Noutati

Despagubiri de 20 mil. euro pentru fostii proprietari

Despagubiri de 20 mil. euro pentru fostii proprietari

14 iunie, 2007

In ultimul semestru al acestui an, fostii proprietari de imobile nationalizate ar putea sa nu mai primeasca actiuni la Fondul Proprietatea, ci despagubiri in bani, ipoteza avansata ieri de ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, citat de Mediafax. Noua norma urmeaza sa fie inaintata comisiilor parlamentare. Suma pana la care poate ajunge valoarea despagubirilor este de 20 milioane de euro. Titlurile de despagubire sunt certificate emise de Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, in numele statului, care incorporeaza drepturile de creanta ale detinatorilor asupra statului roman corespunzator despagubirilor acordate. Acestea pot fi valorificate prin conversia lor in actiuni emise de Fondul Proprietatea sau prin preschimbarea lor contra titluri de plata. Solutia va fi…

mai mult >
Doua salarii medii: credit imobiliar pentru o garsoniera

Doua salarii medii: credit imobiliar pentru o garsoniera

14 iunie, 2007

Cu un salariu de 300 de euro puteti obtine pina la 12.600 de euro. Cu ajutorul partenerului de viata, suma creste la 32.000 de euro. In franci elvetieni, suma creste la 40.000 de euro. Si persoanele cu salarii medii se pot gindi la o casa pe credit daca folosesc si veniturile partenerului de viata ori pe cele ale parintilor. Un om cu un salariu mediu pe economie (aproximativ 300 de euro) poate accesa un credit ipotecar de numai 12.600 de euro, utilizabil cel mult la completarea sumei necesare pentru achizitionarea unui imobil. O familie care cistiga insa ceva mai mult de doua salarii medii poate lua in considerare contractarea unui credit de 32.000 de euro. Sint acceptati in postura de codebitori si parintii. Pe linga venitul codebitorilor, este foarte important sa luati in calcul criteriul…

mai mult >
Capcanele ansamblurilor rezidentiale

Capcanele ansamblurilor rezidentiale

13 iunie, 2007

Contrar obiceiurilor din tarile dezvoltate, la noi nu exista o garantie de buna executie a lucrarilor (care poate ajunge pana la 5% din valoarea proiectului rezidential) si nici pachetele de asigurari ce pot inlocui aceasta garantie nu sunt la fel. In plus, pentru a obtine o reducere de 5% din pretul final al apartamentului, clientii ajung sa plateasca 70%-75% din valoarea locuintei, cu toate ca, pana la receptie, clientul nu are casa intabulata pe numele lui, releva o analiza din numarul din aceasta saptamana al revistei Capital. Peste toate, alegerea unei banci finantatoare a proiectului - alta decat cea cu care lucreaza dezvoltatorul imobiliar - poate da adevarate batai de cap, iar in cazul anumitor bancipoate fi chiar imposibila. Motivul: cererea mare de apartamente, care determina clientii…

mai mult >
Erste Bank anticipeaza scaderea dobanzilor

Erste Bank anticipeaza scaderea dobanzilor

13 iunie, 2007

Estimarile bancii austriece arata ca ... Dobanzile practicate in sistemul bancar romanesc vor continua sa scada pe parcursul acestui an. Un studiu realizat de Erste Bank arata faptul ca, dupa ce dobanda medie pe trei luni a fost de la finele anului trecut de 8,6%, in luna decembrie din 2007 s-ar putea inregistra un nivel de 7,1%. Totodata, cursul de schimb al monedei nationale s-ar putea situa in jurul a 3,31 lei/euro la finalul anului curent. Astfel, analistii Erste Bank considera ca moneda nationala va reusi sa pastreze castigurile obtinute pe parcursul acestui an comparativ cu euro. Pe de alta parte, volatilitatea cursului de schimb s-ar putea majora semnificativ. "Aprecierea leului s-a bazat pe atractivitatea dobanzilor pe termen scurt pentru jucatorii nerezidenti, precum si pe o lichiditate…

mai mult >
12.000 de euro, o camera in plus

12.000 de euro, o camera in plus

13 iunie, 2007

Demolarea debaralelor, mutarea livingului pe hol si a bucatariei pe balcon transforma un apartament cu doua camere intr-unul cu trei. Primul pas in modificarea locuintei, fie ca afecteaza structura cladirii, fie ca nu, se face in directia primariei. Mai intii trebuie obtinut certificatul de urbanism, dupa care o firma de specialitate va intocmi proiectul, care trebuie sa aiba stampila arhitectului structurist. Dosarul va fi depus la primarie. In functie de acest proiect, primaria elibereaza autorizatia reamenajarii apartamentului, ne-a spus Alina Dinu, arhitect de interior in cadrul firmei SC Brenneka Group SRL. Potrivit acesteia, intocmirea proiectului de catre o firma de specialitate costa aproximativ 5-8 euro pe metrul patrat amenajat. Contra cost, aceeasi firma se poate ocupa si de eliberarea…

mai mult >