on

Incalzire electrica prin pardoseala – Demontarea unor mituri si impresii negative

01 martie, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

De-a lungul timpului, s-a constatat ca exista multe conceptii gresite despre sistemele de incalzire in pardoseala si, de asemenea, exista si multe instalari neconforme care pot crea pareri negative.

Din start, la gandirea unui astfel de sistem trebuie sa ne hotaram daca acesta va fi sursa principala de incalzire sau va fi doar un sistem de confort. Dimensionarea si puterea de incalzire sunt aspecte importante care trebuie luate in calcul. La un sistem principal de incalzire in pardoseala cablurile de incalzire vor fi mai dese sau covoarele incalzitoare vor avea puteri mai mari pe metrul patrat.

In cazul in care vom incerca sa facem economie sau nu vom dimensiona corect un astfel de sistem, chiar si intr-o cladire izolata inclusiv sub sistemul de incalzire electric, vom constata o inertie foarte mare sau faptul ca podeaua nu se incalzeste.

Pe scurt, se intampla urmatorul fenomen: cablul de incalzire functioneaza si are capacitatea de a ridica temperatura din incapere cu 10-14°C (sistem 120-150W/mp). Daca acesta este singurul sistem de incalzire, inertia betonului va face sa dureze mult pana la atingerea unei temperaturi placute in incapere, chiar daca sistemul functioneaza incontinuu. Mobila si alte obiecte din camera au la randul lor inertie termica si vor consuma din caldura degajata de sistem.

Dar ce se intampla in cazul unei izolatii de proasta calitate, cand caldura degajata de sistemul de incalzire se duce si in jos, nu doar in sus catre camera deservita? Uneori, se poate crea impresia ca sistemul intampina probleme in functionare. Cu asemenea pierderi, daca podeaua ajunge totusi la o temperatura de 24-25°C, putem avea senzatia de confort (nici cald nici rece), insa pentru ne simti cu adevarat bine este nevoie ca sistemul sa poata aduce podeaua la o temperatura de 26-27°C.

Exista o alta idee conform careia un astfel de sistem provoaca ridicarea prafului din incapere, din cauza circulatiei aerului cald. In realitate, la o setare optima a temperaturii si dupa o instalare profesionala corecta, vor exista miscari lente ale aerului, dar care nu au capacitatea de a ridica praful. Din contra, acestea vor mentine un nivel de umiditate corect, optim pentru sanatate.

Exista mai multe tipuri constructive pentru sistemele de incalzire prin pardoseala. De la cabluri care se aseaza uniform pe niste suporti sau care sunt sub forma de covoras ce poate fi usor intins in incapere, pana la folii transparente din carbon si argint care pot fi instalate direct sub parchetul laminat peste un strat de izolatie. Avantajul acestor sisteme electrice in defavoarea sistemelor de incalzire in pardoseala cu apa (prin conducte) este acela ca are o inaltime mica de montaj si se preteaza si pentru renovari, nu doar pentru constructii noi.

Cum totul se rezuma la costuri, alegerea unui sistem de incalzire prin pardoseala trebuie pusa in balanta si cu costuri de izolare suplimentara, costuri pentru termostate de control si cele pentru o instalatie electrica dimensionata corect, care sa poata sustine consumul de curent suplimentar.

Montajul sistemului este relativ simplu pentru un pasionat de DIY, insa si in acest caz, fara o experienta prealabila sau fara studiu aprofundat, se pot face greseli de dimensionare sau amplasare. De aceea, este mai rentabila pe termen lung contactarea unor profesionisti care sa recomande solutiile corecte si sa realizeze instalarea in mod profesional.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Instalatii conexe centralei termice Instalatii conexe centralei termice
Evadează din agitația cotidiană și răsfață-te cu un șemineu decorativ ieftin, dar spectaculos Evadează din agitația cotidiană și răsfață-te cu un șemineu decorativ ieftin, dar spectaculos
Cazane termice pe lemne cu gazeificare: Avantaje, Mod de utilizare si Intretinere Cazane termice pe lemne cu gazeificare: Avantaje, Mod de utilizare si Intretinere
Reglarea presiunii apei intr-o centrala de apartament Reglarea presiunii apei intr-o centrala de apartament
Presiunea apei in functie de inaltimea coloanei la panourile solare nepresurizate Presiunea apei in functie de inaltimea coloanei la panourile solare nepresurizate
Sistemele UPS - De ce sunt importante in exploatarea centralelor termice Sistemele UPS - De ce sunt importante in exploatarea centralelor termice

Vezi mai multe articole