Subventionarea energiei termice mai inghite 396 milioane lei

21 septembrie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Marian Petrache, secretar de stat in cadrul MIRA, spune ...
Compensarea de la bugetul de stat a combustibilor ne costa anul acesta 697 milioane lei, bani la care se vor adauga subventiile locale.
In lipsa unor programe concrete de modernizare a sistemului de termoficare, statul continua sa cheltuiasca de la buget sume uriase de bani pentru subventionarea gigacaloriei. La cele 1,3 miliarde de euro cheltuite in perioada 2003-2006, se adauga cel putin 200 milioane euro, bani alocati in 2007 de la bugetul de stat autoritatilor locale, pentru compensarea cresterii preturilor la combustibili.
Fondurile necesare de la bugetul de stat pentru subventionarea a 45% din cheltuielile cu achizitia combustibilului de iarna, necesar incalzirii in sistem centralizat in 2007, sunt estimate la 697,35 milioane lei, potrivit datelor primite de la Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA).
Din aceasta suma, in primul semestru au fost alocate 301 milioane lei, fonduri distribuite catre operatori. La rectificarea din luna septembrie, a fost aprobata spre a fi alocata suma de 268 milioane lei, suma ce va fi distribuita in cursul lunii septembrie si cu ajutorul careia se vor face completarile de stocuri pentru sezonul rece.
 
Autoritatile tin in frau pretul gigacaloriei
„Diferenta de la 569 milioane lei la 697 milioane lei, adica 128 milioane lei se va aloca functie de cantitatea de caldura distribuita pana la sfarsitul anului", precizeaza MIRA. Guvernul a inlocuit anul trecut pretul national de referinta al energiei termice cu preturile locale de referinta (PLR), pentru cele 110 localitati racordate la sistemul centralizat de incalzire. PLR-urile se stabilesc scazand din pretul de productie, transport, distributie si furnizare a gigacaloriei subventia acordata de autoritatile locale, de cel putin 10% din aceste costuri, precum si cei 45% din cheltuielile cu combustibilul suportati de la bugetul de stat.
PLR-ul minim este de 107,5 lei/gigacalorie, dar difera de pretul local de facturare, pe care il stabileste primaria, in functie de ce subventii poate suporta de la bugetul local. De pilda, la un PLR al gigacaloriei de 156 lei, pretul de facturare in Bistrita-Nasaud a fost iarna trecuta de 474 lei.
Pentru anul 2008, PLR-urile vor ramane in cea mai mare parte la nivelul anului 2007, a declarat, pentru "Adevarul", Marian Petrache, secretar de stat in cadrul MIRA. „In foarte putine situatii, este vorba de 7-8 localitati, PLR-urile vor creste - cu maximum 10%", a spus oficialul MIRA. Acesta nu a precizat ce localitati vor avea un PLR mai mare.
Definitivarea PLR-urilor se face pana la 1 octombrie. De sistemul centralizat de incalzire beneficiza circa 4,4 milioane locuitori. Guvernul estimeaza un consum de energie termica mai mare cu 23% fata de iarna trecuta.
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

"Dorel" din constructii urmarit de patroni cu camere video
Doua camere cu 46.000 de euro Doua camere cu 46.000 de euro
Facturarea individuala ar putea duce la disparitia Asociatiilor de Proprietari - 15 iunie 2010 Facturarea individuala ar putea duce la disparitia Asociatiilor de Proprietari - 15 iunie 2010
Nimeni nu face masuratori, toti \ Nimeni nu face masuratori, toti \"examineaza documentatia\"
Bucur Residence, in zona Unirii Bucur Residence, in zona Unirii
Boomul imobiliar dispare din statistici Boomul imobiliar dispare din statistici

Vezi mai multe articole