on

Mos Nicolae – Traditii si obiceiuri

05 decembrie, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In fiecare an, in noaptea de 5 spre 6 decembrie, atat cei mici, cat si cei mai mari isi lustruiesc ghetutele si le aseaza la usa in asteptarea darurilor lui Mos Nicolae. Dar exista si posibilitatea ca mosul sa nu fie intotdeauna darnic, daca cei mici au fost cuminti tot timpul anului vor primi daruri, iar cei mai putin ascultatori vor primi in dar o nuielusa, menita sa ii atentioneze si sa le aduca aminte ca trebuie sa asculte de parintii lor.

Istoria ne spune ca Sfantul Nicolae s-a nascut in provincia Lichia, Turcia, in secolul al III- lea. Iar povestea darurilor oferite pe furis incepe cu mii de ani in urma. Cand insasi Sfantul Nicolae, fara a fi vazut, a ajutat trei fete sarmane, aducandu-le daruri de zestre. Povestea spune ca locuinta celor trei fete era una saracacioasa, iar tatal, pentru a scapa de lipsuri, intentiona sa isi vanda fiicele. Auzind acestea, Sfantul Nicolae le-a sarit in ajutor fetelor. A ajuns la casa omului sarman si a lasat o punguta cu bani la fereastra fetei celei mari. Povestea s-a repetat si cand a venit vremea de maritis pentru cea de-a doua fata. Dar, in momentul in care fata cea mica era pregatita pentru maritis tatal a stat de paza, fiind tare curios sa afla cine este omul care le face atat de mult bine. Cand tatal fetelor a descoperind cine este cel care lasa darurile de zestre la fereastra casei lui, a fost rugat de Nicolae sa pastreze secretul. Bineinteles, ca acest lucru nu s-a intamplat.

Traditii si obiceiuri

Pe langa impartirea darurilor, in unele zone ale tarii, in ziua de Sfantul Nicolae, oamenii aduc in casa crengute ale pomilor fructiferi pe care le pastreaza in apa, iar daca ele vor inflori pana de Revelion, urmatorul an va fi unul roditor.

In Ardeal, in seara de 5 spre 6 decembrie, fetele obisnuiesc sa coaca placinte, iar mai apoi tinerii se alatura pentru o petrecere.

In Bucovina, pe 6 decembrie, se obisnuieste sa se faca parastas pentru cei care au murit inecati. Sfantul Nicolae fiind considerat si ocrotitorul celor care calatoresc pe ape.

In traditia romaneasca, in aceasta zi, iarna incepe in adevaratul sens al cuvantului, cand Sfantul Nicolae isi scutura barba. Daca pe 6 decembrie nu ninge, se spune ca mosul a intinerit.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Habitat for Humanity Romania a construit in octombrie 36 de case in 5 zile la Bacau Habitat for Humanity Romania a construit in octombrie 36 de case in 5 zile la Bacau
RomHotel – Expozitie internationala de echipamente, mobilier si dotari pentru hoteluri si restaurante RomHotel – Expozitie internationala de echipamente, mobilier si dotari pentru hoteluri si restaurante
Bine de stiut. 9 intrebuintari ale bicarbonatului de sodiu Bine de stiut. 9 intrebuintari ale bicarbonatului de sodiu
Cum depozitezi corect fructele si legumele Cum depozitezi corect fructele si legumele
Cum sa pastrezi fructele si legumele proaspete mai mult timp Cum sa pastrezi fructele si legumele proaspete mai mult timp
Cum a fost la Construct Expo 2018 si la celelalte targuri dedicate amenajarilor de la Romexpo Cum a fost la Construct Expo 2018 si la celelalte targuri dedicate amenajarilor de la Romexpo

Vezi mai multe articole