Statul da bani pentru a ne incalzi la iarna

01 septembrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Pierderile furnizorilor termici, acoperite de la buget pentru ca furnizarea caldurii sa nu fie sistata
 
Gaura din buzunarul furnizorilor de agent termic ar putea fi acoperita prin ajutoare de stat de pana la 580 milioane de lei, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta.
 
Gospodarul isi face vara sanie si iarna car. Proverbul s-ar putea aplica fara probleme si Ministerului Internelor si Reformei Administrative.
 
Pentru ca romanii sa nu riste sa ramana fara serviciul de incalzire in sezonul rece, ministerul vine, printr-un proiect de ordonanta de urgenta, cu initiativa de a se acoperi toate pierderile companiilor furnizoare de energie termica in sistemul centralizat.
 
Bani din bugetele locale
 
Deficitul, estimat la 580 milioane de lei, ar urma sa fie acoperit din bugetele locale, sub forma unui autor de stat, potrivit Mediafax. Proiectul va fi prezentat Guvernului in perioada urmatoare.
 
Sumele necesare acoperirii acestor pierderi vor proveni din bugetele autoritatilor locale si din excedentele anuale inregistrate la incheierea exercitiului bugetar. 
 
"Schema de ajutor de stat, care va contine toate elementele si conditiile privind normele comunitare in materia ajutorului de stat in domeniul serviciilor de interes economic general, va fi elaborata prin ordin al ministrului Internelor si Reformei Administrative, dupa aprobarea proiectului de ordonanta de urgenta", se mentioneaza in nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
 
In plus, autoritatile locale vor avea obligatia ca in perioada 2009-2015 sa implementeze programe de reorganizare a operatorilor economici si de modernizare a infrastructurii de transport si distributie a energiei termice.
 
Acest lucru este necesar pentru a se putea elimina pierderile din sistemul centralizat de incalzire. Furnizorii au inregistrat, in ultimii ani, pierderi semnificative cauzate, in principal, de starea invechita a instalatiilor si de pierderile din sistem.
 
Sistemul invechit produce pierderi
 
Golurile din buzunarele operatorilor mai provin si din aprobarea cu intarziere a tarifelor de facturare fata de majorarea preturilor la furnizori, numarul mare de debransari de la sistemul centralizat si nerealizarea cantitatilor de energie prognozate datorita conditiilor meteo nefavorabile distributiei caldurii.
 
Printre regiile autonome care au inregistrat cele mai mari datorii se regasesc cele din Bucuresti, Constanta si Brasov. Anul trecut, energia termica a fost distribuita in 131 localitati din Romania, respectiv in 116 municipii si orase. Fata de anul 2006, numarul acestora s-a redus cu 6 orase, unde au avut loc debransari.
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Criza forteaza investitorii sa-si scoata la vanzare apartamentele - 20 Februarie 2009 Criza forteaza investitorii sa-si scoata la vanzare apartamentele - 20 Februarie 2009
Legea asigurarilor obligatorii, in noiembrie Legea asigurarilor obligatorii, in noiembrie
Cum sa ne amenajam gradina Cum sa ne amenajam gradina
Prima Casa: bancile ofera conditii care-i sfideaza pe vechii clienti - 14 Iulie 2009 Prima Casa: bancile ofera conditii care-i sfideaza pe vechii clienti - 14 Iulie 2009
Shopping City Piatra-Neamt isi va deschide portile pe 1 decembrie Shopping City Piatra-Neamt isi va deschide portile pe 1 decembrie
Ce fac dezvoltatorii imobiliari in timp de criza: cazeaza muncitorii in vile - 13 Noiembrie 2009 Ce fac dezvoltatorii imobiliari in timp de criza: cazeaza muncitorii in vile - 13 Noiembrie 2009

Vezi mai multe articole