Mocheta din nylon

16 iulie, 2010

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Ati observat cu siguranta ca mochetele au diverse texturi, grosimi, modele, rezistente la uzura. La obtinerea lor conteaza in principiu tipul suportului (rasina, suport textil, pasla etc), modul de grupare a firelor (snop, fir taiat, fir buclat), numarul de noduri, inaltimea si greutatea firului, clasa de ignifugare si de antistatizare etc. Ne vom limita aici sa vorbim despre firul de mocheta, cel cu care intram in contact efectiv cand calcam si care ne ofera un grad mai mare sau mai mic de confort, iar dintre diferitele tipuri de fir il alegem pe cel din nylon. Este bine de stiut ca aceasta este cea mai intalnita varianta (folosita cu precadere in zonele de trafic intens), constand intr-un polimer sintetic - o fibra poliamidica, cunoscuta sub numele de nylon 6.6. Bineinteles, exista mai multe varietati, cu diverse grade de imbunatatire, in functie de producator, iar firul respectiv este folosit in proportie de 100% sau in combinatie cu alte tipuri de fibre.
 
mocheta nylon
Descoperit in 1935 in laboratoarele DuPont de catre chimistul american Wallace Carothers, firul de nylon a cucerit cu repeziciune piata de fibre textile din America si nu numai, inlocuind matasea. Nylonul a evoluat adaptandu-se cerintelor din ce in ce mai sofisticate ale timpului si in 1960 a aparut firul 6.6, care, imbunatatit la randul lui, este recunoscut astazi ca fibra Antron. Succesul acesteia consta in proprietatile superioare pe care le are in comparatie cu fibrele naturale, din anumite puncte de vedere. Rezistenta la trafic intens si greutate mare, faptul ca scaunele (inclusiv cele cu roti) nu vor mai lasa urme vizibile, se datoreaza in primul rand structurii moleculare a firului si calitatii polimerului din care este facut. In urma unei solicitari intense de presiune, forma tubulara a firului, cu sectiunea triunghiulara sau patrata, ii permite acestuia o revenire de 100%, oferind o buna durabilitate mochetei. Proprietati ca ignifugarea si rezistenta la temperaturi inalte le recomanda suprafetelor cu incalzire prin pardoseala.
 
Mochetele din fibra Antron sunt, de asemenea, antialergice si antistatice, avand capacitatea de a reflecta lumina si de a nu retine murdaria, asigurand o protectie pe termen lung impotriva bacteriilor. Tratamentul antistatic le confera rezistenta in timp la folosirea repetata a detergentilor puternici. Datorita densitatii firelor de nylon, mocheta capata de asemenea excelente calitati de izolare fonica. Se creeaza o bariera acustica ideala atat pentru zgomotele obisnuite cat si pentru cele de impact.
 
Caracteristicile rasinii poliamidice 6.6 contribuie la pastrarea aspectului ingrijit al mochetei, pe timp indelungat. Detaliile tehnice oferite mai sus poate nu va vor entuziasma in momentul achizitiei, cand nu veti sti exact care este diferenta intre doua tipuri de mocheta obtinute cu fibre diferite, dar care arata asemanator. In timp, insa, va veti felicita pentru alegerea facuta.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Montarea tipurilor de parchet Montarea tipurilor de parchet
Mai mult spatiu pe orizontala: pardoselile suprainaltate Mai mult spatiu pe orizontala: pardoselile suprainaltate
Aplicarea chitului de rosturi pentru gresie si faianta Aplicarea chitului de rosturi pentru gresie si faianta
Parchet masiv versus laminat versus stratificat, avantaje si dezavantaje Parchet masiv versus laminat versus stratificat, avantaje si dezavantaje
Webinar | Totul despre sape Webinar | Totul despre sape
Parchetul din lemn masiv: ce poti face sa eviti umflarea acestuia Parchetul din lemn masiv: ce poti face sa eviti umflarea acestuia

Vezi mai multe articole