Sobele rusesti

Sobele rusesti

23 noiembrie, 2012

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Soba din casa bunicilor. Deschideam usa din fonta, mai aruncam un lemn peste jarul care dadea sa se treaca, apoi ne lipeam cu spatele de teracota calda. Pentru unii sunt amintiri, pentru cei nascuti si crescuti la oras si fara bunici la tara sunt doar imagini din filme. Oricum ar fi, sobele au dublu rol, atat util cat si practic. Ofera casei caldura dar si un aer boem, rustic, vintage. Dar stiati ca sobele noastre, romanesti, ale bunicilor, sunt diferite de sobele rusilor?

Sobele rusesti sunt probabil cele mai eficiente instalatii de incalzire pe lemne. Ele necesita alimentare cu lemne doar de doua ori pe zi, maximum trei in timpul zilelor extrem de geroase. Acest lucru este posibil datorita unui sistem-labirint ingenios construit in interiorul sobei, deasupra vetrei. Lemnele ard in vatra, degaja fum si caldura dar, inainte de a ajunge in horn si sa se risipeasca in aer, caldura este nevoita sa traverseze culoarele realizate din caramida de samota, incalzindu-le. In felul acesta, fata de sobele obisnuite cu camera de ardere sub horn, sobele rusesti au o suprafata mult mai mare care sa inmagazineze si apoi sa elibereze caldura. Se obtine astfel o cantitate mai mare de caldura, mai mult timp, cu aceeasi cantitate de lemn.

Dar sobele rusesti nu se remarca doar prin eficienta termica, ci si prin forme, design si culori senzationale, prin teracota minutios pictata predominant in albastru. Inalte de peste 2 metri, imposibil de cuprins de catre doi oameni, totul masiv, somptuos, amintind de tari, printi, printese si de curtile lor regale.

Cu siguranta iarna ar fi de basm intr-o casa incalzita cu sobe rusesti.

Adauga un comentariu


1 Comentariu

ion antonie

10 mai, 01:02

Labirintii prin care trece fumul (si caldura) se numesc "fumuri". Toate sobele de teracota au asa ceva.
Unde pot afla mai multe despre aceste sobe?

Alte articole

Batranul boiler din baie Batranul boiler din baie
Reglarea temperaturii aerului la interior Reglarea temperaturii aerului la interior
Recuperarea caldurii: metoda inventiva propusa de un forumist Recuperarea caldurii: metoda inventiva propusa de un forumist
Centrala in condensatie ACV si boilerul din inox “tank in tank” Centrala in condensatie ACV si boilerul din inox “tank in tank”
Ce trebuie sa stii despre centralele pe lemn cu gazeificare Ce trebuie sa stii despre centralele pe lemn cu gazeificare
Pompele de caldura Hisense - instalare usoara si eficienta energetica ridicata Pompele de caldura Hisense - instalare usoara si eficienta energetica ridicata

Vezi mai multe articole