on

Cum se realizeaza o instalatie electrica cu protectie diferentiala

13 septembrie, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Forumul Misiunea Casa si-a dobandit in timp o reputatie ca sursa de informare de incredere, in special datorita rapiditatii si utilitatii raspunsurilor si solutiilor gasite aici atat de catre meseriasii amatori, cat si de catre cei profesionisti. Specialistii nostri raspund intrebarilor adresate in diversele topicuri legate de constructii si amenajari, insa munca lor nu ar fi nici pe departe la fel de eficienta daca nu ar fi completata si de membrii mai vechi sau mai noi ai forumului nostru.

Unul dintre topicurile din care reiese cel mai bine dorinta de a ajuta a forumistilor Misiunea Casa este cel cu titlul “realizare instalatie electrica cu protectie diferentiala”. Discutia a pornit de la un membru, tatal unui copil mic, care a solicitat sfaturi privitoare la felul in care poate evita riscurile de electrocutare. Iar solutiile nu au intarziat sa apara. Iata mai jos cum a decurs discutia. Mai intai, mesajul de la forumistul care a initiat topicul:

“Buna ziua! As dori sa ma ajutati in gasirea celei mai bune solutii: cum as putea sa realizez protectia diferentiala a unei instalatii electrice si cea la supratensiune? Am un copil mic si doresc sa evit pe cat posibil riscurile legate de electrocutare? Ce echipament mi-ati recomanda? Traseul conductorilor electrici de la tabloul electric la dozele de ramificatie respectiv spre cele de aparat prin tuburile copex este recomandat sa fie realizat din conductori monofilari sau litati? Ce metoda imi recomandati pentru conectarea acestora? Este uzual sa utilizez pentru acestia culori diferite (ex.rosu pentru faza pentru circuitul de lumina si maro pentru aceasta pentru circuitul de putere? Va multumesc!”

Sfaturile forumistilor

Primul raspuns la intrebarea de mai sus a fost unul destul de detaliat, venit din partea forumistului andrei_radu:

“Protectia diferentiala se poate realiza prin doua metode, care tin mai mult de partea materiala. Si anume: se poate pune in tablou o siguranta generala normala, iar pe celelalte circuite (mai ales cele separate ale masinii de spalat, bucatariei, baii, unde avem de-a face cu apa) disjunctoare diferentiale, cate unul pe fiecare circuit.

A doua posibilitate, deoarece aceste diferentiale sunt destul de scumpe, este sa puneti un disjunctor cu protectie diferentiala, ca si siguranta generala, caz in care se va folosi doar o bucata in tot tabloul. Apoi, protectia la suprasarcina si scurtcircuit ale celorlalte circuite se va realiza cu disjunctoare normale, bipolare (adica in ele intra si faza si nulul).

Oricare ar fi metoda aleasa, diferentiala isi face la fel de bine treaba. Numai ca, daca folositi diferentiala ca siguranta generala, in caz de vreo problema, veti ramane fara curent in toata casa. Diferentiala isi face cel mai bine treaba atunci cand exista si o impamantare foarte bine realizata.

Ca echipamente, eu folosesc disjunctoare Merlin Gerin de la Schneider Electric, curba C de declansare. Ca si conductori, avand in vedere ca este vorba de o instalatie electrica fixa, folositi conductor unifilar, 1,5 mm patrati pentru iluminat si 2,5 mm patrati pentru circuitele de prize. In ce priveste culorile, intotdeauna bleu pentru nul si verde/ galben pentru impamantare. Pentru faza poate fi folosita orice alta culoare (rosu, verde, maro, negru, alb, galben etc).

Legarea conductorilor in doze este recomandata sa fie facuta prin rasucire de minimum 10 spire, apoi cositorire sau prin conectori elastici (cam asa zice normativul). Insa, cum au fost probleme cu faimosii conectori elastici, cu clema arcuita, recomand tot varianta clasica si folosita de ‘n’ ani si care nu are moarte. Rasucire si cositorire. Daca doriti, puteti pune aici consumatorii care ii aveti si poate va ajutam cu dimensionarea circuitelor si a disjunctoarelor.”

CITESTE SI: “S-a inundat caminul de vizitare. Cum procedez?”

Imediat, in completarea lui andrei_radu a venit utilizatorul bassu, unul dintre membrii marcanti ai forumului nostru:

“Sau, ca alternativa daca doriti sa nu va chinuiti cand montati prizele si intrerupatoarele, folositi conductor litat. Tot ca la normativ. Legaturile le puteti face cu conectori terminali, cu care este mai usor de lucrat. Stiinta a mai evoluat. Diferentialele, asta daca va hotarati sa va montati si ca general, si ca protectii, la aparatura mai sensibila trebuie sa fie cascadate. Adica generalul sa fie de 0.3A iar celelalte sa fie de 0.03A si 0.01A. Personal, folosesc ABB, dar dumneavoastra puteti alege ce doriti si cat va permiteti. Bafta!”

Inspirat de completarea utilizatorului bassu, andrei_radu a adaugat:

“Scuze, se poate folosi la fel de bine si conductor myf, adica multifilar. Este mai usor de lucrat cu el, de bagat pe tubulaturi, insa necesita o mai mare atentie la dimensionari, inclusiv pentru sigurante, din cauza efectului pelicular pe care conductorii multifilari il dezvolta. In plus, pe langa pretul mai ridicat al multifilarului, mai trebuie achizitionati si conectorii terminali, cose, etc, deci totul se va transforma intr-un cost mai mare. Cum a spus si colegul dinainte, in functie de resursele financiare, alegeti metoda care o doriti, deoarece toate functioneaza foarte bine. Personal, folosesc unifilar, pentru ca doar o data te chinui sa o faci. Nu scoti/ bagi firele in fiecare saptamana si nu demontezi mereu prizele/ intrerupatoarele (mai ales daca sunt de buna calitate), astfel incat rigiditatea conductorului unifilar sa reprezinte o problema”.

Aici este intreg thread-ul de pe forum. In cazul in care nu gasesti aici raspunsuri la intrebarile tale, incearca un alt topic ori creeaza chiar tu unul. Forumistii Misiunea Casa vor fi bucurosi sa te ajute.

Adauga un comentariu


3 Comentarii

Baboo Hausmeister

23 februarie, 15:26

Dl bassu: ,,Scuze, se poate folosi la fel de bine si conductor myf, adica multifilar. Este mai usor de lucrat cu el, de bagat pe tubulaturi, insa necesita o mai mare atentie la dimensionari, inclusiv pentru sigurante, din cauza efectului pelicular pe care conductorii multifilari il dezvolta.” Cum anume dezvolta conductorii multifilari efectul pelicular fata de cei solizi in condițiile care frecvența tensiunii de alimentare este constanta. Poate e o chestie care e mai nouă. Eu am invațat la scoală ca acest efect este proporțional cu cresterea frecvenței. De aia bobinele de radio frecvența sunt facute din conductori argintați iar cele care se incațzesc pot fi din din țevi strabatute de lichide de racire.

Corneliu

15 septembrie, 09:59

Voiam sa relev eu aspectele cu efectul pelicular, dar am vazut ca a punctat foarte bine dl. Constantin. Si mai e un aspect : daca firele multifilarului nu sunt izolate intre ele (cazul conductorilor de forta), efectul se manifesta ca si in cazul in care ar fi un singur conductor plin, cu diametrul egal cu cel al anvelopei multifilarului, D-aia "lita de radiofrecventa" e compusa din mai multe fire IZOLATE.

Constantin

13 septembrie, 18:56

Intrucat o completare cu informatii utile este intotdeauna binevenita, permiteti-mi sa fac urmatoarea precizare: alimentarea cu energie electrica a locuintei poate fi realizata atat cu conductor multifilar cat si cu conductor monofilar, in ambele cazuri fiind necesara o dimensionare corecta, asa cum au precizat utilizatorii de mai sus. Este util sa stiti ca manifestarea efectului pelicular la 50 Hz (frecventa retelei) este insesizabila pentru un conductor de grosimea celor utilizate in aplicațiile casnice, indiferent de tipul acestuia (monofilar sau multifilar). Adancimea de patrundere in cazul conductorului de cupru la frecventa de 50Hz este de aproximativ 10 mm, adica dumneavoastra veti utiliza eficient intreaga sectiune a conductorului, indiferent ca este monofilar sau multifilar. Efectul pelicular produce pierderi "vizibile'" in sursele de alimentare in comutatie (care alimenteaza aparatura dumneavoastra electronica de acasa), unde frecventa de lucru este mult superioara celei in discutie, fiind chiar recomandata utilizarea de conductor torsadat multifilar, tocmai pentru reducerea pierderilor de energie.
Fata de cele mentionate, cred ca nu va mai trebuie decat o mana de lucru priceputa :)

Alte articole

3 gadget-uri solare pentru casa ta 3 gadget-uri solare pentru casa ta
Circuitele electrice in casa Circuitele electrice in casa
Secretele curentului electric Secretele curentului electric
Iluminatul exterior Iluminatul exterior
Cum sa produci curent electric cu ajutorul unei microhidrocentrale Cum sa produci curent electric cu ajutorul unei microhidrocentrale
Circuitele si intrerupatoarele cap scara: cum se monteaza Circuitele si intrerupatoarele cap scara: cum se monteaza

Vezi mai multe articole