on

Peletii, combustibilul viitorului?

08 februarie, 2013

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Iarna asta inca nu s-a terminat, vom mai avea destule zile si nopti de frig si ger, de la caz la caz, de la mare la campie si apoi la munte. In plus, discutiile despre solutiile de incalzire sunt inepuizabile, mereu aparand noi produse, tehnologii si sisteme. Iar incalzirea pe baza de peleti, chiar daca nu-i tocmai ultima noutate in domeniu, este una dintre solutiile despre care nu s-a discutat inca suficient.

Inainte de toate, cateva vorbe despre peleti. Acestia se fabrica din: resturi si deseuri vegetale, agricole, agrozootehnice, forestiere, silvice, deseuri menajere, plante energetice,  rumegus de lemn sau tocatura lemnoasa. Ca dimensiuni, peletii au lungime ce variaza intre 5 si 35 mm, diametru intre 6 si 12 mm si au un randament superior tuturor celorlalti combustibili, inclusiv fosili. Evident, randamentul peletilor depinde atat de randamentul arzatorului (soba sau centrala termica), cat si de calitatea si originea deseurilor din care sunt realizati..

Soba pe peleti este varianta ieftina de incalzire pe baza de peleti. Soba poate oferi o putere nominala cuprinsa intre 3,5 si 6 Kw in conditiile unui arzator cu o putere de 8,5 Kw, poate avea un consum orar de 0,7-2 kg si poate incalzi un volum de 100-150 m3. O soba cu astfel de caracteristici poate costa in jur de 6.000 lei, dar exista si sobe al caror pret depaseste 10.000 lei.

O centrala termica ce foloseste peletii drept combustibil are pretul de pornire in jur de 9.000 lei (cu arzator inclus) si poate ajunge si la 20.000 lei. Varianta cea mai scumpa (varf de gama) poate incalzi o suprafata de 500 m2 la un consum de peleti de 8,5 kg/h. Avantajul unei astfel de centrale este dat de faptul ca acelasi focar (camera de ardere) poate functiona atat pe peleti (in varianta cu alimentare automata) cat si pe combustibili solizi (dar cu alimentare manuala). Functionand pe lemne, o astfel de centrala consuma aproximativ 18 kg/h. Rezulta un randament de 85-90% la functionarea pe peleti si un randament de 78-80% la functionarea pe lemne.

Foarte important in ecuatia alegerii unei centrale termice este pretul combustibilului. In cazul centralelor pe peleti, pretul acestora variaza in functie de producator, materia prima si volumul achizitionat. Dintr-un magazin DIY, peletii pot fi cumparati la saci de 15 kg la pretul de 18 lei/kg, iar de la diversi producatori care vand volume, pretul peletilor poate fi 800 lei/tona.

Peletii se dovedesc a fi o solutie viabila pentru incalzirea locuintei, iar pretul lor va deveni tot mai competitiv pe masura ce pe piata vor intra tot mai multi furnizori. Totusi, sa nu uitam ca pretul centralelor pe peleti este cu mult mai mare decat al celor pe gaz. In plus, centralele pe peleti sunt voluminoase si necesita o camera speciala in care sa fie montate.

Adauga un comentariu


6 Comentarii

mihai volosciuc

06 decembrie, 10:30

Pentru sobe normale cu lemn merg peletii??

Theodor

29 martie, 14:06

Bricheții pot fi folosiți și în sobele clasice, pe lemn. Materialele din care se fabrică bricheții sunt aceleași din care se fabrică și peleții. Și astfel nu mai este nevoie de niciun spațiu suplimentar pentru centrala termică...

eu eu

11 martie, 23:11

Sa inteleg ca este o problema cu casa mea, ca are un necesar termic de doar 30w/mc, nu 70 cum spun toti specialistii.

Hai sa dam intr-adevar cartile pe fata si sa renuntam odata cu necesarul de wati per metru cub.

marius_vfp

15 februarie, 14:27

salut revin cu ceva constatari , daca la centrala aia minune de varf de gama are o putere de a incalzi 500 metri partati asa cum se zice ar rezulta ca : calculul se face pe metrii cubi de aer incalziti si nu pe suprafata (deci atentie sa nu va ardeti ) presupunem ca camera noasta are o inltime de 2,5 m la o suprafata de 500m2 ar iesi cam 1250 metri cubi de aer , calculele spun ca energia pentru a incalzi 1 m cub de aer ,in conditii ideale de termoizolare , iar trebui o energie de 70w pe metru cub , constat ca pentru cei 1250mcubi sunt necesari 87,5 kw , deci puterea acelei centrale trebuie sa fie minim de 87kw ,

acum apare intrebarea daca acea centrala consuma o cantitate de 8,5kg pe ora de pellets ,asa cum reiese din text , caut pe net si gasesc pe un sait german ca 1 kg de pelet are o energie echivalenta cu 4,8kw per kg imaginativa ca nu se poate scoate acea energie de 87,5kw din 8kg amarate de pellet , ar mai trebui cam inca 10,1 kg de pelet , si vb aici de cazul ideal cand constructia este bine izolata si consumul e cel mai mic adica de 70w pe metru cub de aer incalzit , si cu un randament de ardere de 100% si nu 90% , deci consumul ideal pentru cei 500mp ar fi la undeva de 20kg pelet pe ora .

hai sa dam cartile pe fatza si sa nu ne furam caciula singuri .
la revedere

marius_vfp

15 februarie, 14:03

Liviule daca astia ce le vand si-ar da arama pe fata cine crezi ca le mai cumpara jucarica? Abia asteapta sa te prinda de bot si apoi stiu ei sa te joace pe degete. Ca ba mai trebuie un alta la centrala aia ca sa merga dupa specificatile de mai sus si cand tragi linie si faci calculul tot mai bine era inainte. Asa cum te-ai descurcat si pana acum si daca s-a stricat o piesa la ea, sa vezi cum scoti si praful din buzunar ca sa platesti. Sai nu mai zic daca este in garantie, la noi e o japca curata, pana iti repara scula dai cu toti dracii de pamant .
spor

Liviu

09 februarie, 03:34

Toate sunt bune si frumoase referitor acestor discutii "calde', dar fara a parea ostil ori considerat "acid", de ce nu se si mentioneaza care ar fi acel tip de centrala asa spusa performanta, e doar specificat un pret estimat, o suprafata de incalzit cu rotunjirea spatiului in jurul unei cifre, si doar un apropou facut, citez : "o astfel de centrala consuma....." veniti in ajutorul oamenilor cu specificatii mai clare va rog si nu urmati calea politicienilor care ne-au adus unde suntem acum, doar cu vorbe si evaluari @

Alte articole

"Care este parerea voastra despre plasmele termice?" "Care este parerea voastra despre plasmele termice?"
Reglarea presiunii apei intr-o centrala de apartament Reglarea presiunii apei intr-o centrala de apartament
Repartitoarele de caldura – pro si contra Repartitoarele de caldura – pro si contra
Unde NU ai voie sa instalezi o centrala termica in apartament Unde NU ai voie sa instalezi o centrala termica in apartament
Top 5 cele mai indragite stiluri de seminee Top 5 cele mai indragite stiluri de seminee
Metode de economisire a energiei: sfaturi inteligente pentru mentinerea costurilor sub control Metode de economisire a energiei: sfaturi inteligente pentru mentinerea costurilor sub control

Vezi mai multe articole