Panou solar presurizat

Panouri solare presurizate pentru apa calda menajera si incalzire

07 mai, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Am prezentat, intr-un articol anterior, cum poti obtine apa calda menajera cu ajutorul panourilor solare nepresurizate, precum si avantajele si dezavantajele acestui tip de panouri. In continuare vom prezenta panourile solare presurizate, care vin cu o serie de avantaje comparativ cu varianta nepresurizata.

Daca nu esti cunoscator al domeniului, ai putea foarte usor sa confunzi panourile solare presurizate cu cele nepresurizate, ele avand aspect asemanator.

Exista 2 tipuri de panouri solare presurizate:
- Cu rezervor deasupra tuburilor;
- Fara rezervor deasupra tuburilor.

Principiul de functionare al panourilor solare presurizate
Fata de tubul de la panoul solar nepresurizat, tubul de panou presurizat este prevazut cu o tija metalica ce contine aditivi speciali si apa purificata. Aceste tije metalice se incalzesc la temperaturi scazute, astfel ca apa din tuburi se incalzeste si se evapora mult mai repede. Vaporii se ridica in partea de sus a tijei, transfera caldura, dupa care se condenseaza, revin in starea de agregare lichida si coboara in partea de jos a tijei, iar procesul se reia.

Este recomandat sa eviti panourile solare presurizate cu rezervor deasupra tuburilor, din urmatoarele motive:

- Nu este recomandat sa fie tinute in functiune pe perioada iernii, la temperaturi negative, deoarece exista riscul ca tevile de apa rece, oricat de bine ar fi izolate, sa inghete si sa se sparga;
- Daca nu folosesti toata apa din rezervorul presurizat, creste temperatura in interiorul acestuia, iar peretii pot ceda. Este adevarat ca rezervorul presurizat este prevazut cu supapa pentru refulare la presiune ridicata insa, in cazul refularilor dese, aceasta supapa trebuie schimbata de minimum 2 ori pe an.

In cazul panourilor solare presurizate fara rezervor deasupra, un boiler termoelectric trebuie amplasat in interiorul casei, in camera tehnica. In aceasta situatie, panourile solare presurizate fara rezervor deasupra nu pot functiona independent, ci doar ca parte a unui sistem ce mai cuprinde, pe langa boiler si panouri solare, o statie de automatizare, pompa, senzori si alte elemente.

Avantajele si dezavantajele panourilor solare presurizate fara rezervor deasupra

Avantaje:
- Functioneaza tot timpul anului, indiferent de temperatura exterioara;
- Ofera un randament ridicat in obtinerea apei calde menajere;
- Nu esti nevoit sa le montezi pe acoperisul casei, pot fi montate chiar si pe sol, important este sa fie orientate spre sud;
- Continua sa functioneze chiar daca se intampla sa se sparga unul dintre tuburi.

Dezavantaje:
- Costul este ridicat. Pe langa panourile solare efective trebuie sa cumperi si sa montezi un sistem intreg format din senzori, boiler, pompa, statie de automatizare si altete. Astfel, pretul intregului sistem porneste de la 4.000 lei si creste in functie de numarul de tuburi din panoul solar, de capacitatea boilerului si multe altele.

In concluzie, sistemul de panouri solare presurizate fara rezervor deasupra costa de 4 ori mai mult decat cel cu panouri solare nepresurizate, dar iti ofera apa calda menajera tot timpul anului, la un randament ridicat.

Citeste si Panouri solare nepresurizate pentru producerea apei calde menajere

Adauga un comentariu


1 Comentariu

COZAC OCTAVIA

15 mai, 00:11

Eu stau la bloc la etajul 1 si am ap 2 camere, bucatarie, baie, hol si as dori panouri solare pentru curent, incalzire, apa calda, cat ma costa toata investitia? astept raspuns.

Alte articole

“Nu se incalzeste caloriferul. Ce fac?” “Nu se incalzeste caloriferul. Ce fac?”
Incalzirea casei cu salcie energetica Incalzirea casei cu salcie energetica
Masca pentru calorifer Masca pentru calorifer
Primele sfaturi din 2018 (II): “Care suporturi sunt cele mai avantajoase ca pret pentru incalzirea prin pardoseala?” Primele sfaturi din 2018 (II): “Care suporturi sunt cele mai avantajoase ca pret pentru incalzirea prin pardoseala?”
Ce trebuie sa stii despre centralele pe lemn cu gazeificare Ce trebuie sa stii despre centralele pe lemn cu gazeificare
Top 5 cele mai indragite stiluri de seminee Top 5 cele mai indragite stiluri de seminee

Vezi mai multe articole