul ca omul nu citeste niciodata contractul", avertizeaza seful PAID, care reuneste 13 firme de asigurare
 
asigurarea locuintei
 
Romanii sunt invitati de unele firme de asigurare sa cumpere polite facultative pentru locuinta care le sunt prezentate ca fiind obligatorii. Unii dintre agentii de vanzare isi abordeaza potentialii clienti chiar in sediile directiilor de taxe si impozite locale, mizand pe faptul ca mare parte a populatiei a perceput asigurarea obligatorie a locuintei drept un nou bir. Pretul politelor este 20 de euro, iar suma maxima asigurata este 20.000 euro, adica tot atat cat la celebrele asigurari obligatorii pentru locuinte (PAD).
Similaritatile cu polita obligatorie merg pana la denumire, in unele cazuri. "In martie, Astra ofera polita «PAD plus Martisor», la un pret de 20 de euro pe an, in limita unei sume asigurate de 20.000 de euro. Aveti toate riscurile incluse. Gratuit oferim o asigurare in limita a 2.000 de euro pentru bunurile din locuinta", ne spune o reprezentanta a agentiei Astra din Vaslui.
 
Astfel, pentru acelasi pret de 20 de euro romanii isi pot asigura, pe langa cele trei riscuri de baza prevazute in PAD - cutremur, alunecari de teren si inundatii - si o multime de alte riscuri precum incendiu, trasnet, explozii, primind gratuit si o asigurare a bunurilor din casa.
Specialistii avertizeaza insa ca unele polite sunt de "prim risc", adica in cazul producerii unui risc acoperit de polita, asiguratorul plateste o anumita suma, care poate fi mai mica decat limita maxima de 20.000 euro ce se achita doar in caz de dauna totala, dupa care polita expira. La altele, se pot achita despagubiri din aceeasi polita pana la "consumarea" limitei celor 20.000 euro.
 
"Platim reparatia masinii"
 
Si Generali Asigurari are o oferta asemanatoare cu Astra, dar cu pret de 19-20 de euro. "Veniti cu buletinul, ne spuneti anul constructiei si cati mp are locuinta. Sunt acoperite toate riscurile, plus un bonus de 5% din valoarea locuintei pentru bunuri", ne spune un agent al Generali Asigurari din Ramnicu Valcea. "Asigurarea facultativa Eurocasa FlexiPlus se incheie intotdeauna la valoarea locuintei - cea de reconstructie - si nu la prim risc - cum este cazul asigurarii PAD. Suma asigurata medie pentru cladirile aflate in portofoliul companiei se situeaza undeva la peste 45.000 de euro", a declarat pentru gandul Adrian Marin, director general-adjunct Generali Asigurari. Reprezentantii Astra nu au dorit sa comenteze pana la inchiderea editiei modul in care reusesc acoperirea tututor riscurilor mentionate, practicand un pret de doar 20 euro.
Directorul general al PAID, Marius Bulugea, este de parere ca nu este nimic ilegal in ceea ce fac companiile de asigurari, adaugand insa ca populatia poate face usor confuzie intre aceste polite facultative si cea obligatorie PAD. "Unii agenti de asigurare prezinta polite facultative ca fiind obligatorii, iar asta este o problema. Sunt produse similare cu asigurarile obligatorii ca pret si limita a sumei de raspundere. Omul nu se uita pe contract, pe care scrie, de fapt, ca este vorba de o polita facultativa", spune Bulugea. El spune ca agentii de vanzare se bazeaza pe faptul ca cei care cumpara polite nu citesc in general contractul. Si Ardaf si Euroins au in prezent in oferta polite de asigurare similare cu politele obligatorii ale locuintelor. Ministerul Administratiei si Internelor a anuntat la finele anului trecut ca primarii vor aplica amenzi pentru cei fara polite obligatorii pentru case abia dupa jumatatea lunii iulie a acestui an. Termenul anuntat initial de autoritati a expirat pe 15 ianuarie 2011.
 
 
 
 
Brokeri: legea nu e clara
 
Pe de alta parte, cum poate acoperi o societate de asigurari toate riscurile incluse in asigurarea facultativa a locuintei, plus un bonus in limita a 2.000 de euro pentru bunuri, la un pret al politei de numai 20 de euro? Brokerii spun ca este vorba de un volum mare de vanzari, iar in general despagubirile platite pe asigurarile de locuinte sunt rare, fiind un segment care nu aduce pierderi pentru asiguratori.
 
"Nu e nimic ilegal. Legea nu e clara. Daca se spunea ca politele obligatorii pentru locuinte PAD trebuie achizitionate doar de la firmele din PAID (companie care emite politele obligatorii pentru locuinte- n.red.) era clar. Insa legiuitorul a decis, anul trecut, ca daca ai o asigurare facultativa care include cele trei riscuri cuprinse in PAD nu mai esti nevoit sa cumperi si o asigurare obligatorie, pe care o poti cumpara de la orice companie, nu doar de la membrii PAID", a explicat pentru gandul Viorel Vasile, director general Safety Broker.
 
El spune ca probabil "s-au tras sfori" de catre cei care nu fac parte din PAID pentru a se introduce aceasta prevedere in lege. PAID este alcatuit din 13 firme de asigurari: Astra, Uniqa, Platinum Romania, Groupama Asigurari, ABC Asigurari, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins (fosta Asitrans), Generali si Grawe Romania.
 
Sursa: Gandul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Majorarea pretului la materii prime a scumpit constructiile cu 30% Majorarea pretului la materii prime a scumpit constructiile cu 30%
Apartamentele noi de la ultimul etaj, cu 20% mai scumpe Apartamentele noi de la ultimul etaj, cu 20% mai scumpe
Afaceri Afaceri
Locuinte de lux cu facilitati de credit - Proiectul Baneasa prinde contur Locuinte de lux cu facilitati de credit - Proiectul Baneasa prinde contur
Izolarea fonica, solutia ideala pentru relaxare deplina Izolarea fonica, solutia ideala pentru relaxare deplina
Mostenitorul rezervatar este cel caruia legea ii confera o cota din averea defunctului Mostenitorul rezervatar este cel caruia legea ii confera o cota din averea defunctului

Vezi mai multe articole