on

Se poate aplica faianta peste faianta?

03 decembrie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Vrei sa schimbi faianta din bucatarie si te intrebi daca o poti monta peste cea veche? Cum se procedeaza si care sunt materialele necesare pentru a face o lucrare de calitate?

Placarile cu ceramica, in cazul de fata cu faianta, au o durata de viata limitata. Acest lucru se datoreaza atat factorului tehnic, cat si a cerintelor de design. De regula, dupa circa 10 ani, placile de faianta se demodeaza sau nu se mai incadreaza in amenajarea spatiilor de bucatarie, baie, etc. In acest moment ne punem problema inlocuirii si de cele mai multe ori acest lucru se face cu un deranj maxim, praf si mizerie. Exista posibilitatea ca lucrarea de schimbare a faiantei sa fie realizata cu un deranj minim si in aceleasi conditii de calitate, optand pentru solutia „placare peste placare”.

Conditia obligatorie pentru executia lucrarii este efectuarea testelor de aderenta a placilor de faianta existente la stratul suport. Asadar, placile de faianta trebuie sa fie bine fixate pe suprafata, acest lucru se poate verifica prin usoara ciocanire a placilor, iar sunetul nu trebuie sa fie unul „gol”. Daca este cazul si exista suspiciuni in cea ce priveste aderenta, se pot elimina un numar redus de placi din faianta deja existenta. Daca sunetul este unul `gol` lucrarea de placare peste placare nu mai este posibila si trebuie sa fie eliminata intreaga placare deja existenta.

Urmatorul pas il constituie curatarea suprafetei ce urmeaza a fi placata, se indeparteaza toate urmele de grasime sau ale diversele materiale antiaderente, urme de adezivi, etc.

Suprafata placilor ceramice este de cele mai multe ori foarte lucioasa, ceea ce va necesita realizarea unui tratament prealabil pentru cresterea aderentei adezivului utilizat la lipirea faiantei. Acest lucru este posibil fie prin utilizarea amorsei speciale Ceresit CN 94, care permite tratarea suprafetelor critice si neabsorbante in vederea realizarii unei aderente optime a adezivului pentru placare, fie prin spacluirea prealabila cu un adeziv flexibil, cu produsele CM 16 sau CM 17 de la Ceresit.

Indiferent de varianta utilizata, amorsa CN 94 se va lasa sa se usuce 2-4 ore, iar stratul subtire de adeziv pana cel mai devreme a doua zi, 24 ore. In acest moment putem trece la placarea efectiva, asezand placile de faianta pe suprafata pregatita anterior, utilizam acelasi adeziv ca cel de spacluire, CM 16 sau CM 17. Adezivul va avea o aderenta suficienta pentru a permite sustinerea noului strat de faianta si nu trebuie sa luam alte masuri speciale, ci doar sa realizam operatiunea normala de lipire a placilor de faianta lasand rosturi intre acestea.

Dupa asezarea tuturor placilor si trecerea timpului de priza al adezivului, se va realiza curatarea rosturilor de eventualele urme de adeziv, apoi se aplica chitul de rosturi. Acesta se alege in functie de marimea rosturilor si de specificul spatiului, de regula, rosturile obisnuite au o latime de circa 2–4 mm, corelat cu dimensiunea si tipul placilor de faianta. Putem opta pentru un chit de rosturi pentru spatii umede, Ceresit CE 40 – un chit de rosturi impermeabil, aquastatic sau un chit de rosturi standard, Ceresit CE 33, ambele intr-o nuanta potrivita modelului de faianta. Chitul de rosturi se aplica cu o gletiera cu cauciuc, iar dupa uscarea superficiala, circa 5 minute, se va fasona cu gletiera cu burete, o carpa etc., avand grija sa nu indepartam prea mult material din rosturi. La final, pe toate zonele de imbinare dintre pereti, intre pereti si pardoseala sau pe zonele de etansare ale diverselor obiecte sanitare se va utiliza siliconul sanitar Ceresit CS 25 intr-o nuanta asortata cu cea a chitului de rosturi utilizat.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Tipuri de cherestea pentru constructii - despre clasificare, umiditate, tratamente, costuri si sortimente de lemn pentru constructie III Tipuri de cherestea pentru constructii - despre clasificare, umiditate, tratamente, costuri si sortimente de lemn pentru constructie III
Ce este sapa si care este rolul ei Ce este sapa si care este rolul ei
Fatada ventilata cu placi HPL Fatada ventilata cu placi HPL
Norocul vine la Moment Norocul vine la Moment
Cum afecteaza criza coronavirusului industria constructiilor? Cum afecteaza criza coronavirusului industria constructiilor?
Tehnologia SIN, unica in Romania, doar la King Steel Tehnologia SIN, unica in Romania, doar la King Steel

Vezi mai multe articole