on

Sfaturi pentru achizitionarea castilor audio

15 octombrie, 2015

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Am vorbit, intr-un articol precedent, despre instalatiile de sonorizare hi-fi si ce inseamna, cu adevarat, acest acronin, incinte mari, amplificatoare monobloc, cu rezerve de putere si surse de semnal, de fidelitate ultra inalta.

Ce facem, insa, daca stam la bloc sau dorim sa ascultam muzica preferata, atunci cand cineva din casa se odihneste? Probabil v-ati dat seama ca, de aceasta data, vom discuta despre castile audio, tipuri constructive, si cum sa facem o alegere buna.

Din start, trebuie stabilit ca aceste casti, Hi-Fi, destinate functionarii impreuna cu un amplificator dedicat, nu vor suna bine daca le cuplam la un telefon mobil, pentru a asculta muzica. Asadar, alegerea castilor se face si in functie de aparatul la care dorim sa le conectam in majoritatea timpului. Luand in considerare doar pretul ridicat si conceptia ca, datorita acestuia, sunetul din casti se va auzi impecabil poate fi o eroare. Driverele mari au nevoie de putere, iar amplificatorul din telefonul mobil, alimentat de acumulator, nu va reusi sa le evidentieze adevarata valoare.

Clasificarea castilor se face, in primul rand, in functie de format:

"In ear" (in ureche): sunt castile de dimensiuni mici, folosite, in general, pentru telefoane si playere portabile. Ele se introduc in ureche, etansandu-se in canalul auditiv extern, prin niste membrane cauciucate moi sau prin corpul lor de plastic. Acest tip de casti este inclus, de cele mai multe ori, in pachetul telefonului mobil si, fata de castile care se vand separate, beneficiaza si de un microfon integrat pe fir. Pentru cei care prefera acest tip de casti pentru sesiunile de alergat in parc sau pentru sala de fitness, dar sunt pretentiosi in ceea ce priveste sunetul, recomandam achizitionarea unor casti audio dedicate, cu acelasi format.

"On ear" (pe ureche): sunt acele casti care au un format mai mare, sunt inconjurate de un material moale si sunt unite de o brida elastica reglabila. Aceste casti au un diametru apropiat de cel al urechii si se aseaza cu materialul moale pe pavilionul acesteia. Ele sunt alegerea ideala pentru cei care doresc un sunet puternic, o calitate audio mai buna, pe o banda larga de frecvente, dar si portabilitate, pentru a putea folosi castile pe strada sau in metrou, spre exemplu.

"Over ear" (peste ureche): sunt catalogate drept castile cu dimensiunile cele mai mari, folosite, in special, de profesionistii din domeniul audio si de audiofili. In acest segment, regasim cele mai adecvate produse Hi-Fi. Acestea sunt echipate cu drivere de diametru mare si materiale de etansare, care inconjoara pavilionul urechilor, pentru o etansare cat mai buna si o experienta acustica deosebita. Aceste casti se preteaza pentru a fi folosite impreuna cu amplificatoare dedicate sau cu amplificatoare de casti integrate in amplificatoare de putere.

"Wireless" (fara fir): sunt castile de tip on ear, in general, care se conecteaza radio la sursa de semnal. Utilizand o tehnologie proprie sau standardul bluetooth, aceste casti sunt destinate computerelor, televizoarelor sau consolelor de jocuri. Functioneaza cu baterii sau acumulatori integrati si nu sunt recomandate celor care isi doresc un sunet fidel. In cazul sistemelor wireless, exista o comprimare a sunetului, care se traduce printr-o banda mai redusa de frecvente si, automat, printr-un sunet care nu poate fi considerat hi-fi.

Trebuie sa se mai tina cont si de faptul ca exista doua standarde de conectare a castilor cu fir. Mufele de tip "jack", alaturate acestora, sunt de doua dimensiuni: 3.5mm si 6.35mm (1/4 inch). Multi producatori ofera, in pachetele castilor, si un adaptor, care permite conectarea, indiferent de mufa disponibila pe amplificator sau device. Trebuie, totusi, sa nu omiteti ca, daca doriti sa folositi casti on ear, echipate cu jack mare, pe un device mobil, cum ar fi un telefon, nu este practic sa folositi un adaptor, asadar, va trebui sa alegeti o pereche de casti care vine direct cu jack mic, de 3,5mm.

Referitor la calitate si la comfort, cel mai bine este sa probati castile inainte de achizitie, mai ales daca este vorba de casti mari. Un vanzator care se respecta si este dedicat aparaturii hi-fi, va pune intotdeauna la dispozitia clientului posibilitatea de a proba si de a testa castile hi-fi.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Sony lanseaza SRS-XB13 – sunet puternic EXTRA BASSTM intr-o boxa compacta Sony lanseaza SRS-XB13 – sunet puternic EXTRA BASSTM intr-o boxa compacta
Televiziune, internet, telefonie: sfaturi de alegere a serviciilor potrivite pentru locuinta ta Televiziune, internet, telefonie: sfaturi de alegere a serviciilor potrivite pentru locuinta ta
Ceasul care te trezeste cu miros de cafea si cel care nu te lasa sa adormi Ceasul care te trezeste cu miros de cafea si cel care nu te lasa sa adormi
BenQ lanseaza TK810, un proiector 4K UHD wireless cu 3200 ANSI lumeni BenQ lanseaza TK810, un proiector 4K UHD wireless cu 3200 ANSI lumeni
Cabluri sisteme audio – importanta si sfaturi pentru alegere - prima parte Cabluri sisteme audio – importanta si sfaturi pentru alegere - prima parte
TV Sony BRAVIA XR X90J de 65 inci cu inteligenta cognitiva - unul dintre cele mai bune televizoare LED 4K de pe piata TV Sony BRAVIA XR X90J de 65 inci cu inteligenta cognitiva - unul dintre cele mai bune televizoare LED 4K de pe piata

Vezi mai multe articole