Specula cu case noi

06 decembrie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cumpararea unui apartament aflat inca in stadiul de proiect aduce profit mare prin revinzarea lui la finalizarea lucrarilor.
 
Achizitionarea unei locuinte intr-unul dintre multiplele proiecte rezidentiale de mari dimensiuni anuntate pe piata aduce profit mare celui care cumpara inca din momentul in care apartamentul este doar pe „hirtie“. Oferta este destul de diversificata, asa ca doritorii de profit imobiliar au de unde alege. Momentan, pe piata rezidentiala din Capitala sint anuntate mai multe proiecte ce insumeaza peste 16.000 de apartamente noi care vor fi livrate in urmatorii ani. Aceste ansambluri rezidentiale se afla in diferite stadii de constructie, faze in care se acorda facilitati din partea dezvoltatorului.
 
Cerere mare
 
Apartamentele noi situate intr-unul dintre complexurile rezidentiale de mari dimensiuni sint din ce mai cautate. Acestea sint achizitionate inca din stadiul de proiect datorita posibilitatii de plata esalonata sau discounturilor facute de dezvoltator. De exemplu, „din cele 200 de apartamente care constituie prima faza a proiectului West Park s-au vindut deja 75%“, ne-a declarat Anca Bostan, director de proiect, Departamentul vinzari rezidentiale Regatta. Un alt exemplu de succes in privinta vinzarilor inregistrate este si proiectul Planorama. Conform datelor furnizate de compania Neocasa, agent exclusiv al acestui proiect, „din cele doua blocuri care au fost scoase la vinzare, primul bloc (procesul de vinzare a inceput la sfirsitul anului 2005) este vindut aproape in totalitate (98%), iar cel de-al doilea (procesul de vinzare a inceput in august 2006) este vindut in proportie de 53%“.
 
Profit de 20%
 
Profitul obtinut prin achizitionarea unui apartament in stadiul de proiect si revinzarea ulterioara, atunci cind proiectul se apropie de finalizare, poate aduce investitorului un profit de aproximativ 20%. Acest profit constituie aprecierea pretului apartamentului atunci cind proiectul se afla in stadiu avansat de constructie. „Investitorii de mici dimensiuni achizitioneaza apartamentele pentru a le revinde sau a le inchiria dupa ce constructia este finalizata, obtinind o profitabilitate mare a investitiei“, a declarat Karina Kraft, director PR, Neocasa.
 
Pe de alta parte, se poate observa si un interes din ce in ce mai mare al strainilor pentru acest tip de investitie, datorita profitului obtinut. „In ceea ce priveste cumparatorii, in acest proiect putem discuta de doua categorii. Persoanele care doresc o viata mai confortabila si persoanele care doresc sa faca o investitie buna. Cea de-a doua categorie este constituita atit de romani, cit si de straini. Acestia din urma sint foarte interesati de Romania, tara considerata acum cea mai profitabila in ceea ce priveste investitiile in piata imobiliara. Alte piete europene precum Spania, Polonia, Ungaria si Bulgaria nu mai inregistreaza cresteri de preturi“, a mai spus Anca Bostan.
 
Formalitati
 
Un bun exemplu privind o astfel de investitie este dat de Victoria Linca, Senior Consultant DTZ Echinox. Proprietatile pot fi rezervate in baza unui antecontract pentru un avans de 20-30%. In general, platile urmatoare vor fi esalonate, legate de stadiile lucrarilor. Un avantaj enorm este constituit de posibilitatea de a revinde inainte de finalizare.
 
De exemplu, daca se achizitioneaza „de pe plan“, pentru un apartament de 4 camere in valoare de 320.000 de euro se plateste 20% avans, iar restul se va plati in transe pina la finalizare. Cind proiectul este aproape de finalizare (citeva luni inainte) se revinde proprietatea - cu aproximativ 380.000 de euro (proprietatile se apreciaza cu aproximativ 20% cind sint finalizate), obtinindu-se un profit mai mult decit interesant.
Discountul este dat de banca
 
Pentru proiectele de mare anvergura, pentru care dezvoltatorul este nevoit sa ia de la banca o suma pentru realizarea proiectului, se acorda discounturi destul de importante. Aceste reduceri se acorda de dezvoltator pentru a putea vinde cit mai multe apartamente si pentru a putea demonstra creditorului ca o parte dintre acestea sint vindute. „Pentru a incuraja vinzarea de pe planuri, dezvoltatorii ofera normal un discount de 15%. In acest mod, o proprietate contractata la 100.000 de euro ar putea fi revinduta la 115.000 de euro - plus inflatia”, a spus Victoria Linca, Senior Consultant DT2 Echinox.
 
Sursa: Cotidianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Anul trecut, doar 100.000 de romani isi permiteau o casa Anul trecut, doar 100.000 de romani isi permiteau o casa
"Romanii pleaca resemnati din casele executate. In Canada proprietarii rupeau tot"
Parcarile dintre blocuri ar putea disparea in cazul proiectelor noi Parcarile dintre blocuri ar putea disparea in cazul proiectelor noi
Patru firme de asigurare prezinta polite facultative pentru locuinta ca fiind obligatorii Patru firme de asigurare prezinta polite facultative pentru locuinta ca fiind obligatorii
Creditele ipotecare vor avansa mai rapid decat imprumuturile de consum Creditele ipotecare vor avansa mai rapid decat imprumuturile de consum
UniCredit Tiriac: Cererea de credite ipotecare a scazut cu 50% anul acesta - 09 Aprilie 2009 UniCredit Tiriac: Cererea de credite ipotecare a scazut cu 50% anul acesta - 09 Aprilie 2009

Vezi mai multe articole