Noutati

Piata imobiliara ignora riscul seismic

Piata imobiliara ignora riscul seismic

11 septembrie, 2007

Apartamentele din blocurile construite inainte de marele cutremur din 1977 sunt inca bine tranzactionate pe piata imobiliara, in ciuda vulnerabilitatii lor. Aceasta situatie s-ar putea modifica insa pe termen mediu datorita deplasarii cererii cumparatorilor dinspre imobilele vechi catre cele noi. Cartiere intregi, vulnerabile la cutremur"Romania este o tara a constructiilor foarte vechi, cele mai multe imobile fiind ridicate inainte de anii 70. Indiferent de locul in care se afla pe harta seismica, un imobil ridicat inainte de 70 nu va rezista unui cutremur de 7 grade pe scara Richter. Cele mai sigure locuinte, din punctul de vedere al riscului seismic, sunt construite incepand cu anii 80. Cartiere intregi sunt vulnerabile la cutremur. Este vorba despre blocuri cu 8-10 etaje de pe soseaua…

mai mult >

"Caldura din pamant", pentru intreaga locuinta, cu o investitie de 15.000 euro

11 septembrie, 2007

Un studiu realizat de Shell arata ca, in anii 2030-2050, productia de energie geotermala va acoperi 10-20% din cererea energetica a Europei. Aceasta inseamna ca exploatarea celor mai mari resurse geotermale de pe continent poate echivala programul nuclear actual. Lipsa gazului metan din multe dintre zonele tarii poate fi suplinita de energia geotermala, considerata de specialisti una dintre cele mai ieftine modalitati de incalzire a locuintei. Centrala geotermala transporta caldura pamantului din adancuri direct in casa. Potrivit importatorilor si distribuitorilor de astfel de instalatii, aceste sisteme permit economii de 90% in procesul de racire al cladirilor, iar costurile de operare fata de sistemele de climatizare electrice si centralele pe baza de combustibili fosili sunt mai mici cu…

mai mult >
Taxe de mii de euro la terenurile bune

Taxe de mii de euro la terenurile bune

11 septembrie, 2007

Taxele notariale si impozitul datorat statului cresc pretul care va fi platit la achizitionarea unui teren. Preturile terenurilor intravilane cresc anual cu 20%. Cei care intentioneaza sa cumpere un teren nu trebuie sa ia in calcul doar pretul de vinzare, ci si sumele care vor fi platite ulterior. Astfel, in primul rind, trebuie sa se tina cont de taxele notariale. Pe de alta parte, exista si impozitul pentru tranzactie, care este platit de vinzator. Agentii imobiliari spun insa ca exista cazuri in care cei care vind incearca fie sa includa aceasta taxa in pretul terenului, cerind o suma mai mare, fie cer cumparatorului sa plateasca si aceasta taxa. In astfel de cazuri este indicat ca acela care cumpara sa specifice faptul ca aceasta taxa este obligatia vinzatorului. Taxele notariale difera…

mai mult >
Birourile, segmentul pietei imobiliare cu cele mai multe tranzactii

Birourile, segmentul pietei imobiliare cu cele mai multe tranzactii

10 septembrie, 2007

Tranzactia de vanzare a cladirii America House din Capitala, situata la nivelul de 120 mil. euro, a readus recent in atentia investitorilor cel mai interesant segment al pietei de imobiliare - cladirile de birouri. Acestea atrag cei mai importanti jucatori de pe piata internationala de real estate si sunt atteptate sa totalizeze tranzactii de 1,5 miliarde de euro in 2007. si in prima jumatate a acestui an, companii precum Immoeast, GTC, Charlemagne Capital, Allianz Tiriac sau Fabian Capital au facut jocurile pe piata. Daca anul trecut tranzactiile de investitie au totalizat aproximativ 800 milioane de euro, cele mai multe fiind inregistrate pe segmentul birourilor, in prima parte a acestui an s-au finalizat tranzactii cumuland peste 500 milioane de euro. Alte tranzactii totalizand peste 300…

mai mult >
Costul consolidarii, cat jumatate din imobil

Costul consolidarii, cat jumatate din imobil

10 septembrie, 2007

Pentru consolidarea unei constructii incadrate la risc seismic se platesc circa 240 de euro pe metru patrat. Un bloc din Bucuresti va fi consolidat folosindu-se amortizoare, dupa o metoda dezvoltata de specialisti japonezi. Creditele pentru consolidare sunt in rate egale lunare fara dobanda, pentru o perioada de pana la 25 de ani.Romania este singura tara din lume care are un program derulat la nivel national de consolidare a imobilelor de locuit proprietate privata, dar si conditii avantajoase pentru contractarea lucrarilor de consolidare. Cu toate ca, anual, din fonduri bugetare sunt dirijate sume importante pentru consolidarea imobilelor cu risc seismic, din cauza reticentei proprietarilor, dar si a birocratiei autoritatilor, de la demararea programului national in anul 1998, au fost consolidate…

mai mult >