on

Cum alegem bateriile - Sfaturi utile pentru orice casa

09 ianuarie, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Probabil ca fiecare dintre noi a fost nevoit sa aleaga la un moment dat un set de baterii sau acumulatori pentru un aparat electronic, pentru o jucarie sau pentru o lanterna. La alegerea nu ar trebui sa conteze prea multe date. In general, fiecare are o perceptie in functie de marca, performante, pret si disponibilitatea produselor la raft.

In acest articol vei afla si alte aspecte utile pentru data viitoare cand vei alege baterii sau acumulatori. Fara a mai lua in calcul producatorii consacrati care isi mentin pozitia pe piata investind masiv in marketing, exista multe marci de baterii bune sau foarte bune de care probabil nici nu ai auzit. Aceste produse mai rare se pot achizitiona insa doar de la distribuitori specializati in acumulatori sau de la magazinele foto/ video.

Cele mai utilizate sunt bateriile tip AA si AAA. Aici gasim o varietate de solutii constructive din punct de vedere al chimiei utilizate, unele modele fiind reincarcabile, altele nu. Variantele reincarcabile sunt uzual numite acumulatori.

O diferenta esentiala intre baterii si acumulatori o reprezinta tensiunea electrica furnizata la bornele acestora. Pentru varianta alcalina (baterii) tensiunea este de 1,5V, iar pentru acumulatori este de 1,2V.  In principal, diferenta de voltaj este mica, iar unde sunt folosite baterii, se pot folosi si acumulatori din acest punct de vedere. Totusi, exista anumite dispozitive care solicita tensiunea de 1,5V si de aceea nu se recomanda utilizarea unor tensiuni mai mici.

Pentru consumatorii cu necesar mare de curent (blitz-uri pentru aparate foto, aparate foto cu blitz incorporat, jucarii cu telecomanda etc) vei avea nevoie de o baterii alcaline de calitate. Acestea asigura un volum mare de curent si, in general, pentru modelele uzuale, greutatea tradeaza calitatea. O baterie usoara este slab calitativa si ieftina (exceptie fac variantele cu litiu sau alte modele speciale).  Utilizarea unor astfel de baterii va creste timpul de regenerare a blitz-ului, mai ales daca frecventa regenerarilor este mare. Un alt neajuns al acestor baterii ieftine este carcasa lor.

Neetanseitatea unei carcase ieftine poate duce la scurgerea bateriei in timp si distrugerea aparatului in care este instalata prin corodarea masiva.
Bateriile cu capacitate mai mica de curent pot fi folosite in telecomenzi sau in ceasuri, insa este necesar sa fie produse de calitate, deoarece utilizarea indelungata necesita o etanseitate buna a carcasei bateriilor.

Acumulatorii de tip AA sau AAA comercializati in mod obisnuit sunt NiCd (nichel Cadmiu) sau NiMh (Nichel Metal hidrura). Cei din urma inlocuiesc cu succes tehnologia NiCd si pot inmagazina mai multa energie in acelasi volum. Este indicat sa folosim acumulatorii acolo unde avem un necesar mare de curent si o frecventa a consumului mare.

Este important de stiut ca uneori, in conditii de frig, acumulatorii nu mai ofera necesarul de curent dorit. In aceste cazuri este necesara utilizarea unor baterii sau acumulatori speciali. Acumulatorii se descarca in timp, fara a fi utilizati, mai rapid chiar decat bateriile.

Spre exemplu, intr-o statie meteo hobby, avem o unitate in interior cu un afisaj pe care ne sunt indicate valorile temperaturilor interioare si exterioare, viteza si directia vantului, dar si cantitatea de precipitatii.  In exterior avem in general doua dispozitive separate - un pluviometru si un anemometru, combinat cu termometru. Pozitia celor din urma necesita o amplasare in exteriorul cladirii, intr-o zona expusa intemperiilor. Locul de montare este inalt si greu accesibil, deci necesita o sursa de energie fiabila. In acest caz, acumulatorii ies din discutie din doua motive - gradul de descarcare in timp si problemele aparute din cauza temperaturilor scazute. In acest caz, trebuie ales un set de baterii performante, care sa reziste cat mai mult timp in conditiile date.

Este recomandat cel mai bun tip de baterii disponibile pe piata la ora actuala, respectiv cele care folosesc tehnologia cu litiu.  Aceste baterii ofera un curent foarte mare necesar, spre exemplu, in cazul dispozitivelor GPS, blitz-urilor, camere digitale, detectoarelor de fum etc. Gama de temperaturi pentru functionare este una foarte extinsa, respectiv de la -40º C la +60º C.  Atentie - in cazul acestei tehnologii greutatea bateriei este redusa, insa acest lucru nu indica o calitate proasta.

Important de retinut:

  • nu folosi baterii descarcate impreuna cu baterii noi, lucru valabil si pentru acumulatori;
  • nu utiliza tipuri diferite de baterii sau baterii impreuna cu acumulatori;
  • scoate din aparate bateriile daca nu le vei folosi mai multe luni sau daca acestea sunt descarcate;
  • dispozitivul trebuie alimentat de la o sursa de curent alternativ;
  • nu arunca la gunoi bateriile si acumulatorii – colecteaza-le si arunca-le in cutiile speciale din supermarketuri sau in magazinele care comercializeaza baterii! (In magazinele IKEA la 30 baterii/ acumulatori uzate/ uzati, primesti un set nou de 10 baterii AA sau AAA)
  • nu arunca bateriile in foc - exista risc de explozie;

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

TV Sony BRAVIA XR X90J de 65 inci cu inteligenta cognitiva - unul dintre cele mai bune televizoare LED 4K de pe piata TV Sony BRAVIA XR X90J de 65 inci cu inteligenta cognitiva - unul dintre cele mai bune televizoare LED 4K de pe piata
Experienta Jocurilor Olimpice, „prin ochii” Sony Bravia 8 Experienta Jocurilor Olimpice, „prin ochii” Sony Bravia 8
Sistem audio wireless Sistem audio wireless
Cum sa ne incarcam telefonul mobil Cum sa ne incarcam telefonul mobil
Cum cureti de praf lentila unui CD player Cum cureti de praf lentila unui CD player
Prezentare televizor Sony BRAVIA XR A75K: un OLED cu tehnologii de top de la Sony Prezentare televizor Sony BRAVIA XR A75K: un OLED cu tehnologii de top de la Sony

Vezi mai multe articole