on

MISCAREA DE PROTECTIA CONSUMATORILOR TRAGE UN SEMNAL DE ALARMA!

17 martie, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

ATENTIONARE URGENTA-PROTECTIA CONSUMATORILOR

 

Scrisoare deschisa catre : Guvernul Romaniei, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

 

Avand in vedere situatia de criza prin care trecem InfoCons impreuna cu Federatia  Asociatiilor de Consumatori trage un semnal de alarma cu privire la diferite aspecte, aspecte extrem de sensibile intr-o perioada grea pentru consumatorul si cetateanul roman.
 
InfoCons trage un semnal de alarma si avertizeaza consumatorul cat si autoritatile publice cu atributii de control in domeniu pentru respectarea legislatiei si luarea de masuri suplimentare pentru monitorizarea pietei.
 
Autoritatile publice cu atributii de control sa verifice in special la produsele agroalimentare ca ceea ce este mentionat pe eticheta se regaseste real in produs si toate aceste informatii sa respecte normele in vigoare atat cele nationale cat si cele europene.
 
Solicitam autoritatilor publice de control ca pentru siguranta cetateanului consumator, afectat in special  in aceasta perioada, sa se constituie in echipe sa verifice, monitorizeze si sa controleze toate produsele de pe piata pentru a nu pune suplimentar in pericol sanatatea cetateanului consumator.
 
Atentionam toti consumatorii ca pentru pastrarea sanatatii si a unei imunitati necesare in special in aceasta perioada sa achizitioneze produse agroalimentare si farmaceutice doar din spatii special amenajate si autorizate pentru comercializarea acestor produse, sa verifice termenul de valabilitate si depozitare aferent produselor achizitionate, sa solicite bonul fiscal pentru a avea un document justificativ la achizitionarea produselor atat celor agroalimentare cat si cele farmaceutice.
 
Consumatorii sa fie atenti la transmiterea bacteriilor de pe ambalajele produselor achizitionate, acestia trebuie sa elimine ambalajul inainte de introducerea alimentelor in frigider pentru prevenirea contaminarii acestora.
 
Atentie la extragerea de numerar de la bancomate care in aceasta perioada se pot confrunta cu o fraudulare a consumatorilor.
 
Atentie la schimbul valutar, in aceasta perioada fiind multi cetateni straini care vin in Romania cat si cetateni romani care detin valuta si in aceasta perioada doresc sa efectueze schimbul valutar , sa fie atenti la comisioanele aplicate de catre casele de schimb valutar. Totodata sa solicite documente justuficative aferente acestor tranzactii si sa fie realizate doar in spatii autorizate.
 
InfoCons este alaturi de toti consumatorii oferind zilnic acestora sfaturile utile si informari despre diverse produse si servicii.
 
Totodata autoritatile cu atributii de control  in domeniu sa monitorizeze modalitatea de depozitare  a produselor agroalimentare conform legislatiei nationale si europene cat si in conformitate cu informatiile mentionate pe eticheta, monitorizarea produselor agroalimentare care sa respecte informatiile de pe eticheta (ceea ce este mentionat pe eticheta sa existe si real in produs ).
 
Monitorizarea pietei pentru produsele tip dezinfectati pentru igiena umana, care pot fi contrafacute avand in vedere criza creata pentru achizitionarea acestor produse.
 
De asemenea  suplimentele alimentare sunt unele dintre cele mai achizitionate tipuri de produse in aceasta perioada, care pot fi contrafacute, acestea trebuie verificate pentru respectarea conformitatii ca ceea ce este scris pe eticheta sa fie si in produs cat si autorizarea acestora ca si suplimente alimentare de catre institutiile abilitate.
 
Inainte de a ne gandi la noi ca si la consumatori, sa nu uitam ca vorbim despre oameni, despre noi, copiii nostri, despre parintii nostri si depinde de noi sa luam atitudine si sa fim uniti, sa fim informati, sa fim atenti, sa fim cu o9atitudine si pentru asta InfoCons este alaturi de fiecare roman, de fiecare om.
 
Sa fim atenti ce cumparam, ce consumam, in ce cantitati si sa nu transformam aceasta perioada de urgenta, intr-o perioada de ingerare agresiva de prea multe E-uri. Sa nu uitam! Orice substanta, intr-o cantitate este aliment, in alta medicament si in alta otrava. Produsele din comertul autorizat sunt in limitele de cantitati reglementate si autorizate, dar cand cumulam mai multe produse care contin cam aceleasi substante, se poate depasi doza.
 
Atentie! Mai ales pentru copii si varstnici, sa citim de doua ori mai mult etichetele in aceasta perioada.” - Sorin Mierlea – Presedinte InfoCons
 
InfoCons (www.infocons.ro) - Asociatie Nationala de Protectia Consumatorilor, unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, apolitica, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor – membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Soarele si pamantul reduc factura la gaze Soarele si pamantul reduc factura la gaze
Modernizarea blocurilor scoate de la buget 87 milioane euro - 09 Martie 2009 Modernizarea blocurilor scoate de la buget 87 milioane euro - 09 Martie 2009
Discounturi duble la targurile de imobiliare si constructii - 08 Mai 2009 Discounturi duble la targurile de imobiliare si constructii - 08 Mai 2009
Un bucurestean din cinci a trecut deja prin Cotroceni Park - 02 Noiembrie 2009 Un bucurestean din cinci a trecut deja prin Cotroceni Park - 02 Noiembrie 2009
kika: Romanii sunt tot mai selectivi la mobilierul de gradina kika: Romanii sunt tot mai selectivi la mobilierul de gradina
Daikin anunta achizitia grupului austriac AHT, lider in productia sistemelor comerciale de refrigerare si congelare Daikin anunta achizitia grupului austriac AHT, lider in productia sistemelor comerciale de refrigerare si congelare

Vezi mai multe articole