on

Ce este poliuretanul si unde il putem folosi

01 aprilie, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In domeniul constructiilor si amenajarilor se pune tot mai mult accent pe o categorie de produse ce are la baza solutii chimice, tehnologii ce tind catre zona de inovatii sau tehnicitate ridicata, chiar si acolo unde am fost obisnuiti sa utilizam metode clasice. Spatiile umede, zonele exterioare supuse uzurii accentuate indusa de umiditate si expunerea la cicluri inghet-dezghet, suprafetele solicitate la uzura mecanica erau tratate cu diferite tipuri de placari, iar hidroizolarea se facea pe baza de acoperiri bituminoase. Ei bine, prin tehnologiile superioare avand la baza solutii chimice, partea de hidroizolatii, de protectie impotriva substantelor chimice agresive sau chiar  latura decorativa a acoperirilor se poate face  acum cu ajutorul unor materiale taylor-made obtinute prin reactii chimice controlate.

Un exemplu pe care dorim sa il abordam astazi este poliuretanul. Cunoastem deja cateva materiale pe care le folosim in mod curent si care au la baza poliuretanul, spuma poliuretanica pentru montajul tamplariei termoizolante este un prim exemplu, adezivul poliuretanic pentru lipirea placilor de izolatie este alt exemplu, putem continua cu diversi etansanti aplicati pe suprafete la nivel de finisaje, adezivi pentru lemn, pvc etc.

Dar ce este acest poliuretan?

Poliuretanul (abreviat PU) este un material sintetic, un copolimer ce se obtine prin reactia dintre polioli si poliizocianati. Prin alegerea convenabila a celor doi reactanti se pot obtine produsi de reactie cu aplicatii in foarte multe domenii: elastomeri, adezivi si etansanti de inalta performanta, vopsele, fibre, produse pentru ambalare, garnituri de etansare, componente de automobile, mobilier si multe alte aplicatii, chiar si in medicina.

Structura chimica a reactantilor este responsabila de asemenea de comportarea si calitatile fizice ale produsului final. Elastici sau rigizi, cu rezistenta la radiatiile UV sau la diferente de temperatura, ductili sau nu, cu foarte buna rezistenta chimica poliuretanii si-au gasit un spectru foarte larg de utilizare in industria materialelor de constructii

Printre multiplele aplicatii interesante cea a acoperirilor functionale si in acelasi timp decorative este deosebit de vasta datorita multiplelor posibilitati oferite utilizatorilor. Si astfel avem vopsele pentru interior sau exterior, lacuri transparente cu aspect mat, satinat sau lucios, materiale autonivelate cu diferite grade de elsticitate pentru sali de sport, mortare dure cu rezistenta chimica si termica pentru industria alimentara, membrane hidroizolante pensulabile si multe, multe altele.

Pentru ca timpul (si spatiul J) nu ne permite ne-am oprit asupra unui tip de produse care desi nu este utilizat frecvent poate schimba decisiv aspectul si comportarea in timp a unui sistem de pardoseala – sigilarea poliuetanica transparenta cu aspect mat Polyurethanversiegelung PU 40 furnizata de Murexin.

De ce sigilantul poliuretanic cu aspect mat?

In general tendintele societatii sunt generale, si se manifesta in aproape toate domeniile chiar daca nu la fel de direct si la vedere. In anumite domenii asistam mai mult la manifestari pe care initial le consideram subiective dar in cursul catorva ani devin responsabile de cresterea preturilor sau de catalogarea unor imobile ca trendy sau top-quality.

Luciul extravagant, plin de paiete si culori tipatoare vadit artificiale atat de apreciat al secolului trecut, simbol al tehnologiei si al perfectiunii industriale a fost inlocuit treptat de detaliile vag conturate uneori doar subintelese ale acestor ani in care incercam sa aducem prin orice mijloc natura in apropierea noastra. Folosim culori mai sterse, detalii aparent neingrijite, suprafete partial slefuite, in speranta obtinerii unui camin pierdut atunci cand am crezut ca PVC-ul arata si este mai bun decat lemnul.

Amenajarile interioare nu au ratat startul si iata ca acum intrebam despre pereti cu aspect de beton, sticla sablata, parchet cu aspect satinat sau chiar mat, microciment sau chiar mozaic in nuante de vernil, bej sau gri.

Sistemele de pardoseala mai ales au trecut de la luciul omniprezent care evidentiaza perfectiunea la finisaje mate care nu mai transmit reflexii clare ci doar umbre placute si mai ales neutre.

Iar daca piata doreste o schimbare este datoria noastra sa ii respectam dorintele, Murexin Romania a ales sa ofere clientilor posibilitatea de a alege si astfel intre la cele peste 3000 de repere comercializate aspectul variaza de la ultramat la lucios, de la rosu stralucitor la gri, de la inox la aluminiu eloxat sau sablat, pentru ca suntem constienti de diversitatea gusturilor si nu dorim sa neglijam pe nimeni.

Asa a aparut Polyurethanversiegelung PU 40 si chiar daca numele pare lung si greu de pronuntat produsul este remarcabil de usor de aplicat iar rezultatele sunt surprinzatoare. Produsul are la baza materii prime pe baza de apa, nu emana solventi organici sau mirosuri neplacute si astfel poate fi utilizat fara probleme la interior, desi avand rezistenta la radiatii UV este o solutie perfecta pentru zone exterioare.

 

 

Pentru ca uneori la final descoperim ca este nevoie de o schimbare mai radicala, nu doar de aspect ci si de culoare sigilantul nostru poliuretanic este disponibil si in forma colorata conform paletarului RAL recomandat pentru aplicare pe beton, lemn, gipscarton, sisteme epoxidice sau poliuretanice.

 

Polyurethanversiegelung PU 40 este disponibil deci atat ca material transparent cat si sub forma colorata in doze de 6 kg. Stabilirea acestei cantitati s-a facut avand in vedere consumul redus, cca. 60 gr./mp/strat pentru varianta transparenta si cca. 150 gr./mp/strat pentru varianta colorata si reactivitatea ridicata a sistemelor poliuretanice care au ca recomandare generala pastrarea pe componente pentru perioade cat mai scurte in cazul utilizarii partiale. 

Pregatirea suportului precum si modul de preparare si punere in opera sunt detaliate in fisa tehnica a produsului pe care reprezentantii Murexin Romania v-o pot pune oricand la dispozitie impreuna cu sfaturi sau ''mici secrete'' indispensabile pentru o lucrare de calitate.

Despre Murexin

Inca de la infiintare, la inceputul anilor 30 in Wiener Neustadt - Austria, compania Murexin AG  a devenit cunoscuta pentru calitatea produselor fabricate. Activand mai ales in domeniul materialelor tehnice care utilizeaza aplicatii chimice Murexin a dezvoltat solutii si produse inovatoare, durabile care sa rezolve problemele tot mai complexe aparute odata cu dezvoltarea constructiilor civile si industriale. In anul 1995 Murexin a fuzionat cu firma Furtenbach si din acel moment Murexin a devenit membra a Schmid Industrie Holding. In 1999 Murexin a integrat compania Durlin, extinzandu-si astfel paleta de produse cu doua noi game de produse, vopseluri si lacuri si profilandu-se astfel ca fiind un furnizor complet. In ultimii ani  au fost inaugurate noi laboratoare si filiale, ceea ce reprezinta baza dezvoltarii viitoare si a continuarii succesului companiei, orientata catre viitor.

Murexin Constructii / Bautechnik  cuprinde produse si servicii profesionale dedicate arhitectilor, proiectantilor, constructorilor si comerciantilor. Sortimentul contine mortare, acoperiri peliculogene pentru pardoseli si multe altele ce confera arhitectilor si proiectantilor suportul perfect. Constructorilor li se ofera consiliere profesionala pe santier. Astfel reusim prin sortimenul complet si prin consilierea de specialitate sa fim alaturi de partenerii nostri inainte de vanzarea produselor si dupa aceea.

Murexin placaje ceramice / Fliesenverlegetechnik cuprinde produse compatibile in sistem, ce raspund solicitarilor ridicate, incepand de la pregatirea suportului pana la produse speciale pentru intretinere si curatare. O paleta larga de produse pentru chituire si lipire in spatii interioare si exterioare, asigura succesul oricarei placari. Placile speciale Uniplate, utilizate ca element portant faciliteaza o diversitate de configurari creative.  O alta serie care completeaza sortimentul de produse  este reprezentata de profilele de inchidere pentru placari.

In Murexin pardoseli calde / Klebetechnik, regasim produse pornind de la masele de nivelare pana la solutii de lipire si sigilare a suprafetelor interioare. Pentru lipirea parchetului, a PVC-ului, a tapetului, linoleumului, a cauciucului si a plutei va stau la dispozitie produse superioare calitativ,  sigure si complete, care  respecta cele mai cele mai noi reglementari ecologice. Fie ca este vorba despre renovare sau de constructii noi: cu solutii profesionale si asistenta tehnica la aplicare, Murexin este partenerul dumneavoastra ideal in acest domeniu.

Murexin finisaje / Anstrichtechnik va pune la dispozitie produse pentru fatada, vopsele pentru spatiile interioare, solutii profesionale pentru finisarea lemnului, a metalului, betonului si multe altele. Marca austriaca cu traditie in fabricarea vopselurilor si lacurilor ofera solutii perfecte pentru toate gusturile. Marca Durlin, integrata in sortimentul de produse de finisare Murexin, este consacrata inca de multi ani in domeniul finisarii si protectiei diferitelor suprafete si materiale.  Produsele speciale Aqua sunt in trendul solutiilor ecologice.

Daca aveti solicitari privind alegerea si utilizarea produselor oferite de Murexin, redactia Misiunea Casa va sta la dispozitie pe toate canalele de comunicare disponibile: forumul Misiunea Casa, adresele de contact si pagina Facebook. Pentru ca problemele se dezbat cel mai usor in cadrul unor discutii detaliate, asteptam intrebarile, foto sau orice alte nelamuriri pe forumul nostru, acolo unde avem timpul si spatiul necesar. Platforma forumului ne poate facilita comunicarea mai usoara tinand cont si de posibilul sprijin al tuturor forumistilor.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Si tu poti fi Super Meserias Ceresit! Si tu poti fi Super Meserias Ceresit!
Potentialul lemnului - termoizolare Potentialul lemnului - termoizolare
Termobetonul – Ce este si la ce se foloseste Termobetonul – Ce este si la ce se foloseste
BCA-ul, materialul preferat al constructorilor BCA-ul, materialul preferat al constructorilor
Eficienta energetica a casei tale incepe cu materialele de constructie alese Eficienta energetica a casei tale incepe cu materialele de constructie alese
Se poate aplica faianta peste faianta? Se poate aplica faianta peste faianta?

Vezi mai multe articole