O parte dintre cladirile cu bulina rosie ar putea fi demolate

02 septembrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Masura va fi luata in cazul in care imobilele nu pot fi consolidate, indiferent daca sunt particulare sau de stat
 
Chiriasii ar primi locuinte de necesitate, dar cu proprietarii nu s-a stabilit deocamdata cum se va proceda
 
Cladirile care prezinta pericol public si nu pot fi consolidate ar putea fi evacuate si demolate pentru a nu pune in pericol viata celor care lucreaza sau locuiesc in ele. Ministrul Dezvoltarii, Laszlo Borbely, a declarat saptamana trecuta ca aceste prevederi fac parte dintr-un proiect de act normativ aflat in acest moment in lucru. „Din pacate, actiunea de consolidare merge foarte greu, de aceea vom inaspri legislatia, astfel ca se va merge pana la evacuare sau chiar demolare in cazul unei cladiri care nu poate fi reparata, indiferent daca este din domeniul public sau privat. Acest ordin va privi si monumentele daca se afla intr-o stare atat de avansata de degradare incat nu se mai poate face nimic pentru ele“, a explicat Borbely.
 
In plus, in noul proiect de lege ar putea fi introduse niste prevederi, astfel incat proprietarii cladirilor incadrate in clasa I de risc seismic sa fie obligati sa le consolideze pentru a nu deveni pericol public.
 
Ce se va intampla cu persoanele care locuiesc sau isi desfasoara activitatea in aceste imobile? „Institutiile publice care sunt proprietarele cladirilor trebuie sa gaseasca o solutie sa consolideze aceste imobile si sa nu le lase sa ajunga aici. Daca le lasa sa ajunga asa, atunci vor trebui sa le demoleze si sa se mute in alta parte. Nu este treaba noastra. Chiriasii care vor fi evacuati din astfel de cladiri vor fi mutati in locuintele de necesitate de la primarii. Referitor la proprietari, inca ne mai gandim la o solutie”, ne-a spus Borbely.
 
Ritmul consolidarilor in Bucuresti – 10 cladiri in 10 ani
 
Desi programul national de consolidare a cladirilor care prezinta risc seismic a inceput de mai bine de zece ani, pana in prezent, din cele 123 de cladiri din Capitala care sunt pericol public, nu au fost consolidate decat 10. In prezent, alte sapte cladiri sunt in reconstructie, dar pentru doua Primaria a reziliat contractul cu constructorul fiindca acesta nu si-a facut treaba. In aceste conditii, ministrul Borbely a declarat ca s-au pierdut o parte din fondurile alocate de Executiv pentru aceste lucrari deoarece nu au fost folositi toti banii.
 
Potrivit reprezentantilor Primariei Capitalei, programul de consolidare are un ritm atat de lent deoarece lucrarile se fac cu locatarii in apartamente, iar constructorul nu are front de lucru. Locatarii dau insa vina pe autoritati.
“Noi avem facuta expertiza tehnica de acum patru-cinci ani si am depus toate actele la Primarie, dar s-a blocat acolo. Nu s-a mai intamplat nimic si nimeni nu ne-a spus de ce. Daca lucrurile ar fi mers mai repede, acum cred ca blocul era si consolidat”, ne-a spus Marian Horvat, locatarul unui bloc cu bulina rosie de pe Bulvardul Carol.
 
Apartamente pentru locatarii blocurilor care se consolideaza
 
Municipalitatea a receptionat saptamana trecuta 128 de locuinte in doua blocuri noi, facute de Compania Nationala de Investitii in zona Piata Natiunile Unite.
 
Primarul general Sorin Oprescu a declarat ca o parte dintre aceste locuinte vor fi date temporar persoanelor care locuiesc in blocuri in curs de consolidare. “Asa vom debloca programul de consolidare”, a spus Oprescu. Persoanele in varsta, insa, refuza sa paraseasca locuintele de frica sa nu ramana fara casa si prefera sa stea in conditii insalubre. “Nu plec nicaieri de aici. Nu ma deranjeaza sa lucreze cu mine in casa. Cine stie daca ma mai intorc in casa mea”, ne-a spus prin usa un batranel dintr-un bloc aflat in centrul Capitalei si care urmeaza a fi consolidat. Chiar si cei mai tineri sunt reticienti la o astfel de idee. „De mutat, ne vom muta in timpul consolidarii doar daca stalpii de rezistenta care trebuie camasuiti vor trece pe la noi prin casa. Daca nu, stam aici. Cine stie in ce loc ne duc. Poate nu avem apa, lumina”, ne-a spus doamna Maria, locatara unui bloc incadrat in clasa I de risc seismic de pe Bulevardul Carol.
 
Sursa: Gandul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Magazinul online Praktiker Romania lanseaza serviciul „Comanda online si ridica din magazin” Magazinul online Praktiker Romania lanseaza serviciul „Comanda online si ridica din magazin”
Saint-Gobain Romania primeste certificarea „Angajator de Top” pentru al saselea an consecutiv Saint-Gobain Romania primeste certificarea „Angajator de Top” pentru al saselea an consecutiv
Mai putin de jumatate din locuintele promise au reusit sa fie livrate - 19 Martie 2009 Mai putin de jumatate din locuintele promise au reusit sa fie livrate - 19 Martie 2009
Romania, cartierul de lux al UE Romania, cartierul de lux al UE
Saint-Gobain premiaza tinerele talente ale arhitecturii Saint-Gobain premiaza tinerele talente ale arhitecturii
HUF HAUS lanseaza primele doua case de prezentare din Romania HUF HAUS lanseaza primele doua case de prezentare din Romania

Vezi mai multe articole