deszapezirea curtii

Deszapezirea curtii

18 ianuarie, 2013

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Venirea iernii, prima ninsoare, depunerea stratului de zapada si formarea ghetii aduc mare bucurie copiilor si mari batai de cap adultilor. Iar daca stai la casa cu curte, pe langa intrebarile pe care si le pun si cei care locuiesc la bloc, si anume “Cat ma va costa incalzirea”, “Voi avea totusi cald in casa”, “Cum ajung la serviciu”, mai apare intrebarea “Ce fac cu zapada din curte, cum deszapezesc curtea”.

In primul rand, pentru ca iarna si zapada sa nu te ia prin surprindere, trebuie sa ai o lopata pe care, din noiembrie si pana in martie, o tii langa usa casei. Nu in pod, beci sau magazia din celalalt capat al curtii. Cand te trezesti dimineata si gasesti curtea plina cu zapada, primul lucru pe care-l faci este o poteca pana in drum. O lopata speciala pentru indepartarea zapezii trebuie sa aiba coada lunga (nu vrei sa te doara spatele dupa ce ai deszapezit), varf din metal (sa poti indeparta si zapada inghetata) si sa aiba cupa lata si adanca. Coada trebuie sa fie din lemn, cupa dintr-un material usor, PVC sau aluminiu. Pentru suprafetele mari si plate ideal este un impingator. Acesta are avantajul ca nu trebuie sa ridici zapada de la sol (deci mai putin efort pentru spatele tau), iar cupa are o latime mult mai mare decat in cazul unei lopeti . O alta unealta care nu trebuie sa-ti lipseasca este spargatorul de gheata, nu cred ca vrei sa ajungi la ortopedie pentru ca ai cazut pe ghetusul din propria curte.

 Daca vrei sa deszapezesti fara sa depui efort fizic, raspunsul este o freza de mici dimensiuni, cu doua roti, motor in 4 cilindri care functioneaza pe benzina si pe care o manevrezi de coarne, ca pe motocicleta. O freza poate deszapezi intr-o ora pana la 2.000 m2 iar gura de aruncare se poate roti astfel incat arunca zapada unde vrei tu, pana la o distanta de 10 metri. Pentru asta ar trebui sa scoti din buzunar de la 3.000 lei in sus.

O alta varianta pentru deszapezirea curtii o reprezinta aplicarea de material antiderapant. De la clasicul nisip sau banala sare de sac pana la solutiile moderne care topesc efectiv zapada si gheata. Nisipul are dezavantajul ca nu topeste gheata, doar imbunatateste aderenta incaltarilor si a anvelopelor. Sarea nu este recomandata deoarece degradeaza asfaltul, betonul si solul. In schimb, clorura de calciu are avantajul ca topeste zapada si gheata in primele 30 de minute de la aplicare si are actiune remergenta pana la 72 de ore. Totodata impiedica formarea poleiului. In plus, ea actioneaza si la temperaturi foarte scazute, de pana la -40 oC.

Adauga un comentariu


3 Comentarii

lucian

30 martie, 00:22

Eu pana acum foloseam cardul de salariu pentru deszapezire, era cam greu; se mai rupea apoi ceream la banca altul da asta era. Dar acu' dupa ce am citit articolul am sa cumpar si eu o lopata si un spargator de gheata ca n-am mai auzit de asa ceva pana acum iar de "freza de mici dimensiuni cu doua roti IN 4 CILINDRI " n-am bani. Mutumesc de sfapturile pretioase.. si...gratarul ala de caramida e semineu in aer liber !!!

Maria

28 ianuarie, 10:17

Eu pana anul asta foloseam clasicul nisip ca sa nu alunecam pe treptele casei. Dar acesta nu topea gheata, doar ca nu alunecam. Iarna asta am cumparat de la Praktiker produsul care se cheama Saltonit, este la bidon de 3 kg, sunt granule de culoare alba, am turnat pe trepte si gheata s-a topit in 15 minute. Sunt multumita de el.

ilyes

19 ianuarie, 09:58

motor in 4 cilindrii?

Alte articole

5 plante medicinale care nu trebuie sa lipseasca din gradina ta 5 plante medicinale care nu trebuie sa lipseasca din gradina ta
Gladiola, planta invingatorilor: sfaturi de plantare si ingrijire Gladiola, planta invingatorilor: sfaturi de plantare si ingrijire
Pavele peste tot (I) Pavele peste tot (I)
Un foisor pentru dupa-amiezile toride Un foisor pentru dupa-amiezile toride
Află unde găsești cărți de grădinărit și care sunt beneficiile acestei activități Află unde găsești cărți de grădinărit și care sunt beneficiile acestei activități
Gradina ... loc de relaxare Gradina ... loc de relaxare

Vezi mai multe articole