De ce piuie senzorul de gaze?

15 martie, 2023

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Senzorul de gaze este un dispozitiv important în prevenirea accidentelor și scurgerilor de gaze în casă sau în afara acesteia. Acesta este proiectat pentru a detecta orice concentrație anormală de gaze în aer și pentru a emite un semnal de alarmă în cazul detectării unei situații periculoase.

Sursa Foto: Forumul Misiunea Casa, rubrica Instalatii 

 

În primul rând, este posibil ca senzorul de gaze să detecteze o concentrație anormală de gaze în aer. Acest lucru poate fi cauzat de scurgeri de gaze de la aparatele cu gaz, de la conductele de gaz sau de la sistemele de ventilație necorespunzătoare. În această situație, sunetul de alarmă a senzorului de gaze îți avertizează că trebuie să ieșiți din încăpere și să contactați imediat un specialist în gaze sau pompieri, dacă este cazul.

În al doilea rând, poate fi posibil ca senzorul de gaze să emită un sunet de alarmă datorită unei erori sau a unei defecțiuni a senzorului însuși. Acest lucru poate fi cauzat de baterii descărcate, probleme cu cablurile sau alte probleme de funcționare. În acest caz, ar trebui să verificați senzorul de gaze și să încerci să remediați problema, sau să îl înlocuiți, dacă este necesar.

Este important să acționăm prompt în cazul în care senzorul de gaze emite un sunet de alarmă. Acesta poate fi un semnal important pentru a preveni o situație de urgență, astfel încât trebuie să acționăm imediat și să urmăm toate instrucțiunile de siguranță aferente. De asemenea, ar trebui să avem un plan de evacuare în caz de urgență, astfel încât să putem ieși în siguranță din casă în cazul unei scurgeri de gaze.

Sperăm că aceste informații vă sunt utile și vă vor ajuta să înțelegeți mai bine de ce piuie senzorul de gaze și ce avem de făcut în această situație. În cazul în care aveți alte întrebări sau probleme cu instalațiile de gaze, nu ezitați să contactați un specialist în gaze sau un tehnician calificat!

 

Este montarea senzorului de gaze obligatorie, din punct de vedere legal?

 

Da, în multe țări, inclusiv în România, montarea senzorului de gaze este obligatorie din punct de vedere legal. Acest lucru se datorează faptului că scurgerile de gaze pot fi extrem de periculoase, deoarece gazele sunt inflamabile și pot fi toxice în cantități mari.

În România, conform Normelor Tehnice pentru Proiectarea, Executarea și Exploatarea Instalațiilor de Gaze, aprobate prin Ordinul Ministerului Economiei și Finanțelor nr. 29/2007, este obligatorie montarea unui senzor de gaze în toate locuințele, indiferent de tipul de gaz folosit (natural sau lichefiat).

De asemenea, senzorul trebuie să fie amplasat astfel încât să poată detecta concentrațiile anormale de gaze în încăpere și să emită un semnal sonor de alarmă în cazul unei scurgeri de gaze.

Este important să verificați regulamentele și normele specifice țării noastre - în acest sens, site-ul ANRE oferă literatura de care avem nevoie. În orice caz, este recomandat să instalăm un senzor de gaze în casa noastră, chiar dacă nu ar fi obligatoriu din punct de vedere legal, deoarece acesta poate fi un dispozitiv important pentru prevenirea unor situații de urgență și pentru protejarea vieții și a proprietății!

 

Legat de viața reală, vă semnalăm mai jos o situație la care vă invităm să reflectați.  Așa ne-a fost relatată pe Forumul Misiunea Casa și vă invităm să citiți întreaga conversație, aici.


Forumistul Gabe_br, ne scrie:


Salut,

Am o problema ciudata cu un senzor de gaze, se aprinde becul rosu si piuie dar nu da alarma aia ca sa inchida gazele, si cand deschid usa la balcon se opreste din piuit si se aprinde becul verde, cum am inchis usa sta cat sta si incepe din nou sa piuie. Pe balcon este aerisire, geamul deschis permanent si nu miroase deloc a gaze.

Senzorul este montat sus pe balcon, unde am centrala, pana acum n-am avut problema asta si chiar in vara asta s-a facut verificare si revizie la instalatia de gaze si centrala.

Senzorul se numeste Protect 3500, nu functioneaza cu baterii, este direct alimentat in priza.

Functioneaza electrovalva, pe senzor este un buton micut pe care scrie test, daca apas pe ala imi da o alarma asemanatoare cu cea de masina si imi opreste gazele, deci asa trebuie sa faca daca chiar sunt scurgeri de gaze, dar la mine v-am pus imi piuie si se aprinde becul rosu, acum il tin scos din priza ca n-are rost sa ma piuie in cap. Pe hartia lui scrie nivel de alarma 10% L.I.E - 1% gaz metan in aer.

Mai am unul in bucatarie si n-am probleme, pe balcon este si mult praf, frig poate s-a dereglat el.

Am facut o proba la senzor, v-am spus am doua, unul in bucatarie si unul pe balcon unde este montata centrala termica. Cu bricheta am dat langa senzor gaz la cel din bucatarie, doua secunde cred ca a durat, a dat alarma si mi-a oprit gazele, cand sa dau si pe balcon la senzor am stat mult si bine, nu da alarma, nu se intampla nimic. Deci senzorul de pe balcon nu reactioneaza deloc la gaz…

Pentru a participa activ la această discuție, vă invităm să trimiteți experiențele voastre cu senzorul de gaze pe adresa Redacției. Dacă ați întâmpinat o problemă asemănătoare - ce soluție ați găsit? Forumul nostru ne ajută să învățăm unii de la alții, e un loc unde găsim sfaturi și putem consulta opiniile celorlalți, atunci când avem nevoie de ele! Nu uita: poți participa și tu direct la discuțiile din Forumul Misiunea Casa, dacă te înregistrezi!

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Incalzirea prin pardoseala (I) Incalzirea prin pardoseala (I)
Pentru a combate schimbarile climatice este nevoie de implicarea tuturor Pentru a combate schimbarile climatice este nevoie de implicarea tuturor
“Nu se incalzeste caloriferul. Ce fac?” “Nu se incalzeste caloriferul. Ce fac?”
Avantajele unei aeroterme! Avantajele unei aeroterme!
Utilizarea robinetelor termostatice Utilizarea robinetelor termostatice
Incalzire prin pardoseala Incalzire prin pardoseala

Vezi mai multe articole