Pavele peste tot (II)

04 ianuarie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Diversitatea pavelelor.

Indiferent ce se afla dedesubtul aleilor (tevi, conducte, instalatii etc., acestea nu vor ramane acolo „pe veci“. Aici putem mentiona cel mai mare avantaj al pavelelor, si anume posibilitatea demontarii si remontarii lor cu usurinta. Daca cele de dimensiuni relativ mici „dau bine“ intr-o gradina sau in jurul locuintei, pavelele foarte late (15-20 cm) sunt de obicei folosite la trotuare, strazi sau alte drumuri intens circulate. Pentru o lucrare de calitate, va sfatuim sa alegeti cu grija firma producatoare. Provenienta indoielnica a utilajelor folosite si nerespectarea normelor de calitate ar putea avea drept urmare obtinerea unor produse usor degradabile. De aceea, puteti avea surpriza ca in foarte scurt timp sa fiti nevoiti sa inlocuiti jumatate din pavele. Un produs „standard“ are introdusi aditivi de impermeabilizare, pentru a-i oferi protectie impotriva distrugerilor cauzate de efectul inghet/dezghet. Pe cat de variate sunt formele in care puteti achizitiona pavelele, pe atat de variate sunt culorile lor, obtinute cu pigmenti speciali rezistenti la „imbatranire“. Un alt aspect important este acela ca solul beneficiaza de o buna aerisire si un drenaj eficient datorita rosturilor dintre ele. Daca aria pavata nu este delimitata de o margine din beton, va trebui sa achizitionati si elementele de bordura. Acestea impiedica deplasarea sau dezmembrarea pavelelor, avand si un rol estetic. Cand veti lua in calcul costul intretinerii si inlocuirii aleilor, veti descoperi ca ati facut o investitie pe termen lung. Daca vreti sa inlocuiti o pavea, trebuie doar sa inlaturati nisipul dintre rosturi, dupa care o puteti scoate cu ajutorul unei surubelnite sau chiar cu mana. Dupa ce ati schimbat-o, bagati nisipul la loc intre rosturi si presati-o cu un ciocan din cauciuc. Pentru a preveni mucegaiul si/sau ciupercile, este necesar ca gradul de inclinare al pavajului sa fie de asa natura incat apa sa se poata scurge cu usurinta. De asemenea, pot aparea probleme cu nisipul dintre rosturi, daca nu a fost asezat corect in faza initiala. Exista riscul sa fie „maturat“ de apa sau vant, obligandu-va sa il completati din cand in cand. Daca nu doriti sa aveti iarba intre rosturi, fara a fi nevoiti sa o smulgeti, apelati la un furnizor de substante chimice de „sterilizare“ a pamantului.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Infrastructura si montare

Prima etapa in montarea pavelelor este reprezentata de proiectarea „infrastructurii“ din curtea

dumneavoastra. In ceea ce priveste solul, este necesar sa fie cat mai stabil cu putinta, deoarece unul degradat poate compromite planeitatea lucrarii. In functie de destinatia pavajului, suportul trebuie realizat din mai multe straturi cu amestecuri granulare simple sau combinate cu unele pe baza de ciment. Dupa cum am specificat si mai sus, acoperirea trebuie sa aiba un anumit grad de inclinatie (panta) pentru evacuarea apei. Aceasta panta este necesar sa fie executata si ajustata in faza incipienta, respectiv in momentul pregatirii straturilor de la baza. Totusi, nu putini sunt aceia care „sar“ peste aceste lucrari. Explicatia este ca etapa nu este necesara in orice situatie, precum in cazul unei gradini unde traficul e aproape inexistent comparativ cu cel de pe strada sau trotuar. Cel mai potrivit material pentru stratul suport (de poza) este nisipul de rau. Grosimea acestuia poate fi de la 3 cm pana la 6 cm, prima dimensiune fiind cel mai des utilizata in cazul pavarii curtilor. El nu trebuie tasat inaintea montarii pavelelor, asadar aveti grija sa nu calcati pe el! O atentie deosebita trebuie acordata montarii primelor pavele, pentru ca acest lucru va influenta aranjarea tuturor celorlalte. Mesterii spun ca pana nu sunt montate trei-patru randuri, ritmul de lucru nu poate intra in normal. Acestea necesita cea mai mare atentie si, implicit, timp. Bordurile trebuie montate pe o fundatie din beton, iar la final este necesara utilizarea unui compactor pentru o mai buna potrivire si nivelare a stratului de pavaj. Suprafata compactorului care intra in contact cu pavelele trebuie sa fie din cauciuc, pentru a nu le distruge si a le uniformiza cat mai bine posibil. Cei mai multi meseriasi sau chiar unii dintre cei care se decid sa le monteze singuri nu au in dotare un astfel de utilaj si folosesc ciocane din cauciuc. Solutia este foarte buna! Sfatul nostru este ca operatiunea de montare a pavelelor sa fie realizata numai dupa finalizarea casei, si nu inainte. Asta daca nu doriti sa ajungeti in situatia de a fi obligati sa modificati aria pavata din cauza constructiei si/sau pentru a nu degrada pavelele din cauza traficului foarte mare. Speram ca v-am ajutat sa va lamuriti asupra pavelelor si montarii lor. Nu ne ramane decat sa va uram spor la treaba!

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Lifestyle in aer liber by Fast: noul catalog Lifestyle in aer liber by Fast: noul catalog
Ghidul gradinarului incepator : Cum se obtine compostul organic in gospodarie in 3 pasi Ghidul gradinarului incepator : Cum se obtine compostul organic in gospodarie in 3 pasi
Violeta africana - protejata oficial in toata lumea Violeta africana - protejata oficial in toata lumea
Veranda: relaxare pentru intreaga familie Veranda: relaxare pentru intreaga familie
Trucuri pentru ingrijirea florilor in luna septembrie Trucuri pentru ingrijirea florilor in luna septembrie
Amenajarea gradinii: totul despre amenajarea cu pavele Amenajarea gradinii: totul despre amenajarea cu pavele

Vezi mai multe articole