Numarul apartamentelor construite, dar si pretul lor vor creste si in 2008 la Cluj

04 martie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Boom-ul constructiilor in Cluj-Napoca continua si in 2008. In prima luna a anului, Serviciul Urbanism din cadrul Primariei Cluj-Napoca a eliberat 35 de autorizatii de construire, care insumeaza o suprafata utila de aproximativ 12.000 de metri patrati. Investitia pentru realizarea acestor imobile se ridica la aproximativ 7 milioane de euro.
 
Astfel, s-a aprobat constuirea a 10 blocuri, care insumeaza o suparafata utila de aproximativ 5000 de metri patrati. Cele 10 blocuri au circa 160 de apartamente. Fata de
luna ianuarie a anului precendent, cand au fost autorizate 32 de apartamente, s-a inregistrat o crestere de aproape 5 ori a numarului de apartamente autorizate. Conform expertilor imobiliari valoarea investitiei pentru aceste constructii se ridica la 3 milioane de euro.
 
O crestere importanta s-a inregistrat si in ceea ce priveste spatiile comerciale si de birouri. In luna ianuarie a anului 2007 s-a aprobat un singur astfel de imobil, in timp ce in 2008, Serviciul Urbanism din cadrul Primariei Cluj-Napoca a dat unda verde pentru construirea a 10 astfel de cladiri, 5 imobile de birouri si 5 complexe comerciale. In ceea ce priveste aria utila, cele 5 imobile comerciale au un total de 2.243 de metri patrati, ceea ce presupune o investitie de aproximativ 1,3 milioane de euro. Cele 5 cladiri de birouri au o suprafata utila de 3.236 metri patrati, insumand o investitie de aproape doua milioane de euro. Si la capitolul case familiale s-a inregistrat crestere.
 
Astfel, de la un numar de 10 case cate erau autorizate in ianuarie 2007, in aceeasi luna a anului 2008, numarul acestora a crescut la 15. Cele 15 locuinte familiale au o suprafata de 1367 de metri patrati, pentru construirea lor fiind necesara o investitie de aproape un milion de euro.
 
 
Preturile apartamentelor vor creste cu 10-15%
 
"Domeniul constructiilor rezidentiale este pe primul loc in 2008. Spatiile comerciale care s-au autorizat si se autorizeaza sunt de mici dimensiuni, intrucat piata de profil cunoaste o saturatie din cauza faptului ca pe langa cele doua mall-uri deja existente se vor mai constui doua centre comerciale mari, Akademia si Atrium Center", a declarat specialistul imobiliar al companiei Grup de Lux, Doru Lupeanu.
 
In ceea ce priveste cresterile din domeniul rezidential, Lupeanu sustine ca se va ajunge la un total de 4.000 de unitati locative in 2008, in timp ce in 2007, s-au inregistrat 3.000 de astfel de locuinte. Preturile vor creste in continuare intrucat cererea este in continuare mai mare decat oferta. Preturile apartamentelor vor creste cu 10-15% si nu mai mult. Cererea va atinge un anumit prag in 2008, datorita restrangerii posibilitatilor de contractare a unor credite imobiliare si datorita concurentei care isi face din ce in ce mai tare simtita prezenta pe piata", a mai aratat Lupeanu. Acesta a sustinut ca in acelasi ritm vor continua sa creasca preturile la apartamentele vechi. "Va exista in continuare o mare cerere mare de apartamente vechi intrucat sunt singurele care pot fi achizitionate cu credite ipotecare", a declarat expertul.
 
 
Vor creste preturile dar si calitatea
 
Presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania, Filiala Transilvania, Serban Tiganas, a aratat ca in 2008 constructorii se vor confrunta cu o serie de probleme importante. "In realitate exista intentii de a realiza proiecte imobiliare, exista competitie pe piata, cine face primul vinde primul. Elanul constructorilor va fi insa temperat de lipsa fortei de munca. Echipele de constructori sunt deja ocupate cu alte lucrari. In plus de aceasta, terenurile bune din intravilan sunt pe cale de a se termina, iar infrastructura nu tine pasul cu intentiile de dezvoltare. Toate acestea vor crea o presiune importanta asupra constructorilor. Aceasta se va concretiza cu cresteri de pret de mai mult de 20-30%", a aratat Tiganas.
Presedintele ordinului arhitectilor din Transilvania a mai aratat ca aceasta concurenta, care va deveni din ce in ce mai pronuntata, va duce la crestera calitatii lucrarilor. "Pretul imobiliarelor va creste, dar in paralel va creste si calitatea pentru ca nu poti sa iti permiti sa faci lucruri de slaba calitate pentru ca nu vei vinde", a conchis Taganas. Pe de alta parte Tiganas a aratat ca aparatul de specialitate al Primariei functioneaza greoi, lucru care face ca pentru unele proiecte sa se astepte luni intregi de zile.
 
Sursa: Gandul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Termoelectrica se duce pe capul primarilor Termoelectrica se duce pe capul primarilor
acvariul si prosperitatea acvariul si prosperitatea
VEKA aduce in Romania o inovatie in domeniul sistemelor de profile PVC: VEKA SPECTRAL VEKA aduce in Romania o inovatie in domeniul sistemelor de profile PVC: VEKA SPECTRAL
80% din cererile pentru 80% din cererile pentru "Prima Casa" sunt pentru locuinte vechi - 26 August 2009
Zvonurile umfla preturile pe piata imobiliara Zvonurile umfla preturile pe piata imobiliara
Grupul TeraPlast pregateste investitii de peste 20 milioane de euro Grupul TeraPlast pregateste investitii de peste 20 milioane de euro

Vezi mai multe articole