Noua lege a creditarii lasa pe dinafara contractele pentru Prima Casa si bancile pentru locuinte - 15 iunie 2010

15 iunie, 2010

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Directiva europeana in domeniul creditarii adoptata prin Ordonanta de Urgenta pe 11 iunie nu se aplica programelor subventionate sau garantate de guvern si reglementeaza doar partial imprumuturile caselor de ajutor reciproc, a declarat ieri presedintele ANPC, Constantin Cerbulescu.
Noua lege privind creditarea nu va fi aplicata programului de imprumut ipotecar garantat de guvern Prima Casa, si nici imprumuturilor acordate de bancile pentru locuinte (BpL), intrucat acestea sunt reglementate prin legi speciale, sustine presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC), Constantin Cerbulescu, citat de NewsIn.
Legea, care limiteaza comisionul de rambursare anticipata si aduce imbunatatiri contractelor de imprumut in favoarea clientilor, va fi aplicata doar partial imprumuturilor acordate de casele de ajutor reciproc. "Pentru sistemele de imprumut de tip CAR (casa de ajutor reciproc) exista cateva precizari, care tin mai mult de partea de informare a clientilor", a mai spus Cerbulescu.
Ordonanta nu va fi aplicata "contractelor de credit referitoare la credite acordate unui public restrans pe baza unei dispozitii legale de interes general, la rate ale dobanzii mai mici decat cele practicate in mod obisnuit pe piata sau fara dobanda ori in conditii care sunt mai avantajoase pentru consumator decat cele obisnuite de pe piata si cu dobanzi mai mici decat cele practicate in mod normal pe piata," conform Art.1 litera i) din text.
Astfel, bancile pentru locuinte isi vor putea mentine comisioanele proprii, in timp ce bancile care au incheiat contracte pentru programul "Prima Casa" vor putea pastra prevederile acestora neatinse.
 
Textul ordonantei a fost discutat si cu Comisia Europeana
 
Pe de alta parte, presedintele ANPC a subliniat faptul ca desi bancherii contesta legitimitatea noii Ordonante a creditarii, intrucat ea ar excede normele Directivei Europene pe baza careia a fost creata, textul acesteia a fost aprobat informal de Comisia Europeana.
Romania a fost obligata sa transpuna pana la data de 11 iunie 2010 in legislatia nationala textul Directivei Europene 48/2008 privind creditarea. Bancherii sustin, insa, ca transpunerea a fost realizata abuziv, fara consultarea comunitatii bancare si fara a respecta spiritul Directivei adoptate de Parlamentul European. Autoritatea initiatoare a proiectului, ANPC, ii contrazice. "Am discutat si cu Comisia Europeana, care ne-a dat dreptate sa aplicam ordonanta si creditelor in derulare, chiar daca bancherii nu doreau acest lucru", a mai spus Cerbulescu.
Acesta a precizat ca inainte de adoptarea Ordonantei privind creditarea de catre Guvern, oficialii ANPC au purtat discutii cu reprezentanti ai ministerelor interesate - Ministerul Justitiei, Ministerul Economiei, Ministerul de Finantelor, Departamentului pentru Afaceri Europene si Consiliul Concurentei. "Daca textul nu era bun, aceste autoritati nu l-ar fi aprobat", a spus Cerbulescu.
Bancherii nu sunt de acord cu prevederile retroactive ale noii ordonante intrucat se vad nevoiti sa modifice, cu acordul scris al clientilor, aproape opt milioane de contracte de credit. Astfel, bancile vor avea la dispozitie 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei Ordonante, 20 iunie, pentru a notifica aproape toti clientii in legatura cu necesitatea incheierii unor acte aditionale la contractele de credit pentru a include, de pilda, reducerea comisionului de rambursare anticipata la maximum 1%, fata de media pietei, estimata de specialisti la 4-5%.
Bancherii au cerut ca noile prevederi sa nu fie aplicate creditelor in derulare si nici imprumuturilor ipotecare sau cu garantii imobiliare, intrucat Directiva Europeana pe baza careia a fost creata Ordonanta nu acopera aceste domenii.
"ARB a solicitat aplicarea Directivei Europene 48/2008 in forma aprobata de Parlamentul European. Comunitatea bancara a cerut, in mai multe randuri, sa aiba loc intalniri cu ANPC, pentru a argumenta solicitarile bancilor, in contextul in care proiectul ANPC cuprinde prevederi ce le exced pe cele ale Directivei. Nu am avut, insa, nici o reactie din partea ANPC", a declarat anterior purtatorul de cuvant al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Gabriela Folcut.
 
Sursa: Curierul national

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Fiti pregatiti pentru inundatiile de sezon Fiti pregatiti pentru inundatiile de sezon
Rowenta Smart Force – curatenie eficienta in orice moment Rowenta Smart Force – curatenie eficienta in orice moment
A inceput razboiul preturilor la mobila A inceput razboiul preturilor la mobila
Apartamente noi abia in 2007 Apartamente noi abia in 2007
O banca, cel mai nou jucator de pe piata portalurilor Imobiliare - 03 septembrie 2010 O banca, cel mai nou jucator de pe piata portalurilor Imobiliare - 03 septembrie 2010
Lucrezi in domeniul constructiilor? Participa la evenimentul lunii, marca PIATRAONLINE Lucrezi in domeniul constructiilor? Participa la evenimentul lunii, marca PIATRAONLINE

Vezi mai multe articole