Locul de parcare costa cat o garsoniera in Bulgaria

05 mai, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In unele ansambluri rezidentiale noi, un loc de parcare costa chiar si 30.000 de euro.
 
Criza de locuri de parcare din Bucuresti face ca solicitarea pentru aceste facilitati in noile ansambluri rezidentiale sa fie mare. In aceste conditii, si preturile sunt destul de consistente si ajung sa reprezinte pana la 20% din costul locuintei.
 
„In zonele rezidentiale prestigioase (Primaverii, Aviatorilor, Dorobanti), pretul de vanzare al parcarilor subterane este de 20.000-30.000 de euro, pe cand in zonele secundare, acesta atinge 11.000-15.000 de euro“, se arata intr-un studiu al companiei Atisreal Romania. Este vorba despre preturi cerute pentru locuri de parcare subterane. Conform companiei de consultanta imobiliara Esop, pretul pentru un loc de parcare subteran situat intr-un ansamblu rezidential din zona de nord a Capitalei ajunge la 20.000-25.000 de euro, in vreme ce in zona centrala a Bucurestiului se cer 15.000-18.000 de euro.
Publicitate
 
 
Preturile sunt mai mici in zonele semicentrale, adica in ansamblurile rezidentiale care se ridica in cartiere: 10.000-15.000 de euro.
 
Sumele achitate pentru parcarile supraterane sunt mult mai mici. Astfel, pentru un loc de parcare la suprafata intr-un ansamblu rezidential din nordul Capitalei se solicita intre 10.000 si 15.000 de euro, iar pentru o astfel de facilitate care apartine unui bloc nou ridicat in centrul Bucurestiului se cer 8.000-10.000 de euro. In cazul in care se opteaza pentru un loc de parcare din cadrul unui ansamblu rezidential semicentral, se ajunge la un pret de 5.000-6.000 de euro.
 
Preturile nu-i descurajeaza pe cumparatori, iar cererea face ca dezvoltatorii sa nu includa obligatoriu locul de parcare in pretul apartamentului. Desi legea ii obliga sa construiasca un numar suficient de locuri de parcare, majoritatea dezvoltatorilor nu impun cumpararea acestora, bazandu-se pe faptul ca, in timp ce unele familii nu-si permit o asemenea achizitie, altele au nevoie de doua sau mai multe locuri.
 
Analistii imobiliari sustin ca lipsa acestei facilitati va influenta si pretul de revanzare, dar si cuantumul chiriei, daca proprietarul il achizitioneaza in acest scop. „Daca, in ceea ce priveste achizitia initiala, diferenta dintre pretul apartamentului cu parcare si cel fara parcare nu e una mare, in conditiile unei revanzari, in timp, diferenta poate fi de pana la 30%“, spune Irina Petrescu, directorul Departamentului de Vanzari Rezidentiale al ESOP.
 
Irina Petrescu adauga ca, in cazul segmentelor mediu plus si lux ale pietei imobiliare, ai caror reprezentanti cumpara si cu scopul de a inchiria, viitorii proprietari sunt interesati de achizitionarea unui apartament cu loc de parcare, deoarece o locuinta fara aceasta facilitate se va inchiria mult mai greu, iar valoarea chiriei va scadea cu pana la 10-15%.
 
Locuinte ieftine
Interesant e faptul ca aceia care aleg sa cumpere un loc de parcare ar putea, cu aceiasi bani, sa achizitioneze un apartament sau un teren in provincie, dar si o locuinta in strainatate. Astfel, o garsoniera in Balcic se poate achizitiona cu 25.000-30.000 de euro, in vreme ce cu aceeasi suma se poate achizitiona o garsoniera intr-un oras din provincie. La fel de mult costa si o suprafata de 500-1.000 de metri patrati de teren in intravilanul construibil al unei localitati situate la mai putin de 25 de kilometri de Capitala. La targurile imobiliare de la inceputul anului s-au scos la vanzare garsoniere in zona turistica a Egiptului la un pret de 15.000 de euro.
 
Sursa: Cotidianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Prima Casa: avansul minim poate fi mai mare de 5% pentru locuintele de pana in 60.000 euro - 08 Septembrie 2009 Prima Casa: avansul minim poate fi mai mare de 5% pentru locuintele de pana in 60.000 euro - 08 Septembrie 2009
Cum ne protejam in aceste vremuri tulburi?! Cum ne protejam in aceste vremuri tulburi?!
Praktiker rasplateste fidelitatea clientilor cu reduceri pe viata prin cardurile BLUE si GOLD Praktiker rasplateste fidelitatea clientilor cu reduceri pe viata prin cardurile BLUE si GOLD
Casa pasiva vs. Clasica - 02 septembrie 2010 Casa pasiva vs. Clasica - 02 septembrie 2010
Cat de aproape suntem de o cadere a pietei imobiliare Cat de aproape suntem de o cadere a pietei imobiliare
"Prima Casa" nu opreste ieftinirea apartamentelor - 11 August 2009

Vezi mai multe articole