on

Monilioza - Cum se manifesta aceasta boala a pomilor fructiferi si cum poate fi combatuta

10 martie, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Monilioza este o boala a pomilor fructiferi samburosi si samantosi, produsa de ciupercile din familia monilia: monilia laxa, monilia fructigena sau monilia fruticola. Prunul, piersicul, caisul, ciresul si visinul sunt pomii fructiferi cei mai afectati de monilioza.

Monilia fructigena ataca atat pomii fructiferi samantosi, cat si pe cei samburosi. Aceasta ciuperca se manifesta deopotriva la fructele aflate inca pe pom, si la cele culese si depozitate. La fructele aflate in pom, monilioza se prezinta sub forma unor pete de mucegai, grupate sau imprastiate. In cazul fructelor aflate in depozit si atacate de monilioza, acestea se innegresc si mucegaiesc.

Monilia laxa ataca in special pomii fructiferi samburosi, in special ciresul si visinul. Se manifesta prin uscarea ramurilor tinere si a florilor. Acestea se ofilesc brusc, devin brune si se usuca.

Combaterea moniliozei fructigena se face prin taierea tuturor ramurilor care prezinta simptomele bolii. Fructele afectate de monilioza si care arata ca si cum ar fi mumificate trebuie si ele indepartate din pom.

Pentru a preveni aparitia acestei forme de monilioza, este recomandata rarirea coroanei, daca aceasta este prea deasa. Cand pomii infloresc, este de asemenea indicata stropirea frecventa cu solutii care distrug astfel de micoze ale samantoaselor si samburoaselor.

Combaterea moniliozei laxa se face prin taierea ramurilor afectate de aceasta boala. Nu este suficienta taierea doar a bucatii de ramura afectata, ci este necesara si taoerea a 5-10 centimetri din bucata sanatoasa de ramura. Foarte important: aceste ramuri nu trebuie folosite la realizarea compostului!

Combaterea chimica a moniliozei se face cu ajutorul fungicidelor pe baza de cupru:

  • KOCIDE 2000 WP 0,3%
  • CUPROXAT FLOWABLE 0,35%
  • FUNGURAN OH 300 SC 0,3%
  • BOUILLE BORDELAISE WDG 1%
  • FLOWBRIX 0,3%

Pe langa fungicidele pe baza de cupru, mai pot fi folosite cu succes, in combaterea chimica a moniliozei, urmatoarele produse:

  • ORIUS 25 EW 0,1%
  • DITHAN NEOTEC 75 WG 0,2%
  • CAPTAN 50 WP 0,25%
  • BRAVO 500 SC 0,15%
  • TOPSIN 70 WDG 0,07%

Administrarea tratamentelor se face in repaosul vegetativ, primavara (tratament prefloral) si ori de cate ori este nevoie pentru a preintampina atacul moniliozei asupra fructelor.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Gradina | Beneficiile ingrasamantului ecologic si a repelentului natural Gradina | Beneficiile ingrasamantului ecologic si a repelentului natural
Trucuri pentru a amenaja o gradina cocheta Trucuri pentru a amenaja o gradina cocheta
Dusul din gradina - racoare in mijlocul verii Dusul din gradina - racoare in mijlocul verii
Cum sa ai spor la taiat de iarba verde Cum sa ai spor la taiat de iarba verde
Arbusti vedeta – Azaleea. Un arbust incantator si usor de ingrijit Arbusti vedeta – Azaleea. Un arbust incantator si usor de ingrijit
Ghivecele cu flori: cand este momentul sa le aduci inauntru Ghivecele cu flori: cand este momentul sa le aduci inauntru

Vezi mai multe articole