on

Sistem Roth Original Tacker® - o solutie profesionala pentru realizarea unui sistem de incalzire si racire in pardoseala

15 iulie, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Sistemele de incalzire sunt realizate in diverse solutii constructive, pornind de la optiunile privind alegerea sursei de energie, modalitatea de realizare a distributiei si pana la selectarea si pozitionarea elementelor finale radiante. In sistemul clasic discutam de alegerea unui sistem de incalzire independent, ce ne ajuta in asigurarea necesarului termic pentru sezonul mai rece si pe de alta parte avem de traversat o perioada calduroasa ce devine o provocare pentru solutiile de racire. Indiferent despre care din aceste doua sisteme complementare este vorba, ambele duc la realizarea unui confort interior optim, iar tinta fiecaruia este sa aleaga un sistem dimensionat la necesarul cladirii si sa fie cat mai eficient.

Tendintele in alegerea oricarui sistem de incalzire, alimentare cu apa rece sau calda, de canalizare ori electrica, sunt reprezentate de pozitionarea ingropata. Cu cat avem mai putine elemente ale sistemelor la vedere, cu atat marim spatiul interior util si aducem un plus de aspect la nivel de design interior. Aceste sisteme trebuie sa fie in acelasi timp eficiente si stim deja ca la nivelul energiei termice unul din sistemele de incalzire ce satisface ambele conditii, eficienta ridicata si montaj ingropat, este reprezentat de incalzirea prin pardoseala.

Asociem acest sistem cu pardoseala calda, confortul ridicat si o serie de avantaje legate de lipsa prafului, diminuarea efectului ce duce la formarea curentilor de aer si de o functionare la temperaturi scazute a sursei de energie adica eficienta ridicata.

Vom gasi multe sisteme pe piata insa doar unele dintre ele reprezinta sisteme originale ce sunt proiectate sa functioneze impreuna, in armonie perfecta, pentru a face fata tuturor sarcinilor de incalzire si racire. Asadar, hai sa aflam mai multe despre un sistem de incalzire si deopotriva de racire prin pardoseala, prin acelasi sistem ingropat, iar tot ce trebuie schimbat, atunci cand schimbam sezonul de incalzire cu cel de racire, este comutarea sursei de incalzire cu cea de racire.

Incalzirea si racirea radianta Roth reprezinta confortul si poate fi atat de simplu!

Sistemul Roth Original Tacker® face ca asamblarea sa fie foarte simpla si permite amplasarea tevilor la centimetru, pentru realizarea unei distributii optime a caldurii si racirii, chiar si in cele mai dificile situatii de instalare.

Sa vedem care sunt principalele elemente ale sistemului Roth Original Tacker® si cum se pune in opera.

Pentru orice sistem de incalzire prin pardoseala, avem nevoie sa asiguram un spatiu de instalare la nivelul pardoselii inca din faza de proiectare si constructie. Aceasta inaltime necesara pentru instalare este reprezentata in cazul sistemului Roth de H total (inclusiv finisajul), valoarea acestui parametru poate sa varieze intre 75mm si 150mm in functie de tipul si caracteristicile de amplasare ale fiecarei pardoseli.

Principalul element ce influenteaza eficienta sistemului si inaltimea spatiului necesar pe pardoseala este reprezentat de placa de izolatie termica utilizata.

Roth Original Tacker® ofera panouri compozite pentru sistemele de incalzire si racire radiante. Aceste panouri compozite sunt realizate pe baza de polistiren expandat, fiind o alegere excelenta pentru izolare termica si fonica. Acestea ofera o suprafata solida si etansa pentru a putea instala in siguranta tevile pentru incalzire sau racire. Placile de izolatie, panourile sau rolele compozite, sunt montate cu marginile suprapuse, autoadezive, ceea ce asigura impermeabilitate la vapori. Pot fi utilizate doua randuri de panouri daca aplicatia impune acest lucru si va trebui sa avem grija sa decalam rosturile fata de stratul anterior. In primul strat se poate monta orice tip de instalatie ce va deveni ascunsa, instalatia electrica, de exemplu.

O solutie puternica pentru tensiuni ridicate

 

Panoul compozit de sistem Roth EPS 30 SE 26 mm este perfect adaptat la sarcinile de trafic ridicate (spatii comerciale sau cele pentru prestari servicii). Acest panou compozit sau combinatia de panouri poate fi utilizat in cadrul suprafetelor cu sarcini maxime de trafic de pana la 35 kN/m². Gama de produse Roth include, de asemenea panouri izolatoare suplimentare realizate din EPS sau PU, care pot fi necesare in functie de cerintele de izolare termica a aplicatiei.

 

Panoul compozit de sistem Roth Ex– efect puternic de izolatie si design plat.

Ce este reticularea interactiva?

Noul panou compozit de sistem EPS DES 25-2 WLG 032 Ex cu multiple beneficii energetice, reduce inaltimea necesara in cazul sistemelor instalate la etaj cu pana la 10 mm, comparativ cu panourile izolatoare standard cu izolarea sunetului de impact. Datorita grupului sau de conductivitate termica (032), materialul izolator Neopor permite rezistente izolatoare reduse combinate cu izolarea sunetului de impact. Prin urmare, panourilor de doar 25 mm sunt suficiente pentru a izola plafoanele dintre spatiile de locuit.

Sistemul Roth Original Tacker utilizeaza tevile DUOPEX S5® si X-PERT S5®+ cu diametre de 14mm, 16mm, 17mm si 20mm asigura crearea unui sistem de incalzire sau racire ce isi va pastra valoarea pe termen lung. 

Tevile sunt realizate prin reticulare interactiva folosind o procedura de productie inovativa, patentata. Cele cinci straturi ale tevii de sistem DUOPEX S5® sunt coextrudate si ulterior reticulate pe toata lungimea. Acest lucru asigura conexiuni la nivel molecular, nu numai in interiorul straturilor individuale, ci si intre ele. Reticularea interactiva imbunatateste caracteristicile mecanice, termice si chimice ale tevii de sistem DUOPEX S5® si ofera rezerve suplimentare de siguranta.

 

Fixarea tevilor pe panourile compozite se realizeaza fara frecarea tevii, prin tehnica patentata de asezare a tevilor, cu ajutorul clemelor Ex Clip.

Tevile sistemului de incalzire Roth au proprietati mecanice si chimice excelente pentru a asigura faptul ca pot suporta rigorile:

 

  • Stratul de oxigen EVOH este protejat impotriva deteriorarii mecanice si efectelor adverse externe ale caldurii si umiditatii;
  • Rezistenta maxima la deformarea cauzata de sarcini mecanice concentrate;
  • Respectand procedurile de constructie germane (VOB), sistemele de incalzire si racire radianta sunt proiectate sa asigure protectia optima a lucratorilor ce executa lucrarile dupa instalarea sistemului Roth;
  • Prevenirea schimbului de oxigen prelungeste semnificativ durata de viata a tevilor;
  • Designul in cinci straturi optimizeaza dilatarea liniara intr-o banda de toleranta restransa.


Tevile Roth sunt realizate intr-un proces de productie de coextrudare intr-o trecere, garantand lipirea optima intre straturi.

Clipsurile pot fi folosite pentru toate tipodimensiunile tevilor Roth si sunt grupate cate 40 de bucati pe fiecare set, formand o magazie. Acest lucru inseamna ca putem umple mai rar dispozitivul Tacker. Dispozitivul poate fi umplut cu cate doua benzi, fiecare continand 40 clipsuri. Tacker-ele Originale Roth au inaltime reglabila, astfel incat acestea pot fi folosite de orice operator, indiferent cat este de scund sau inalt. Prin apasarea pe dispozitiv cu o anume greutate se fixeaza teava cu cate un clips urmand ca urmatorul sa culiseze usor pe pozitia de fixare a tevii.

Constructiv, clipsul este prevazut cu un pinten dublu ce patrunde in panoul compozit si ofera o fixare sigura a tevilor, fara a exista riscul de smulgere a tevilor. Forma interioara a clipsului permite mularea perfecta pe oricare tip de teava si asigura functia de ridicare a tevii. In acest fel se va realiza spatiu de patrundere a sapei sub teava, adica vom avea un transfer imbunatatit al energiei de incalzire sau racire deoarece sapa va inconjura mai eficient teava.

Roth Sistemul OriginalTacker®face ca asamblarea sa fie deopotriva adaptabila si simpla, permitand montajul tevilor cu precizie. Sistemul este astfel adecvat utilizarii in cadrul sistemelor de incalzire si racire radiante montate sub sapa. Sistemul este inregistrat si monitorizat de DIN CERTCO.

Chiar daca sistemele Roth sunt proiectate pentru o usoara punere in opera prin cativa pasi simpli, dimensionarea sistemului de incalzire si racire trebuie facuta in mod individual pentru fiecare aplicatie, tinand cont de specificul acestora. Nu este acelasi lucru sa realizam un sistem pe o pardoseala ce desparte doua spatii interioare (planseu intermediar) sau un sistem peste un subsol neincalzit sau peste sol.

Schema standard de instalare, de principiu, se poate observa in figura urmatoare, inclusiv straturile necesare indicate de Roth.

 

Din punct de vedere al exploatarii, temperatura medie a agentului de incalzire din tevi nu trebuie sa depaseasca 55°C, pentru a evita deteriorarea sapei.

Pentru un confort deplin, diferenta maxima de temperatura intre temperatura camerei si temperatura de suprafata a podelei in zonele unde oamenii isi petrec timpul dar si de-a lungul marginilor este limitata la 9°C si un maxim de 15°C. Pentru un spatiu de tip living sau dormitor, temperatura la podea nu poate depasi 29°C iar pentru baie si zone de dus maxim 33°C.

In modul "racire", trebuie sa ne asiguram ca temperatura nu scade sub punctul de roua. Temperatura de admisie a apei racire nu poate fi mai mica de 16 °C. La temperaturi de sub 16 °C se poate forma condens. Scaderea temperaturii sub punctul de roua este impiedicata de automatizari corespunzatoare.

Prefabricarea franco fabrica de inalta calitate a tuturor componentelor sistemului Roth – tevi, panou compozit si accesorii - face posibila realizarea unui sistemul complet de incalzire si racire radianta Roth utilizand tehnica patentata Tacker. Cu acest sistem putem asigura atat incalzire pe timp de iarna cat si racirea pe timp de vara, in modul cel mai eficient posibil si cu un plus de spatiu in locuinte, prin eliminarea diferitelor tipuri de corpuri de incalzire sau racire, ori alte echipamente suplimentare.

Articol realizat in colaborare cu specialistii UNICAL GAZ.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Soba cu serpentina Soba cu serpentina
Despre pompe de caldura Despre pompe de caldura
Informatii privind amplasarea centralelor termice de mici dimensiuni Informatii privind amplasarea centralelor termice de mici dimensiuni
Alegerea sursei de incalzire electrica: aeroterme, convectoare sau panouri radiante? Alegerea sursei de incalzire electrica: aeroterme, convectoare sau panouri radiante?
Probleme cu centrala termica? Un forumist a rezolvat situatia eficient Probleme cu centrala termica? Un forumist a rezolvat situatia eficient
Tot ce trebuie sa stii despre centrala in condensatie Tot ce trebuie sa stii despre centrala in condensatie

Vezi mai multe articole