ProBCA

Radioactivitatea în construcții: periculoasă sau nu?

14 iulie, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Radioactivitatea reprezintă un fenomen prezent pe planeta noastră încă de la începuturi, în apă, în sol, în vegetație, în mod firesc. Este un fenomen care are loc și în organismul oamenilor și al animalelor. 

Aerul, apa si solul sunt alcătuite și din  peste 60 radionuclizi, care sunt clasificați în radionuclizi primordiali, cosmogenici și cei care au luat naștere în urma unor activități antropogene. Atât timp cât este în limite normale, radioactivitatea nu reprezintă un pericol pentru sănătatea umană. Devine periculoasă în momentul în care ionizează, adică atunci când rupe legăturile chimice, adică ionizează. Acest lucru duce la distrugerea celulelor corpului, ceea ce înseamnă apariția unor probleme de sănătate, deoarece organismul nu mai are timp să repare celulele distruse. Insă acest lucru se întâmplă numai dacă ne expunem la doze mari de radiații, fapt care nu se întâmplă în cazul materialelor de construcții.
Producătorii de materiale de construcții, și anume lemn, cărămidă, beton, materiale de izolație, materiale plastice etc. nu au voie să utilizeze elemente radioactive care să treacă de o anumită limită.

Cum materialele de construcții utilizează elemente care  își au originea în crusta terestră, este firesc să conțină concentrații foarte reduse de elemente naturale radioactive, în special de uraniu, radiu și thoriu. Un alt agent care intră în compoziția acestor materiale este potasiul.

Printre materialele de construcții care are un nivel mic de radioactivitate este betonul celular autoclavizat, cunoscut sub numele de BCA, care are o concentrație mare de nisip și de ciment. Este un material des folosit la construcția locuințelor, pentru că este durabil și este un izolator termic excelent, ceea ce înseamnă că încăperile sunt ferite de igrasie, iar pierderile de căldură sunt minime.

Valoarea medie a indicelui pentru radioactivitate în ceea ce privește BCA este de 0,22, ceea ce înseamnă că este un material de construcție sigur,  fiind mai mic de cel stabilit la nivelul țării noastre, de 0,5.

Potrivit NP 008-97, act normativ privind igiena compoziției aerului în spații cu diverse destinații, conținutul de formaldehidă din aer, care se poate degaja din unele materiale de construcții (în special rășini sintetice, coloranți etc.) nu trebuie să treacă de valoarea de 0,035 mg/m3 ca valoare medie înregistrată pe parcursul celor mai defavorabile 30 de minute dintr-un interval de 24 de ore.

Click aici pentru a afla mai multe detalii

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Tencuielile decorative de la Ceresit -  rezistente la intemperii si cu aspect desavarsit Tencuielile decorative de la Ceresit - rezistente la intemperii si cu aspect desavarsit
Gipscartonul: o solutie ieftina si rapida pentru amenajarea spatiului Gipscartonul: o solutie ieftina si rapida pentru amenajarea spatiului
Lacul care revigoreaza piatra Lacul care revigoreaza piatra
De 110 ani, Ceresit este partenerul tau de incredere De 110 ani, Ceresit este partenerul tau de incredere
Tot ce ar trebui sa stii despre BCA Tot ce ar trebui sa stii despre BCA
Etichetarea adezivilor pe baza de ciment flexibil. Cand sunt valabile informatiile si cand nu? Etichetarea adezivilor pe baza de ciment flexibil. Cand sunt valabile informatiile si cand nu?

Vezi mai multe articole