Noutati

Sunt apartamentele mai accesibile decat inainte de criza?

Sunt apartamentele mai accesibile decat inainte de criza?

31 august, 2011

In conditiile in care criza a adus dupa sine o corectie substantiala a preturilor locuintelor, tranzactiile cu case si apartamente se afla inca la un nivel modest. Sunt acestea mai putin accesibile decat in perioada de boom? Si daca da, care este explicatia lipsei de cumparatori? In august 2008, la varful pietei imobiliare, Cristi D. A decis sa-si cumpere un apartament vechi cu doua camere, cu o suprafata de 55 mp, intr-o zona relativ periferica din Bucuresti, respectiv Pantelimon.El a mers initial la banca pentru a vedea daca se incadreaza pentru un credit ipotecar de circa 80.000 euro, bani cu care, alaturi de cei 30.000 euro pe care ii adunase in timp, sa achite 110.000 euro pe apartamentul respectiv. Avand un salariu cu mult peste medie (1.300 euro), a aflat ca se califica pentru creditul…

mai mult >
Elena Udrea vrea sa atraga 40 mil. euro de la privati pentru locuinte cu chirie

Elena Udrea vrea sa atraga 40 mil. euro de la privati pentru locuinte cu chirie

29 august, 2011

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului intentioneaza sa lanseze programul 'Constructii de locuinte cu chirie, realizate prin atragerea capitalului privat', companiile private urmand sa participe cu peste 40 milioane euro, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern lansat in dezbatere interministeriala. Suma de 40 milioane euro, inclusiv TVA, este aferenta serviciilor de proiectare si lucrarilor de constructii si montaj ce revin investitorului privat. Costul mediu anual al programului din bugetul de stat si bugetele locale s-ar putea ridica la 12,9 milioane lei, pana in 2015. Impactul asupra bugetului de stat si la bugetul autoritatilor locale insumeaza aproximaitv 50 milioane lei, pana in 2015. Calculul estimativ s-a efectuat pentru constructia a 1.000 de apartamente cu doua camere,…

mai mult >
Sunt casele mai accesibile decat inainte de criza?

Sunt casele mai accesibile decat inainte de criza?

29 august, 2011

Pretul in euro al apartamentelor s-a redus, insa nu si in lei, in paralel cu reducerea veniturilor romanilor. In august 2008, la varful pietei imobiliare, Cristi D. a decis sa-si cumpere un apartament vechi cu doua camere, in suprafata de 55 mp, in zona Pantelimon din Bucuresti. El a mers initial la banca pentru a vedea daca se incadreaza pentru un credit ipotecar de circa 80.000 euro, bani cu care, alaturi de cei 30.000 euro pe care ii adunase in timp, sa achite 110.000 euro pe apartamentul respectiv. Avand un salariu cu mult peste medie (1.300 euro), a aflat ca se califica pentru creditul dorit, cerintele minime de venit fiind de 1.000 euro. Comparand cu chiriile din acea perioada, s-a gandit ca mai bine ar cumpara apartamentul. Ce spune acum? Intre timp, veniturile lui Cristi au scazut…

mai mult >
Chiriile locuintelor ANL nu vor depasi o treime din salariul mediu brut

Chiriile locuintelor ANL nu vor depasi o treime din salariul mediu brut

26 august, 2011

Chiria practicata pentru locuinte va acoperi cheltuielile de administrare, impozitele pe cladiri, precum si cheltuielile generate de asigurarea acestora Chiriile locuintelor sociale ANL destinate tinerilor, care urmeaza sa fie construite in urmatorii ani de stat in parteneriat public-privat, vor acoperi cheltuielile de administrare, impozitele pe cladiri si asigurarile, dar vor fi limitate prin lege la sub o treime din salariul mediu net pe economie. "Chiria practicata pentru locuinte va acoperi cheltuielile de administrare, impozitele pe cladiri, precum si cheltuielile generate de asigurarea acestora. Cuantumul chiriei nu poate fi mai mare decat o treime din salariul mediu net pe economie, respectiv nu mai mic decat valoarea stabilita de amortizarea locuintei pe perioada normata de viata",…

mai mult >
Subventii la dobanzi si garantii la creditele pentru inchiderea si repararea balcoanelor

Subventii la dobanzi si garantii la creditele pentru inchiderea si repararea balcoanelor

24 august, 2011

Guvernul a extins categoriile de lucrari de reabilitare termica eligibile pentru creditarea cu garantie guvernamentala si dobanda subventionata, incluzand si lucrarile de reparare sau inchidere a balcoanelor, potrivit unui comunicat remis de biroul de presa al executivului. In urma modificarii normelor metodologice de aplicarea a ordonantei privind reabilitarea cladirilor de locuit, autoritatile pot acorda garantii guvernamentale si subventii la dobanzi in cazul creditelor contractate pentru lucrari de reparare sau de inchidere a balcoanelor locuintelor. Singura conditie pusa este aceea ca asociatiile de proprietari sa nu inregistreze mai mult de doua rate scadente la utilitati. Sursa: Evenimentul zilei

mai mult >