on

Cum se aleg si cum se monteaza placile ceramice (gresie si faianta)

06 august, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Indiferent ca achizitionam un apartament nou sau construim o casa, renovam o locuinta sau orice alt tip de spatiu, vom ajunge la un moment dat si la decorarea peretilor, finisarea pardoselilor si a spatiilor de baie sau bucatarie.

Finisarea acestor suprafete va insemna sa stabilim o linie de design care sa duca la crearea unui interior potrivit personalitatii noastre si cel mai important, la alegerea unor materiale care sa garanteze o lucrare durabila.

Placile ceramice, cunoscute si sub denumirile de gresie si faianta, sunt materiale utilizate pe scara larga pentru finisarea suprafetelor. Gresia este des utilizata in bai si bucatarii pentru ca rezista foarte bine la solicitarile ce tin de uzura, rezistenta la umezeala si se intretine foarte usor prin simpla stergere cu un mop sau o carpa umeda.

Daca acum 20 – 30 de ani, gama larga de produse pentru finisarea peretilor nu era foarte variata, oferta rezumandu-se la cateva formate mici de gresie, astazi putem discuta de o paleta intreaga de produse care sunt diversificate din punct de vedere al tipului (compozitia materialului de baza), formatului dimensional, domeniului de utilizare, modului de prelucrare a marginilor si al modelului decorativ.

Daca discutam de tipul gresiei (compozitia materialului de baza) trebuie sa stim ca diferentierea dupa acest criteriu se reflecta intr-un mod unic si bine definit in calitatea si proprietatile gresiei. Discutam despre placi de gresie din pasta alba sau rosie - destinate utilizarii la interior, placi ceramice obisnuite si despre placi de gresie portelanate - destinate aplicatiilor in spatii interioare, dar si exterioare.

Exista diferente semnificative intre gresia obisnuita si gresia portelanata, in afara aspectului si a rezistentei suprafetei, gradul de absorbtie este total diferit - in sensul in care o gresie portelanata absoarbe foarte putina apa, sub 0,5%. Din acest motiv ele sunt recomandate pentru aplicatii interioare sau exterioare supuse actiunii umiditatii si apei, dar si a diferentelor de temperatura. Prin urmare, gresia portelanata, datorita proprietatilor sale tehnice, are o rezistenta sporita la socuri mecanice, termice si umezeala, motive pentru care este folosita cu succes la placarea podelelor. Gresia portelanata este compatibila cu montarea podelelor calde (perfecta pentru aplicatii interioare unde avem prevazute instalatii de incalzire prin pardoseala), dar in acelasi timp este rezistenta si la inghet.

Alt element caracteristic gresiei este modul de prelucrare al muchiilor. Deosebim placi de gresie cu margini obisnuite, inclinate (nerectificate) si produse cu margini prelucrate, rectificate. Gresia cu margini rectificate are avantajul unor abateri dimensionale reduse ceea ce conduce la posibilitatea de diminuare a rosturilor dintre placi pana la o valoare minima (1 mm), ceea ce inseamna o suprafata finala cu aspect continuu, comportare mai buna la dilatare si reducerea acumularii murdariei pe zona rosturilor.

Rezistenta la alunecare este un alt factor important pentru alegerea tipului de gresie. Avem posibilitatea de a alege o gresie lucioasa daca ne place un astfel de finisaj, insa daca avem de placat trepte, o terasa sau o baie, in prezenta umiditatii sau apei aceasta se va comporta ca o bucata de gheata si se aluneca foarte usor. Din aceasta cauza, pentru spatiile umede recomandam gresie cu o suprafata antialunecare, mata.

Formatul placilor de gresie este un alt element important. Gama de produse pe care le regasim pe piata este foarte bogata, de la placi cu dimensiuni minime de tip mozaic, pana la placi cu lungimi de peste 1 m si, mai nou, placi de pana la 3,6 m lungime.. Marimea placilor de gresie se alege in functie de suprafata camerei. Cu cat spatiul ce trebuie placat este mai mare, cu atat putem folosi formate mai mari.

De asemenea, trebuie sa tinem cont ca un format mic al placilor ceramice va insemna un numar mai mare de rosturi (intre placile de gresie), ceea ce poate da impresia de micsorarea a spatiului. Daca utilizam un chit de rosturi cu o nuanta inchisa, in contrast cu placa de gresie, vom amplifica acest efect. Sfatul nostru este sa utilizezi un format cat mai mare pentru placarea pardoselei, un rost minim si o gresie cu margini rectificate.

Culorile joaca un rol important. Pe langa alegerile fiecaruia dintre noi - gustul personal, trebuie sa definim un stil, pentru a nu obtine un amestec de nuante deranjant. Este recomandat sa apelati la un arhitect sau consultant specializat in amenajari pentru a obtine un interior armonios.

Putem alege unul din stilurile cunoscute si pe care le putem analiza in cataloagele marilor producatori de gresie, stilurile cunoscute fiind Modern, Mediteranean, Provence, Clasic, Rustic, Minimalist etc.

Placile de gresie se monteza, de regula, pe un strat suport care a fost pregatit intr-un mod corect, cu ajutorul adezivilor dedicati. Spunem strat suport pregatit in mod corect pentru ca asa cum exista diferite tipuri de placi de gresie, exista si diferite tipuri de straturi suport. Suprafata standard pe care se placheaza cu gresie este o sapa de egalizare, o sapa care are un anumit grad de absorbtie. De asemenea, putem avea o suprafata mai putin absorbanta, o suprafata care sa nu permita o aderenta corecta sau chiar una din lemn (placa din aschii tip OSB). Pentru fiecare tip de suprafata va trebui sa alegem o modalitate de pregatire in vederea placarii si un anumit tip de adeziv.

Ca si in cazul peretilor, curatarea, desprafuirea si amorsarea pardoselii sunt operatiuni obligatorii. Amorsele pot fi de mai multe tipuri, pentru suprafete absorbante, pentru suprafete neabsorbante (le putem spune punti de aderenta pentru ca ele au rolul de a crea un strat de care adezivul pentru placare se poata prinde si adera cat mai bine la stratul suport).

Tipul de adeziv este corelat cu tipul de gresie utilizat. Pentru placile de gresie obisnuite se poate folosi un adeziv standard, un adeziv care realizeaza legatura intre gresie si stratul suport prin aderenta mecanica. Pentru gresia portelanata si in cazul suporturilor cu un grad de absorbtie reduse se folosesc adezivi care realizeaza aderenta in mod chimic. De aici si clasificarea adezivilor in doua categorii: adezivi standard si adezivi flexibili. Prin urmare, pentru lipirea placilor de gresie portelanata, placi de piatra naturala sau alt gen de placi de aceste tipuri se vor folosi intotdeauna adezivi flexibili. Acelasi tip de adeziv se va utiliza si in cazul in care solutia adoptata (in cazul bailor, teraselor exterioare, balcoanelor) a impus utilizarea unui strat hidroizolant mineral.

Pentru ca dimensiunile mari inseamna, de cele mai multe ori, si greutate specifica (Kg/mp) mare, vom avea nevoie de o legatura puternica cu suportul, deci ne limitam la clasa de adezivi C2. Tot din cauza greutatii nu vom conta pe adezivii cu proprietati tixotropice (marcati cu simbolul T). Pentru montajul pe verticala va trebui sa sprijinim placile la baza.

Datorita dimensiunilor poate trece o perioada destul de mare intre momentul aplicarii adezivului pe suport si aplicarea propriu-zisa a placii peste adeziv, in concluzie avem obligatoriu nevoie de adezivii cu timp deschis de lipire (marcati cu simbolul E).

Putem intalni si cazuri in care placile au pe spate o plasa de armare inglobata in rasina. In functie de rasina folosita de producatorul placii, putem opta pentru un adeziv poliuretanic sau pentru unul pe baza de rasini silanice (asta in cazul in care adezivii pe baza de ciment nu pot avea priza pe placa respectiva).

Un alt caz particular este reprezentat de placile cu grosimea foarte mica (intre 3 – 5 mm) acestea au nevoie de adezivi elastici, fie pe baza de poliuretan sau silan, care au elasticitate foarte mare, fie adeziv tip S2 pentru cei pe baza de ciment.

Adezivii pe baza de ciment sunt conceputi pentru lipire, au adaos destul de mare de rasini si nu toti suporta aplicarea in straturi groase (dezvolta fisuri), ceea ce ii face neadecvati pentru repararea suportului. Este mai ieftin si mai durabil sa reparam o pardoseala cu mortare pe baza de ciment decat sa o incarcam cu adeziv. Cu cat suportul (perete sau podea) este mai plan cu atat consumul de adeziv va fi mai aproape de limita minima indicata de producator, asta insemnand costuri mai mici.

Desi sunt conceputi sa faca fata in medii umede, adezivii nu sunt o bariera impotriva apei. Pe piata din Romania sunt doar cateva produse atestate ca adeziv si hidroizolatie si asta prin aplicare in 2 etape diferite. Faptul ca lipim cu un adeziv mai scump pe terasa nu elimina necesitatea de a hidroizola, iar asta se transforma in costuri si mai mari pentru reparatii ulterioare.

Chitul de rosturi este un element care poate sa puna in evidenta placarea, dar pe langa aspect va trebui sa indeplineasca si alte cerinte. Acesta este un material special care trebuie ales tinand cont de cateva criterii (asemeni adezivilor) si anume:

•  Conditiile de exploatare;
•  Marimea rostului;
•  Culoarea acestuia.

Chiturile de rosturi pot fi pe baza de ciment si epoxidice. O caracteristica definitorie a chitului de rosturi este latimea de aplicare care nu trebuie sa depaseasca latimea specificata de producator. In general, o latime de maxim 5-8 mm este specifica unui chit standard si acesta poate fi impermeabil sau nu. Pentru utilizarea impreuna cu o gresie portelanata si un spatiu umed este recomandat un chit de rosturi impermeabil, cu efect aquastatic. Pentru aplicatii in incaperi in care avem substante chimice, un chit epoxidic este alegerea potrivita.

Discutiile despre placile ceramice si in particular cele de gresie pot fi purtate in mod aplicat in functie de specificul fiecarei aplicatii, analizand aspectele relevante privind modul de realizare corect al lucrarii si de aceea forumul Misiunea Casa va sta la dispozitie pentru discutii detaliate, iar partenerul nostru Delta Studio va pune la dispozitie o gama bogata de finisaje din gresie si faianta.

Placile ceramice prefigureaza, influenteaza si insotesc cu succes cele mai noi si atragatoare tendinte in designul ambientelor contemporane. Printre cele mai sofisticate elemente de design se numara modelele decorative tridimensionale care insotesc grafisme si geometrii elaborate, de inspiratie modernista, retro sau artizanala. Totodata, tendinta de realizare a unor ambiente naturale este sustinuta de modelele similare lemnului sau pietrei – parchetul ceramic este din ce in ce mai elegant. O alta tendinta actuala este folosirea unor formate dimensionale din ce in ce mai mari, in special pentru placile care redau frumusetea pietrei naturale, oferind rezistenta mai mare si costuri reduse.

Mai multe detalii despre placile ceramice vei gasi si aici.

Articol realizat de Specialistii Misiunea Casa, in colaborare cu Dl Arhitect Ionut Butu - Specialist Comunicare Delta Studio si Dl Tibi Asanovici - consultant tehnic materiale profesionale.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Despre lemn - nu numai de bine Despre lemn - nu numai de bine
Pericolul ascuns al azbestului Pericolul ascuns al azbestului
BCA, ideal pentru orice tip de constructie BCA, ideal pentru orice tip de constructie
Sticla cu fir de aur si argint Sticla cu fir de aur si argint
Xypex: impermeabilizarea betonului prin cristalizare Xypex: impermeabilizarea betonului prin cristalizare
Izolatia din lână de lemn: imbunatateste calitatea aerului din casa si reglează umiditatea in pod Izolatia din lână de lemn: imbunatateste calitatea aerului din casa si reglează umiditatea in pod

Vezi mai multe articole