Subventionarea energiei termice mai inghite 396 milioane lei

21 septembrie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Marian Petrache, secretar de stat in cadrul MIRA, spune ...
Compensarea de la bugetul de stat a combustibilor ne costa anul acesta 697 milioane lei, bani la care se vor adauga subventiile locale.
In lipsa unor programe concrete de modernizare a sistemului de termoficare, statul continua sa cheltuiasca de la buget sume uriase de bani pentru subventionarea gigacaloriei. La cele 1,3 miliarde de euro cheltuite in perioada 2003-2006, se adauga cel putin 200 milioane euro, bani alocati in 2007 de la bugetul de stat autoritatilor locale, pentru compensarea cresterii preturilor la combustibili.
Fondurile necesare de la bugetul de stat pentru subventionarea a 45% din cheltuielile cu achizitia combustibilului de iarna, necesar incalzirii in sistem centralizat in 2007, sunt estimate la 697,35 milioane lei, potrivit datelor primite de la Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA).
Din aceasta suma, in primul semestru au fost alocate 301 milioane lei, fonduri distribuite catre operatori. La rectificarea din luna septembrie, a fost aprobata spre a fi alocata suma de 268 milioane lei, suma ce va fi distribuita in cursul lunii septembrie si cu ajutorul careia se vor face completarile de stocuri pentru sezonul rece.
 
Autoritatile tin in frau pretul gigacaloriei
„Diferenta de la 569 milioane lei la 697 milioane lei, adica 128 milioane lei se va aloca functie de cantitatea de caldura distribuita pana la sfarsitul anului", precizeaza MIRA. Guvernul a inlocuit anul trecut pretul national de referinta al energiei termice cu preturile locale de referinta (PLR), pentru cele 110 localitati racordate la sistemul centralizat de incalzire. PLR-urile se stabilesc scazand din pretul de productie, transport, distributie si furnizare a gigacaloriei subventia acordata de autoritatile locale, de cel putin 10% din aceste costuri, precum si cei 45% din cheltuielile cu combustibilul suportati de la bugetul de stat.
PLR-ul minim este de 107,5 lei/gigacalorie, dar difera de pretul local de facturare, pe care il stabileste primaria, in functie de ce subventii poate suporta de la bugetul local. De pilda, la un PLR al gigacaloriei de 156 lei, pretul de facturare in Bistrita-Nasaud a fost iarna trecuta de 474 lei.
Pentru anul 2008, PLR-urile vor ramane in cea mai mare parte la nivelul anului 2007, a declarat, pentru "Adevarul", Marian Petrache, secretar de stat in cadrul MIRA. „In foarte putine situatii, este vorba de 7-8 localitati, PLR-urile vor creste - cu maximum 10%", a spus oficialul MIRA. Acesta nu a precizat ce localitati vor avea un PLR mai mare.
Definitivarea PLR-urilor se face pana la 1 octombrie. De sistemul centralizat de incalzire beneficiza circa 4,4 milioane locuitori. Guvernul estimeaza un consum de energie termica mai mare cu 23% fata de iarna trecuta.
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Chirias in propria casa - 09 Noiembrie 2009 Chirias in propria casa - 09 Noiembrie 2009
Beko lanseaza noi tehnologii si anunta o noua initiativa in parteneriat cu FC Barcelona pentru 2018 Beko lanseaza noi tehnologii si anunta o noua initiativa in parteneriat cu FC Barcelona pentru 2018
Maxell lanseaza o noua gama de videoproiectoare laser Maxell lanseaza o noua gama de videoproiectoare laser
Studiu: Doar 2 din 10 angajati din companiile romanesti folosesc imprimante eco-friendly Studiu: Doar 2 din 10 angajati din companiile romanesti folosesc imprimante eco-friendly
Produsele KUMA –  o investitie rationala in piese de design de calitate Produsele KUMA – o investitie rationala in piese de design de calitate
Parchetul din bambus Parchetul din bambus

Vezi mai multe articole