SEMNt Infrastructura proasta si preturile mari sperie clientii

26 mai, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Proiectele imobiliare din Capitala incep sa dea in gropi
 
Un proiect de 29 de vile in Berceni a dat faliment pentru ca nu a gasit decat 19 clienti
 
Mai multi investitori mari s-au saturat sa astepte dezvoltarea infrastructurii, in special in Pipera, si se muta incet-incet in provincie
2 foto 0 audio 0 video 0 alte fisiere
 
Proiectele imobiliare din Capitala incep sa dea in gropi
 
 
Mult laudata piata imobiliara rezidentiala din Bucuresti incepe sa scartaie. Preturile foarte mari, lipsa infrastructurii de baza, birocratia si scumpirea creditelor in intreaga lume au inceput sa dea dureri de cap si dezvoltatorilor, nu numai celor care vor sa isi cumpere o casa.
 
Dezvoltatorul imobiliar Concert Masters, detinut de celebrul cantaret la nai Damian Draghici, a vrut sa construiasca 29 de vile in Berceni cu circa 5,7 milioane de euro, pretul de vanzare anuntat initial pornind de la circa 200.000 de euro, fara TVA, pentru o vila de 140 de metri patrati construiti si o bucata de teren de aproape 400 de mp pe langa casa. Anuntat din toamna anului trecut, proiectul urma sa fie finalizat pana la sfarsitul lui 2008. Concert Masters a gasit insa, dupa patru luni de campanie de promovare, numai 19 persoane care au depus o cerere de cumparare, astfel ca a fost nevoit sa anunte ca renunta la idee, urmand sa vanda terenul de doua hectare pe care il detine in zona. “Dintre proiectele imobiliare anuntate, doar 35% vor fi puse in opera. Trebuie sa ne asteptam si pe viitor la din ce in ce mai multe anunturi de genul acesta”, a declarat pentru ProTV Radu Zilisteanu, presedinte Asociatia Romana a Agentiilor Imobiliare (ARAI).
 
 
Daca in acest caz se poate vorbi despre dezinteresul clientilor fata de zona Berceni, de pretul considerat prea mare, sau despre faptul ca dezvoltatorul nu a stiut cum sa-si vanda marfa, in alte cazuri problemele sunt birocratia, finantarea sau lipsa infrastructurii.
 
Compania britanica Willbrook Management, unul dintre cei mai mari dezvoltatori din Capitala, a anuntat ca va termina cele 25 de proiecte pe care le are la ora actuala, evaluate la peste doua miliarde de euro, si nu va mai face alte proiecte noi. Motivul anuntat a fost blocajul administrativ si politic, adica birocratia prin care trebuie sa treci pentru a ajunge sa construiesti.
 
Daiana Voicu, directorul general al companiei, a dat exemplul unui proiect pentru care are terenul disponibil inca de acum cinci-sase ani si pe care nu s-a putut construi nimic pentru ca nu a obtinut aprobarea de la Ministerul Transporturilor, care timp de patru ani nu s-a putut hotari cum va largi DN 1. O alta problema subliniata de Voicu in nenumarate randuri este ca administratia nu asigura infrastructura de baza pentru noile proiecte, ceea ce face ca acestea sa nu fie competitive si sa nu atraga clientii.
 
Presiunea preturilor foarte mari de pe piata imobiliara din Bucuresti a convins unii dezvoltatori sa se mute in provincie, in ciuda unei puteri de cumparare considerate mai mici. Quality Living Developers, dezvoltatorul ansamblului Green Lake din Bucuresti, a inceput sa cumpere terenuri prin Constanta si Brasov.
 
„Lucrurile s-au miscat poate mai repede decat trebuia in Bucuresti si, din acest motiv, ne-am orientat si catre provincie, cumparand loturi de teren anul trecut in Brasov si Constanta”, a declarat recent pentru Ziarul Financiar Nick Stathakis, CEO al companiei. Unii analisti imobiliari considera ca preturile, mai ales la locuintele din Capitala, au crescut mult prea repede, o medie de cel putin 30% numai anul trecut, ceea ce a descurajat o parte dintre posibilii clienti.
 
Sursa: Gandul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Tariceanu vrea ca ANL sa faca 80.000 de locuinte pe an Tariceanu vrea ca ANL sa faca 80.000 de locuinte pe an
Locuintele din Pipera intra la apa - 23 Februarie 2009 Locuintele din Pipera intra la apa - 23 Februarie 2009
STUDIU: Bugetul alocat sarbatorilor de iarna este de 1.717 lei STUDIU: Bugetul alocat sarbatorilor de iarna este de 1.717 lei
Chiriile la locuintele de stat vor creste substantial din 2007 Chiriile la locuintele de stat vor creste substantial din 2007
Conceptele nordice KUMA pentru proiectele rezidentiale Conceptele nordice KUMA pentru proiectele rezidentiale
Creditele ipotecare vor avansa mai rapid decat imprumuturile de consum Creditele ipotecare vor avansa mai rapid decat imprumuturile de consum

Vezi mai multe articole